Am văzut de multe ori situații în care un iPhone s-a defectat și chiar s-a aprins, punându-și proprietarii în situații delicate (s-a mai vorbit pe MOBzine despre un iPhone care a luat foc în avion, în timpul unui zbor, despre un altul care s-a aprins în așternuturi, la propriu, nu la figurat, sau chiar despre un incident în urma căruia un proprietar de iPhone a rămas cu pantalonii în vine). Deși sunt convins că se întâmplă foarte frecvent și cu terminale Android, elementul comun al poveștirilor noastre cu telefoane Apple este dat de utilizarea unor accesorii de proveniență îndoielnică și de o calitate inferioară, care și-au ademenit cumpărătorii prin prețuri foarte mici. Câteodată nu este bine să te zgârcești și este chiar indicat să folosești un accesoriu provenind de la un producător de tradiție, chiar dacă prețul este sensibil mai mare.
De ce vă spun asta? Pentru că de vreo două săptămâni folosesc un dispozitiv care se adresează în mod evident fanilor ecosistemului Apple, un card reader ADATA cu conector Lightning. Asta înseamnă că îl poți conecta direct la un device iOS (iPhone sau iPad) și poți importa pozele de pe un SD card sau un microSD card. În același timp poți folosi un card SD pentru a face back-up la pozele și video-urile de pe telefon. Eu l-am testat pe un iPhone cu iOS 9.2 și 9.3. Pe cutia card reader-ului scrie că suportă orice versiune mai nouă de iOS 7. Este compatibil cu iPhone 5 sau mai nou, iPad mini sau mai nou, iPad generatia 4, iPad Air sau iPad Air 2, iPod Touch versiunea 5 sau mai nou.
Nu este foarte ieftin, prețul lui se învârte în jurul valorii de 200 de lei, însă, pe lângă utilitățile pe care le vom enumera mai jos, te scapă de riscul unor incidente ca cele descrise mai sus.
Hardware
Ca hardware, card reader-ul este bine construit și nu pare a fi foarte firav. Din cate am înteles, materialele folosite ar fi rezistente la zgârieturi, iar cablul e flexibil, dar în același timp destul de rigid așa că nu îl văd deteriorându-se foarte rapid.
- Dimensiuni: 132 x 39 x 8 mm
- Greutate: doar 10 grame
- Suportă carduri SD sau microSD (nu pot fi accesate simultan) de până la 256 GB.
Prima conectare
Când conectezi prima dată card reader-ul vei primi o notificare cum că accesoriul are nevoie de o aplicație anume instalată pe telefon pentru a putea comunica cu noul hardware conectat.
După ce instalezi aplicația poate începe distracția. Prima încercare de a citi un SD card a fost un eșec. Am bagat cardul în device și nimic … chiar mai mult, aplicația de pe iPhone a crash-uit.
După câteva încercări mi-am dat seama că aplicația nu citește SD cardul decât dacă acesta este băgat în reader înainte ca el sa fie conectat la iPhone.
Aplicația
Aplicația care comunică cu acest card reader are o interfață simplă și de cele mai multe ori intuitivă. Aplicația este de fapt un gestionar de fișiere cu care poți copia/muta fișiere de pe SD Card în memoria dispozitivului sau invers. Să luăm pe rând unele functionalități ale acestei aplicații, care ne arată și ce ar putea face un posesor de iPhone sau iPad cu acest dispozitiv.
Photos/Videos
Primele două butoane ale aplicației iți oferă posibilitatea de a vedea pozele și video-urile salvate intr-o interfață identică cu cea din Camera Roll și care este deja familiară oricarui utilizator iOS.
Importarea pozelor sau filmelor de pe SD Card
Poți salva pozele de pe un SD/microSD card pe telefon, fie în Camera Roll, fie direct într-un storage al aplicației. Eu am ales sa imi salvez pozele direct în Camera Roll pentru că îmi este mult mai comod să le am intr-un singur loc. Partea buna este că aplicația nu a avut nici o problemă în a citi formatul RAW de la Nikon (pozele de pe cardul SD erau facute cu un Nikon D5000). Partea mai puțin bună a fost că aplicația a început un proces de optimizare/redimensionare a pozelor în momentul în care i-am spus să le salveze in Camera Roll (nu am gasit nicio setare prin care sa se poată copia originalul în Camera Roll). Proces care dureaza ceva timp, cateva minute pentru vreo 100 de poze facute cu acelasi Nikon cu setări de best quality jpeg. Dacă salvezi pozele direct în aplicație, procesul acesta nu are loc, iar ceea ce salvează sunt originalele de pe SD Card.
Back-up la Camera Roll pe SD Card
O altă functie a aplicației este posibilitatea de a face back-up la Camera Roll. Back-up-ul poate fi facut manual sau automat și se face destul de rapid. Pentru vreo 80 de poze găsite in Camera Roll (167 MB) nu a durat nici 2 minute. Atenție, back-up-ul se face doar la pozele pe care le aveți în Camera Roll pe telefon, nu și la cele de pe le aveți în iCloud.
Pentru o persoană care face multe poze cu telefonul și nu are iCloud Sync această funcție este excelentă.
WiFi Transfer
O altă funcționalitate este WiFi Transfer, prin care te poți conecta la aplicație de pe un PC sau Mac conectat în aceeași rețea WiFi cu iPhone-ul. Interfața este destul de intuitivă și bineînțeles poți să faci download de pe SD Card direct pe PC la poze sau filme, sau poți pune pune informație pe SD Card sau în storageul iPhone-ului printr-un simplu drag&drop.
V-am vorbit aici doar de poze și video, dar aplicația oferă posibilitatea de a stoca orice fel de fișiere, nu doar imagini și video, atât pe SD/microSD Card, cât și în memoria internă a iPhone-ului.
Concluzii
PRO:
- design rezistent
- functie de backup pentru Camera Roll
- importă fișierele de pe SD/microSD Card
- WiFi direct
- organizator de fișiere.
CONTRA:
- nu vede SD Cardul decât dacă este conectat la iPhone după ce cardul este în reader
- nu se pot exporta pozele originale în Camera Roll.
Excelent! La cat mai multe, ca faceti treaba buna acolo… Bravo!