O veste interesantă: se pare că Google va fi amendată de Comisia Europeană cu 3 miliarde de EUR ca urmare a practicilor monopoliste de care a abuzat în ceea ce privește afișarea rezultatelor de căutare prin motorul Google. Ar fi cea mai mare amendă pe care Google ar trebui să o plătească și o răzbunare tardivă a tuturor start-up-urilor și afacerilor care au avut de suferit ca urmare a faptului că deși ofereau informații mai clare (în special în ceea ce înseamnă prețurile pentru produsele vândute online), nu apăreau în prima listă cu rezultatele oferite de Google.
Amenda ar trebui să fie anunțată și să intre în vigoare în săptămânile care urmează, notează The Telegraph. Teoretic suma de 3 miliarde EUR ar fi cea maximă pe care Comisia Europeană o poate cere (adică 10% din valoarea vânzărilor), oricum însă Google va trebui să schimbe (deja a început să facă asta) și modul în care funcționează motorul de căutare, ca să fie în concordanță cu legile din Comunitatea Europeană – adică nu va mai putea să promoveze propriile servicii în fața celor ale competiției și nu doar pe zona de cumpărături online.
E o decizie bună sau una rea?
Depinde pe cine întrebi. Eu sunt de părere că o companie care și-a construit singură drumul, are tot dreptul să se folosească de toate avantajele pe care le are la dispoziție pentru a face bani. Așa a făcut Microsoft și ”datorită” Google a plătit pentru promovarea browser-ului Internet Explorer și a player-ului Media Player.
Acum roata s-a întors și Microsoft ”a întors” favoarea.
Pentru că binele utilizatorilor este mai presus decât cifrele de afaceri și tot ceea ce înseamnă business în general, Comunitatea Europeană face legea în UE: așa că Google e pe care să să plătească și decizia asta se vede deja în acțiunile Google.
Să nu credeți că au deveni Alphabet ca brusc li s-a părut că e o chestie cool. NU! Au devenit Alphabet ca să scape de viitoare procese de monopol ce ar putea începe și în SUA dacă nu cotizează la echipa câștigătoare. Au început să fie mai transparenți cu tot ceea ce înseamnă modul de colectare a datelor personale și posibilitățile utilizatorilor de a le șterge – din nou, nu pentru că și-au dat seama că vor să ne ajute, ci pentru că au văzut spectrul unui nou proces în UE (că în SUA sunt aplaudați pentru asta).
Acum urmează să vedem ce o să iasă cu investigația UE legată de Android, unde în mod clar monopolul Google este puternic și forțarea introducerii clientului de email GMAIL, a YouTube, Google+, Chrome, Google Drive pe toate aparatele Android va fi ceva pentru care Google o să plătească mult mai mult.
Aștept să intre în schemă Apple, pentru aceleași practici ”exclusive” pe iOS.