Pentru S7 edge Samsung a luat design-ul interesant al lui S6 edge și pe el a aplicat feedback-ul venit de la utilizatori, rezultând un smartphone care are toate șansele să ia titlul de cel mai bun Android din 2016. E însă el suficient de bun încât să fie următorul vostru smartphone?
La lansarea lui S7 edge Samsung nu l-a denumit simplu doar un S6 îmbunătățit, sau cea mai bună versiune de Galaxy S6 de până acum, ci l-a prezentat ca pe un smartphone care aduce utilizatorilor exact ceea ce au cerut. Și pentru prima dată sunt și eu de acord cu Samsung: avem în sfârșit un produs căruia cu greu îi poți găsi neajunsuri (asta nu înseamnă că nu le are, și vă voi vorbi despre ele puțin mai încolo).
Pentru că am primit sample-ul de test de la Orange prin programul de testare Orange Smartphone Tester, am putut să îl folosesc mai bine de două săptămâni, timp mai mult decât suficient ca să îmi fac o părere completă și reală despre el.
Aspect: forme rotunjite, finisare elegantă
Anul trecut spuneam despre S6 edge că face interesantă seria Galaxy S6 tocmai prin faptul că introduce ecranul rotunjit, care în termeni reali nu prea aducea niciun fel de utilitate reală, alta decât un element de diferențiere. Același lucru e valabil și pentru S7 edge, dincolo de aspectul inedit, ecranul rotunjit nu vă aduce niciun plus notabil, altul decât posibilitatea de afișare a unor informații pe marginea laterală.
Samsung Galaxy S7 edge vine în aceiași combinație de sticlă și metal, într-o carcasă de 150.9 x 72.6 x 7.7 mm și cântărește doar 157g (zic doar pentru că totuși vorbim despre un smartphone cu display de 5.5 inci), fiind mai mare și mai greu decât Galaxy S6. Marginile carcasei sunt frumos rotunjite, menținând aspectul deosebit al aparatului.
Display-ul acoperă o parte însemnată din partea frontală (76.1 % față de doar 71.7% la S6 edge). Butonul home care înglobează și cititorul de amprentă este păstrat în partea inferioară, sigla Samsung și camera foto, plus difuzorul fiind în partea superioară.
Ca să vă dați seama mai bine de ce este interesant design-ul lui S7 edge l-am pus alături de un LG V10, Lumia 950 XL și Nexus 6P, aparate care sunt și ele în zona de phablet-uri.
Observați că este mai mic, mai îngust și mai subțire pentru un aparat cu display de 5.5 inci. Asta spune multe despre efortul depus de Samsung pentru a construi un smartphone remarcabil.
În partea inferioară Samsung Galaxy S7 edge beneficiază de slot-ul microUSB (da, Samsung nu a făcut încă trecerea către USB Type-C), difuzorul principal, jack-ul audio și microfon. Ele sunt delimitate de două benzi de plastic, în interiorul bordurii metalice.
În imagine, de sus în jos: Samsung Galaxy S7 edge, LG V10, Microsoft Lumia 950 XL și Nexus 6P:
Pe laterala din stânga, chiar la marginea bordurii metalice, S7 edge are cele două butoane pentru controlul volumului.
Pentru ca în zona superioară să se regăsească slot-ul pentru sertarul în care are loc cardul microSD și cel nanoSIM.
Pe spate S7 edge are fanta pentru camera foto, senzorul pentru HRM și LED-ul Flash, plus sigla Samsung. Față de S6 edge nu avem doar marginile laterale rotunjite ci și o ieșitură mai mică a camerei foto, chestie care îl face și mai compact.
Mi-a plăcut modul în care se ține în mână S7 edge, mai ușor decât S6 edge, cu o priză mai bună. Și pentru că ieșitura camerei foto nu mai este la fel de mare precum cea de la S6 edge, S7 edge este și mai ușor scos/băgat în buzunare mai strâmte.
Display: 5.5 inci, Super AMOLED și 1440 x 2560 pixeli
În continuare display-ul folosit de Samsung pentru seria de smartphone-uri S este probabil cel mai bun de pe piață. S7 edge, cu al său display de 5.5 inci menține seria S în top-ul celor mai bune smartphone-uri, pe criteriul display. Culorile sunt bine reliefate (chiar și când plouă pe display), în orice fel de condiții de vizibilitate.
Densitatea pixelilor de pe S7 edge este de 534 ppi, puțin mai mică decât cea de pe S6 edge (577) pentru că nu s-a schimbat rezoluția odată cu mărirea diagonalei display-ului de pe 5.1 inci la 5.5 inci.
În realitate puțini vor observa diferența de calitate, în schimb mulți se vor bucura de un display mai mare, într-o carcasă de dimensiuni apropiate.
Atât partea din față a aparatului cât și cea din spate sunt protejate prin tehnologia Corning Gorilla Glass 4, care ar trebui să vă scutească de zgârieturi și chiar spargeri, într-o folosire zilnică, normală.
