Cel mai recent studiu al celor de la Kantar Worldpanel despre piața globală de smartphone și obiceiurile consumatorilor a scos la iveală câteva cifre interesante. Însă până la ele, încă din start, se subliniază din nou faptul că piața globală de smartphone se apropie vertiginos de saturație și că vectorii de creștere sunt tot mai puțini și tot mai firavi. Bătălia dintre marii producători va fi tot mai ascuțită, pentru că acum dinamica cotelor de piață va fi un joc închis. Ca să crească un jucător, trebuie să ia cotă de piață de la un concurent. Spre exemplu, în Europa (sunt luate în calcul doar cele mai mari cinci piețe: Franța, Germania, Spania, Italia și Marea Britanie), 74% dintre utilizatorii urbani de telefoane mobile au deja un smartphone. Cifra este puțin mai mică în Statele Unite, doar 65 de procente.
Totuși, în Statele Unite utilizatorii de smartphone preferă Apple în proporție de 40% și Samsung în proporție de 35%. Mai rămân 25 de procente care se împart între restul jucătorilor de pe piață. În Europa (în aceleași cinci piețe) situația este pe dos, cu 37% pentru Samsung și doar 29% pentru Apple. S-ar putea spune că vine firesc în continuarea situației descrise mai sus procentul de utilizatori care merg înspre telefoanele high-end (cu valoare mai mare de 500 dolari): 48% dintre posesorii de smartphone din Statele Unite versus 27% cei din Europa.
Altă cifră interesantă din raportul celor de la Kantar Worldpanel este legată de frecvența cu care își schimbă utilizatorii smartphone-ul. Se pare că cei din Italia și Germania simt cel mai tare nevoia de a fi la modă și de a stăpânii cele mai noi modele de smartphone, schimbându-și terminalele în medie odată la 1 an și jumătate.
Mai puteți găsi și alte cifre interesante la link-ul din sursă.