Părerea îi aparține domnului Dan Minciu, un audiofil/meloman (preferă a doua variantă) cu o ureche destul de fină, ai cărui ochi au sclipit instant când au văzut UE Roll. Și pentru că eram destul de siguri că va avea multe de spus despre această boxă, iată-l pe Dan tester cu jumătate de normă în echipa MOBzine.ro. Suntem convinși că va recidiva!
Pasiunea mea cea mai veche este electronica; ea datează de pe băncile școlii, am și profesat o vreme, după care am îmbinat-o plăcut și util cu nou apăruta la acea vreme, informatica. Este evident că astfel de pasiuni se întrepătrund cu o alta, muzica. La nivel de ascultare, nu neapărat de interpretare. Astfel că bagajul de cunoștințe s-a dezvoltat oarecum paralel, astazi fiind atras în măsură egală de interpretări de calitate, și de dispozitive capabile să pastreze si sa redea cât mai fidel aceste interpretări, dispozitive care mă pasionează și despre care vom discuta la un moment dat chiar aici.
Deși drumul profesional m-a purtat spre alt domeniu, dezvoltarea de software, “dragostea dintâi” nu se uită. Astfel că atunci când am dat cu ochii de UE Roll, atras și de coloristica vie – și mai apoi am putut asculta acest dispozitiv, am fost atras rapid de performanțele întrevăzute la o primă ascultare.
Sunetul redat de boxă este rotund, cu o balansare echilibrată a tonurilor joase și înalte, fără discrepanțe între original și reproducere. Desi nu detine o putere de ieșire mare, îmi pare suficientă pentru a asigura o audiție confortabilă într-o încăpere peste medie, fără a avea pretenții de Hi-Fi (înaltă fidelitate). Aceasta și din cauza faptului că intern, sistemul este de fapt un cal-măgar: un difuzor pentru bass alături de 2 difuzoare pentru înalte. Modul de redare a sunetului este o stereofonie denaturată datorită lipsei informației stânga-dreapta pentru aceste frecvente joase, dar senzația de poziționare a instrumentelor există grație celor 2 difuzoare pentru acute.
Puterea de iesire nu am avut posibilitatea să o măsor, după nivelul sunetului obținut estimez undeva în jurul a 0.7-1.5W, la o durată destul de lungă de viață a acumulatorului (l-am chinuit vreo 3 ore acasă și indicatorul bateriei spunea tot 70%).
Reglarea volumului se face prin două butoane indicate prin semnele + și -, deranjant este faptul că trebuie să le cauti în acea zona, semnele fiind cam pe 50% din suprafața boxei, iar butoanele (ascunse sub țesatură) fiind de doar de 1cm. Ceea ce m-a impresionat plăcut însă, a fost o voce diafana care mi-a șoptit dulce “charged seventy percents” când am apăsat ambele butoane.
Ca și modalitate de conectare, poate fi împerecheat cu orice dispozitiv bluetooth (eu l-am testat inițial cu un laptop), nu beneficiază de reglarea volumului din dispozitivul master via butoanele proprii (lucru pe care l-am văzut la alte dispozitive similare), dar nu m-a deranjat. Volumul principal din calculator (prin VLC) s-a autosetat la 100% fără intervenții. Am observat pierderi de semnal mai mici de o secundă, aleatoriu, uneori la acționarea volumului, alteori la deplasarea prin cameră.
Deși construcția nu beneficiază decât de vreo 3 funcții accesibile din butoanele proprii, cei de la UE au lansat și o aplicație pentru telefoanele inteligente (Android și iOS), din care se pot face mai multe setări. Aplicația este simplă, intuitivă și (poate doar o coincidență) a reușit chiar să identifice coloarea boxei. După ce am instalat aplicația, am avut surpriza să constat că aceasta poate gestiona două astfel de dispozitive, recunoscând singură și stabilind comunicația cu fiecare din ele. Nu am avut două UE Roll-uri ca să testez ce înseamna de fapt două dispozitive, dacă se face doar o transmisie sincronă a semnalului audio, sau aplicația creeaza canale stânga-dreapta pentru fiecare dispozitiv. Chiar aș fi fost curios să aflu acest lucru. Oricum, sunt convins că două astfel de boxe ar fi făcut atmosferă suficientă pentru un party mai restrâns.
Printre facilitățile suplimentare ale aplicației se pot menționa: pornire/oprire independentă a fiecărui dispozitiv, indicator de încărcare a bateriei, un egalizor grafic cu câteva presetari și posibilitate de customizare a caracteristicilor de frecvență pe trei “benzi”: joase, medii și înalte. Un minus al egalizorului este modul în care se face de fapt modificarea benzii de frecvență: nu accentuează banda selectată, atenuează de fapt celelalte frecvențe nedorite. Mai exact, când am accentuat bașii, de fapt mi s-au atenuat frecvențele medii și înalte. Similar pentru celelalte două benzi, fiecare în loc sa accentueze respectiva bandă, atenua de fapt celelalte două benzi. Dar să nu uităm că nu este un sistem audio cu pretenții audiofile, ceea ce realizează dispozitivul încadrandu-se perfect peste media produselor din clasa sa, dar cam atât.
Încărcarea acumulatorului se face printr-un conector micro-USB, ceea ce constituie un avantaj. Construcția în sine mi s-a părut robustă, cu o protectie la imersiune (aici nu am îndrăznit să testez), chiar și conectorii de cască și USB fiind acoperiți de un capac din cauciuc relativ ermetic. De asemenea, UE Roll dispune și de un inel elastic pentru fixare la centură sau pe cadrul bicicletei (cred că există și alte întrebuințări ale sale), mai ales dacă îți place să fii în mișcare.
Ca și concluzie, pot afirma că ansamblul UE Roll (dispozitiv + aplicație) poate fi considerat corespunzător pentru un sistem audio de început cu surse de semnal PC/smartphone/tabletă, facând cu succes față cerințelor utilizării într-o cameră de dimensiuni puțin peste medie. Asta dacă reușiți să treceți peste bariera prețului destul de ridicat (UE Roll costă 399 lei la eMag). Se vede că UE (Ultimate Ears) și-a luat în serios rolul de brand premium al Logitech pe zona audio.
Pe Dan Minciu îl veți mai întâlni în paginile virtuale ale MOBzine.ro! A promis că își va prezenta mai în detaliu pasiunea pentru dispozitive audio de înaltă fidelitate și ne va arăta și una dintre operele sale. Mai jos aveți un scurt teaser!