Testez deja de mai bine de o săptămână un LG G5 prin programul Orange Smartphone Tester și lucrurile încep să fie tot mai limpezi, smartphone-ul calitățile și defectele acestui smartphone prezentându-se tot mai clar. Aveam în plan să fac acest articol ceva mai repede, însă încă o dată mi s-a confirmat că după 2-3 zile de folosire nu ai cum să înțelegi un produs și sub nici o formă nu ai cum să dai un verdict.
LG G5 este așa cum bănuiam, un produs inedit într-o mare de Androide care nu se diferențiază mai deloc. LG a încercat să vină cu ceva nou în LG G5 și eu cred că în mare parte i-a reușit.
Haideți să vedem care ar fi elementele PRO și de ce ar merita investiția.
PRO:
1. Aspect
Am observat o chestie interesantă vizavi de treaba asta cu aspectul lui LG G5: unora le-a plăcut instant, alții l-au găsit ca fiind un produs urât. Eu mă număr printre cei cărora carcasa metalică (chiar dacă e acoperită de o vopsea de polimer) le-a plăcut, marginile rotunjite și o grosime de doar 7.7 mm completând o construcție interesantă.
2. Ergonomia
LG G5 face parte din categoria aparatelor care deși au un display de peste 5 inci (5.3 mai exact) și o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli, se ține foarte bine în mână și e foarte ușor de purtat.
Îmi place că se poate folosi fără probleme cu o singură mână, blocarea și deblocarea prin senzorul de amprentă funcționând ireproșabil. La fel, găsesc potrivită și poziționarea butoanelor de volum pe laterala din stânga a carcasei.
Iar pentru cine va dori să facă cunoștință cu prietenii LG G5, adică grip-ul și extensia Hi-Fi, opțiunea de desfacere rapidă prin simpla apăsare a unui buton e o treabă excelentă.
3. Camera foto
Nu poți vorbi despre LG G5 și să nu aduci în discuție combinația de camere foto principale de 16 MP cu f/1.8 și 8 MP cu f/2.4 (Detalii despre performanța lor vedeți aici). În ultima săptămână am făcut peste 300 de poze cu LG G5, folosind ambele camere și în general sunt foarte mulțumit de performanța de care dau dovadă. Adăugând suportul pentru focalizare cu laser și o aplicație Camera ce oferă controlul manual pentru fiecare setare a camerei foto, avem încă un motiv excelent de a lua un LG G5.
4. Autonomia
LG G5 vine cu o baterie interschimbabilă de 2800 mAh. Împreună cu software-ul de optimizare și facilitatea Quick Charge 3.0, poți trece liniștit o zi de folosire intensă.
Pentru că atunci când bateria scade spre 20-25% (să zicem pe la ora 14:00) poți să te bucuri de fast battery charging, care prin Quick Charge 3.0 îți aduce un plus de 83% în doar 30 min. Adică te duci frumos să iei masa de prânz și cât timp te relaxezi și bei o cafea, telefonul e deja încărcat. Sunt puțin flagship-uri în momentul de față despre care pot spune același lucru.
Alternativa ar fi posibilitatea de adăugarea a unei baterii suplimentare care poate fi schimbată în mai puțin de 30 de secunde.
5. Smart Settings si senzorul de amprentă
Am devenit fan-ul facilității Smart Settings de pe LG G5: folosind localizarea și elementele legate de conectivitatea WiFi poți să definești niște setări inteligente care să fie activate automat, în funcție de locația în care te găseși: acasă sau în deplasare.
Ai la dispoziție posibilitatea de a activa sau dezactiva conexiunea WiFi și cea Bluetooth, iar în cazul în care e conectat un anumit aparat pe Bluetooth să predefinești niște acțiuni – să zicem că atunci când conectezi aparatul prin Bleutooth la handsfree-ul mașinii vrei să pornească automat player-ul audio.
Similar poți defini acțiuni pentru momentul în care sunt conectate căștile prin jack-ul audio – eu am setat TuneIn Radio să plece automat.
CONTRA:
Acum să discutăm de lucrurile mai puțin reușite vizavi de LG G5, care sunt mult mai puține.
1. Se încălzește
Atunci când se face trafic masiv pe 4G în combinație cu expunerea la soare (să zicem că iei prânzul pe o terasă și ai aparatul pe masă, în soare puternic) LG G5 se încinge bine de tot. Nu am văzut să afecteze asta buna funcționare, dar sigur nu e o senzație plăcută.
2. Inconsistențe la finisaj
Mă așteptam ca design-ul metalic să fie mai unitar, lucru ce nu se întâmplă. Pe măsură ce folosești aparatul ajungi să simți mai degrabă, că de văzut le vezi mai greu, inconsistențele modului în care se îmbină carcasa. Partea de jos, care se scoate, poate să ajungă să aibă joc și în timp nu se mai aliniază cu restul carcasei.
Butonul prin care se deblochează partea de jos în vederea extragerii începe și el să dea semne de oboseală, zona inferioară începând să se depărteze de carcasă.
Și nu în ultimul rând, îmbinarea sticlei display-ului cu carcasa metalică nu e chiar perfectă, de multe ori a trebuit să extrag de acolo scame și praf.
3. Display-ul nu se comportă chiar așa de bine în soare
În mod surprinzător, display-ul de pe LG G5 nu se comportă în soare așa de bine precum m-aș fi așteptat. Pe perioada testării am descoperit de câteva ori că deși aveam luminozitatea dată la maxim, pe ecran nu se putea vedea aproape nimic, când soarele bătea perpendicular pe el.
Consider asta o problemă mai ales atunci când vrei să faci poze, vara și nu prea vezi nimic pe ecran.
Și înainte să termin, pentru toți cei ce sunt îngrijorați de faptul că LG G5 ar fi prea fragil și vor să îl protejeze, am testat câteva huse VERUS și CUBZ de la MobileDirect, pe care vi le recomand. De la soluții simple de silicon până la huse mai rigide, pentru cei ce știu că vor duce smartphone-ul în condiții mai dure.