Astăzi s-a lansat oficial flagship-ul Android din 2016 al companiei HTC, o combinație de design împrumutat de la One M9 cu o față de One A9 și cu o configurație hardware de invidiat, HTC 10 pare să fie ceea ce așteptam de multă vreme: #Powerof10. Adică o versiune 10 a unui smartphone care vrea să fie o emblemă pentru compania care a lansat practic Androidul în lumea utilizatorilor de telefoane mobile.
De mai bine de două decade HTC a inovat mereu vizavi de produsele sale, de pe vremea Windows Mobile și apoi Android: design interesant, performanță, software de calitate, flexibilitate. Și chiar atunci când părea că a ajuns într-un impas, HTC a găsit resursele să schimbe fix acele lucruri ce trebuiau schimbate pentru ca HTC 10 să fie pe placul utilizatorilor.
Design de excepție
Rezultatul este un produs interesant, performant, care îmbină subtil personalizarea HTC Sense cu un Android 6.0 Marshmallow stock, calitate audio de excepție și super cameră foto. Cât timp am văzut mesajele cu #powerof10 lansate de HTC și leak-urile mai mult sau mai puțin detaliate ale lui HTC M10, nu am fost foarte lămurit despre ce și cum o să fie zecele.
Poate că la fel ca în cazul Samsung, unde S7 edge nu este la prima vedere un mare salt față de S6 edge, la fel și la HTC 10, design-ul nu îl diferențiază suficient de mult de One M9.
HTC 10 este o completare reușită a lui One M9, schimbările fiind prezente exact acolo unde era nevoie. În primul rând carcasa este mai robustă, cu margini mai rotunjite și cu o bordură tăiată cu mare precizie. Prin urmare HTC 10 se ține mai ușor în mână și chiar dacă e puțin mai greu și mai mare, se manevrează bine.
Atenția la detalii se vede la modul în care sunt finisate marginile lui HTC 10. Ecranul puțin curbat pe față și șanfrenul părții din spate individualizează fără drept de apel design-ul lui HTC 10. Din păcate însă, modelul pe culoare închisă nu arată la fel de bine ca cel argintiu.
Schimbarea radicală a aspectului părții frontale, experimentată inițial pe HTC One A9 îl prinde bine pe HTC 10: o formă completă, semirotunjită, nederanjată de niciun logo și pusă în valoare de un display Super LCD5, la rândul său cu margini curbate.
Pentru cineva ca mine, utilizator de HTC dintotdeauna, renunțarea la caracteristicile definitorii pentru seria One M (difuzoarele stereo de pe partea frontală) e un factor ce va fi puțin mai greu de digerat, mai ales că privit din față HTC 10 seamănă destul de mult cu un iPhone sau cu un Samsung S7/S6.
În schimb carcasa metalică face deliciul oricărei persoane ce dorește un smartphone care să îl definească și care să fie unic. Sticla cu Gorilla Glass se îmbină corect cu marginea metalică a carcasei, în timp ce butonul Power a fost mai bine prelucrat, cu striații care să facă utilizarea mai ușoară.
Extra-uri
Pentru că nu am avut timp și nici disponibilitate să fac niște teste distructive, îi cred pe cei de la HTC care ne spun că modelul 10 a fost special conceput ca să reziste mai bine la șocuri, lovituri și zgârieturi. Citeam că HTC 10 a fost supus la teste multiple, inclusiv cu menținerea lui timp de 168 de ore la temperaturi de –20 de grade Celsius și până la 60 de grade Celsius, fără să cedeze.
Mă bucur să văd că în HTC 10 discutăm de o baterie de 3000 mAh și mă bucur și mai tare că HTC a făcut trecerea către USB Type-C cu suport de Quick Charge 3.0, care încarcă 50% din baterie în mai puțin de 30 de minute. Pe baza experienței cu S7 edge pot să spun că un Quick Charge 3.0 și o baterie de 3000 mAh pot să ofere liniștit o autonomie de peste o zi.