Hardware: vorbim de un flagship
În interiorul lui S7 edge Samsung a folosit două tipuri de motorizare: sunt unele modele cip Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 și unele cu Exynos 8890 Octa. S7 edge-ul din oferta Orange este cel cu Exynos 8890 Octa, CPU Quad-core 2.3 GHz Mongoose + quad-core 1.6 GHz Cortex-A53 și GPU Mali-T880 MP12 plus 4 GB RAM și 32/64 GB pentru stocare. Asta îl face în momentul de față drept unul dintre cele mai rapide smartphone-uri de pe piață și nu mă refer aici doar la cele Android.
Pe lângă un procesor puternic, S7 edge mai beneficiază de câteva elemente distinctive: un senzor de amprentă care funcționează foarte bine, GPS, o cameră frontală de 5 MP, una frontală de 12 MP, suport pentru WiFi direct (transferați instant fișiere și conectați rapid televizoare sau monitoare), Bluetooth 4.0, NFC, accelerometru, barometru, compas, HRM, SpO2, încărcare wireless Qi, încărcare rapidă (60% în 30 de min) prin QuickCharge 2.0, baterie de 3600 mAh.
Dincolo de toate astea, S7 edge este un smartphone rezistent la apă și praf. La ce e bun? Păi sigur nu o să vă mai fie frică să vorbiți la telefon când vă plouă – deși poate că nu ar fi o idee prea bună să faceți asta în loc deschis, nu de alta dar s-ar putea ca vreo descărcare electrică să găsească mai rapid drumul spre voi.
Iar dacă excludem acest tip de utilizare, sunt absolut sigur că cei ce vor lua un S7 edge se vor delecta cu diverse experimente care să presupună scufundarea lui în diverse lichide, fără vreun beneficiu anume, altul decât că se poate.
Camera foto: cel puțin la fel de bună ca cea de pe S6
Pentru S7 edge Samsung a decis să pornească pe urmele HTC și să încerce să vină cu un senzor care are pixelii de dimensiune mai mare, un fel de ULTRApixel. Asta pentru ca putea face poze mai bune pe timp de noapte, ceea ce i-a ieșit în mare măsură, pozele de noapte fiind mai luminoase pe S7 edge decât cele de pe S6 edge.
Camera principală de pe S7 edge are acum doar 12 MP, f/1.7, 26mm, cu autofocus, stabilizare optică și LED plus senzor de 1/2.6″ cu dimensiune de 1.4 µm pixeli, înregistrare simultană de 4K video și foto 9MP.
Ce înseamnă astea în termeni reali? Înseamnă că veți face poze cel puțin la fel de bune ca cele realizate de S6, multă vreme considerat drept smartphone-ul cu cea mai bună cameră foto.
Vă veți face o idee mai bună despre ce poate face camera lui S7 edge după ce citiți cele două teste făcute deja:
– Megatest foto: S7 edge vs Nexus 6P vs LG V10 vs Lumia 950 XL pe zi
– Megatest foto: S7 edge vs Nexus 6P vs LG V10 vs Lumia 950 XL in poze de noapte
Nici camera frontală nu e rea, selfie-urile (care deja intră tot mai mult în viața noastră) vor ieși bine.
Performanță: aproape cel mai rapid smartphone al momentului
Spuneam mai sus că Samsung Galaxy S7 edge are o configurație hardware care îi permite o performanță excelentă. L-am supus mai multor teste tocmai ca să îmi dau seama cum se clasează el în comparație cu aparate din generația actuală și trecută. Rezultatele pot fi văzute mai jos:
Benchmark (mai mare, mai bine): un test în care se vede performanța pe ansamblu a smartphone-ului. Observați că pe partea de procesor, S7 edge este cel mai rapid dintre toate cele testate de mine.
BenchmarkPI (mai mic, mai bine): aici vedem care este cel mai rapid procesor, iar S7 edge ia titlul de cel mai bun și totodată vedeți cum se compară cu procesoare de acum 2,3 sau chiar 4 ani.
Quadrant (mai mare, mai bine): S7 edge este din nou cel mai rapid smartphone, depășind cu mai bine de 50% performanța lui S6 edge+.
AnTuTu (mai mare, mai bine): o diferență similară există și în testul AnTuTu ce măsoară o performanță combinată a CPU, GPU și memorie.
Mă simt dator să spun din nou faptul că dincolo de testele de performanță la un smartphone contează foarte mult și cât de fluid se mișcă în meniu, în aplicații. Am fost întrebat acest lucru în mod explicit de mai mulți cititori, revin cu același răspuns: S7 edge se mișcă foarte bine, fără niciun fel de întrerupere. Dacă ajungi să te obișnuiești cu el cu greu o să mai poți trece către alt smartphone.
Iar acest lucru e valabil atât în folosirea aplicațiilor (YouTube, Facebook, Outlook, Twitter, Instagram) cât și în browser (Chrome) sau prin meniuri.
Mă așteptam ca toată puterea lui S7 edge să consume foarte mult din baterie, dar nu e chiar așa. Cei 3600 mAh sunt suficienți pentru o utilizare de aproape o zi (asta în condițiile în care aveam pornită conexiunea 4G+ Orange, WiFi-ul, Bluetooth legat pe VectorWatch și Fitbit Charge HR). Fără să am deschise permanent toate conexiunile estimez că autonomia ar fi putut trece de o zi.
Dar mult mai interesant este că datorită faptului că există implementată tehnologia QuickCharge pe S7 edge, aproape că nu mi-a mai fost teamă că rămân fără baterie. O pauză de 30 de minute în care telefonul e pus la încărcat poate încărca până la 60% din baterie, mai mult decât suficient pentru a trece și de a doua parte a zilei.
Ar mai fi de spus un singur lucru: se încălzește dacă e folosit intens, totuși nu foarte puternic. Am încă smartphone-uri care se încing mult mai tare decât a făcut-o S7 edge.
Altele: senzor de amprentă, HRM, wireless charger și Android 6.0 Marhsmallow
Samsung Galaxy S7 edge vine cu Android 6.0.1 Marhsmallow preinstalat și pot să vă spun că merge foarte bine. Shell-ul standard este tot TouchUI, același cu care Samsung și-a obișnuit fanii, departe însă de gustul meu (da, apreciez HTC Sense și încă nu am găsit ceva care să se ridice la același nivel de utilitate).
Îmi place integrarea Flipboard pentru zona de știri, atunci când se face swype spre dreapta pe ecranul principal. Multe schimbări în ceea ce privește interfața nu veți găsi față de ceea ce e prezent deja pe S6 edge (cu Marshmallow bineînțeles).
Samsung păstrează (grupat de data asta) aplicațiile S Health și parcă nu le mai scoate în evidență la fel de mult, și asta e păcat. Avem și KNOX, soluția de securitate prin are aplicațiile sunt rulate într-o zonă de tip sandbox și mai avem și funcțiile speciale ce încearcă să pună în valoare ecranul curbat, prin afișarea unor shortcut-uri personalizate.
Iar după cum puteți vedea, zona Advanced features extinde puterea Android prin folosirea de gesturi și mișcări speciale ale aparatului pentru realizarea automată a anumitor setări/operații. Unele dintre aceste setări sunt foarte utile (mute, folosirea cu o singură mână), altele puțin cam futuriste.
Mulți dintre cei ce au un Samsung Galaxy S6 sau S5 au ajuns să folosească într-un fel sau altul funcționalitatea din zona health, ceea ce nu e rău. Ea se păstrează și pe S7 edge și oferă informații suficiente pentru o persoană care vrea să își urmărească activitatea fizică. Măcar pentru a conștientiza dacă face mișcare sau nu și ce ar putea schimba în privința asta.
Concluzie: un upgrade reușit, dar nu pentru actualii utilizatori ai seriei S6
Și așa am ajuns la final: S7 edge în momentul de față un smartphone foarte bun, cel care mi-a plăcut cel mai mult din toată seria de aparate Galaxy S scoase vreodată de către Samsung. Îmi place dimensiunea și modul în care se ține în mână, plus faptul că e ușor de utilizat și stă bine în palmă și în buzunar.
Ecranul său este excelent, pozele de bună calitate și puterea de calcul suficientă să faci orice vrei. Autonomia putea să fie mai bună, dar funcția de încărcare rapidă compensează acest aspect.
Îmi place design-ul, nu îmi place însă spatele din sticlă pentru că în mod constant rămân urme inestetice pe el. Pentru cine vrea soluții, am testat câteva huse Samsung și VERUS, vândute de MobileDirect: recomand husa Samsung S-View originală și tocul VERUS.
Și nu mă pot împăca deloc cu interfața TouchUI livrată de Samsung, dar asta e problema mea.
Lăsând la o parte faptul că aplicația Camera mai joacă feste (dacă o folosiți și apoi blocați aparatul, la deblocare nu va mai funcționa focalizarea touch, se rezolvă prin închiderea și repornirea aplicației), nu prea am ce să îi mai reproșez lui S7 edge. Nu prea mai e nimic ce aș fi vrut să aibă și nu are.
Acum, îl recomand? Pentru cine vrea un flagship Android și nu e deranjat de un display de 5.5 inci și vrea acum un aparat elegant și performant, Samsung Galaxy S7 edge este o alegere bună. Nu și pentru cei ce au deja un S6 edge, trecerea la S7 edge nu le va aduce prea multe plusuri, dincolo de rezistența la apă.
Merită investiția? Depinde de cât vreți să plătiți pentru el. Recomandarea mea este să nu îl luați fără un abonament de date cu un minim de 3GB și 4G+. Dacă începeți să îl folosiți și deveniți fani ai rețelelor de socializare (Instagram, Facebook) unde veți fi activi, traficul se duce repede.
Informații: Samsung
Preț: de la 439 EUR cu abonament Orange
PRO | CONTRA |
+ design + camera foto + performanță + suport microSD + super display + rezistență la apă + cititor de amprentă |
– spatele este un magnet de amprente – aplicația Camera e încă instabilă – același design de anul trecut – spate din sticlă |