Camera foto de pe HTC 10 este pentru mine cea mai plăcută surpriză a noului flagship. De când mă știu eu ca utilizator de Android, adică din primul moment în care Android-ul a ajuns în România, am folosit numai aparate HTC. Și din păcate calitatea fotografiilor nu a fost niciodată apanajul taiwanezilor. Da, au venit cu design, cu inovație software, dar niciodată nu au reușit să aducă o cameră foto care să poată face față soluțiilor propuse de Sony, Samsung, LG sau Apple.
Ei bine, se pare că acum le-a ieșit (vedeți aici un minitest), tehnologia UltraPixel plus stabilizarea optică fac din camera de pe HTC 10 un campion. Focalizarea cu laser, UltraPixel dau șanse mari pozelor făcute cu HDR, în lumină scăzută. În mare parte același lucru e valabil și pentru camera frontală, de 5 MP, care la rândul ei beneficiază de stabilizare optică.
În pachetul standard HTC 10 se regăsesc și căștile Hi-Res care pun în valoare DAC-ul de 24 de biți. Când vine vorba despre calitatea audio dată de smartphone, HTC a avut mereu un cuvânt important de spus. Că a fost vorba de Beats Audio (Acum în curtea Apple) pentru căști și egalizorul software, sau mai nou Boom sound, modelele recente de smartphone-uri HTC s-au evidențiat.
Același lucru e valabil și acum: BoomSound e încă prezent, iar împreună cu Personal Audio Profile și căștile Hi-res din pachet oferă o experiență plăcută audiofililor.
Software: reintoarcerea la ce conteaza
HTC 10 vine după un One M9 bântuit de probleme de performanță, stabilitate și încălzire. Se pare că HTC 10 a fost corect regândit atât în termeni de peformanță cât și în ceea ce înseamnă echiparea software. În locul unei colecții ample de bloatware avem un Marshmallow simplu, completat exact acolo unde trebuie de HTC Sense și câteva module deja consacrate de HTC: widget-uri, Dialer, client de email.
Rezultatul este că interfața funcționează rapid, fără întreruperi, interacțiunea cu smartphone-ul fiind extrem de plăcută. E exact tipul de performanță pe care îl aștepți de la un flagship. Și a apărut un HTC Boost+, aplicație ce vine peste Android și vrea să monitorizeze performanța, alocând mai eficient sesiunile de CPU și zonele de memorie. Am văzut asta la Samsung, văd la LG și acum la HTC. Ei zic că e o sursă de optimizare a performanței și creștere a autonomiei.
De când mă joc cu S6 edge+ am ajuns să pun în valoare un cititor de amprentă, acolo unde e cazul, pentru deblocarea rapidă a smartphone-ului. Pentru mine nu este o cerință absolută, dar mă bucur să văd că HTC a decis că și pe 10 merită să păstreze senzorul dedicat.
Cu toate astea în minte rămân să aștept un sample final pentru teste ca să vă pot spune și mai multe lucruri. Am înțeles că în România HTC 10 va veni undeva la jumătatea lunii mai, cu un preț recomandat de 3200 de lei.
Și am mai înțeles că vor exista niște promoții interesante la operatori, primii ce vor cumpăra noile flagship-uri vor beneficia de un bundle cu niște boxe JBL.
PRO | CONTRA |
+ design + performanță + carcasă metalică + camera foto + quick charge și baterie de 3000 mAh |
– nu mă împac cu carcasa neagră (grey) – mă așteptam la un alt design – fara schimbari masive in HTC Sense |
Am mai scris despre HTC 10:
Video: HTC 10 in actiune filmat cu LG G5
Comparatie HTC 10 vs HTC One M9 cu poze side by side si specificatii tehnice
Minitest: cateva poze facute cu camera de 12 MP a lui HTC 10