După ce am văzut cum fotografiază S7 edge, LG V10, Lumia 950 XL și Nexus 6P pe lumină de zi, a venit momentul să repetăm experimentul în condiții de lumină puțină. Mai exact, noaptea și tot prin Brașov.
Așadar am luat cu noi cele patru aparate, ne-am asigurat că au bateriile încărcate și ne-am pus pe treabă pe străzile Brașovului, într-o sâmbătă seară mult mai friguroasă față de cum ne-am fi dorit.
Am urmărit să vedem cum se comportă LG V10, Huawei Nexus 6P, Samsung Galaxy S7 edge și Microsoft Lumia 950 XL atunci când le cerem să facă poze noaptea. Iar ceea ce am obținut se poate consulta mai jos.
CUM AM TESTAT
Înainte de a discuta rezultatele testului, vă spunem că pozele au fost făcute folosind setarea auto pe toate aparatele (asta ca să fim în ton cu ceea ce folosește pe smartphone mai mult de 95% din masa de utilizatori), fără bliț (l-am activat doar pentru o singură poză) și cu HDR pornit acolo unde a fost cazul.
Nu am urmărit să vedem care dintre ele poate să facă cele mai bune poze atunci când preluăm controlul manual asupra setărilor și dedicăm timp pentru configurare. În măsura în care timpul o să ne permită, vom face și acest test.
Vă recomandăm să parcurgeți prima data testul făcut pe zi (se găsește aici) și abia apoi să studiați rezultatele pe care le discutăm acum. E important să știți care sunt caracteristicile fiecărei camere foto în parte, ca să puteți evalua corect rezultatele.
Pozele pe care le vedeți în articol nu sunt cele la dimensiunea originală, ele fiind redimensionate pentru a ocupa mai puțin spațiu.
Setul nr. 1
Pentru primul set de poze ne-am ales Turnul Alb din Brașov, o locație cu lumină suficientă ca să permită oricărei camere să facă poze bune. Și am făcut două rânduri de poze, primul (cel de mai jos) în care focalizarea s-a făcut pe lampa din fața turnului.
Iar pentru al doilea, focalizarea s-a făcut pe fereastra cea mai din dreapta, din dreptul lămpii:
Lumia 950 XL și S7 edge au comportament similar, pentru LG V10 și Nexus 6P opțiunea HDR își spune cuvântul. În funcțiile de detaliile pe care ni le dorim reprezentate, seturile de mai sus ne dau două indicii: Nexus 6P reușește să surprindă ceva mai multe detalii în zona luminată, Lumia 950 XL și S7 edge oferind însă mai multe detalii per ansamblu.
Setul nr. 2
Pentru a doua poză am decis să fotografiem Piața Sfatului, de pe platforma de la Turnul Alb, cu focalizare pe zona luminoasă din centru.
S7 edge a decis că are nevoie de mai multă expunere decât celelalte trei aparate, așa că după mai bine de 2 secunde aparatul a fost mișcat, rezultatul fiind cel de mai sus. După cum vă spuneam, aplicația camera de pe S7 edge este lentă și de câteva ori ne-a făcut surprize neplăcute, nu depunctăm performanța pentru că nu am fost noi atenți.
Atât Lumia 950 XL cât și Nexus 6P au făcut o treabă bună, aș zice cu un plus pentru Lumia 950 XL.
Iar dacă ne uităm la detalii, imaginea realizată cu Lumia 950 XL este mai bună, plusul de informație dat de cei 20 MP ai senzorului fiind determinant.
Setul nr. 3
Pentru setul următor ne-am deplasat în centrul istoric al Brașovului.
Focalizarea am făcut-o pe stema de pe turn. Din nou Lumia 950 XL a făcut o poză foarte deschisă, la fel și S7 edge. Nexus 6P, cu toate că nu are detalii la fel de multe ca S7 edge sau Lumia 950 XL a reușit să surprindă culorile mai aproape de realitate.
Setul nr. 4
Următorul obiectiv a fost Strada Sforii. Și aici am realizat câte două poze: una cu focalizare pe lampa de pe stradă (cea de mai jos) și una cu focalizare pe un punct de pe peretele opus lămpii:
Din nou vedem că HDR-ul de pe Nexus 6P și LG V10 își spune cuvântul. Lumia 950 XL și S7 edge având comportament aproape identic în cele două situații. În funcție de ceea ce așteptați de la camera foto de pe telefon sunt sigur că opiniile sunt împărțite.
Mie îmi plac mai mult detaliile oferite de Lumia 950 XL, urmează apoi S7 edge și pentru HDR aleg Nexus 6P.
Setul nr. 5
Biserica Neagră din Brașov e mereu un obiectiv foarte bun pentru fotografiat. Pentru test am ales o parte unde era destul de multă lumină și multe detalii, focalizarea făcându-se pe trunchiul copacului din prim plan.
Din nou există diferențe importante între imagini, de la detalii la modul în are culorile sunt reprezentate. LG V10 și S7 edge deschid mult imaginea, Nexus 6P fiind la polul opus. Undeva la mijlocul este Lumia 950 XL.
Pentru mine, cea mai apropiată de realitate este poza făcută de S7 edge, urmată îndeaproape de Nexus 6P și Lumia 950 XL.
Setul nr. 6
În acest set avem am urmărit reprezentarea detaliilor pentru sigla Humanitas (cu tot cu litera ei lipsă) și a umbrelor.
Nexus 6P și Lumia 950 XL oferă detalii bune în prim plan, cele din fundal (adică din gang) nu sunt foarte bine redate. În schimb LG V10 și S7 edge fac o treabă mai bună.
În acest context, tot pe mâna lui S7 edge merg, chiar dacă culorile nu sunt cele reale, pentru asta Nexus 6P având un rezultat mai bun.
Setul nr. 7
Am revenit la Piața Sfatului, cu două seturi de poze. Primul în care am focalizat pe ceasul turnului, a doua în care am focalizat pe zona luminoasă din stânga, jos.
Ce a ieșit:
Pentru primul set atât Lumia 950 XL cât și S7 edge au un rezultat foarte bun. Eu merg pe S7 edge de data asta pentru că are culori mai apropiate de realitate.
Când am schimbat focalizarea, rezultatele nu diferă foare mult:
Și tot S7 edge pare să fi făcut treaba cea mai bună, dar nici celelalte aparate nu au greșit. Și de data asta mi se pare că LG V10 chiar reușește o poză foarte bună.
Setul nr. 8
Din nou o poză pe o alee din centrul Brașovului, cu focalizare pe lampă:
LG V10, Lumia 950 XL și S7 edge deschid mult poza. Și pentru că Lumia 950 XL oferă cele mai multe detalii și nu alterează la fel de mult culorile, cred că poza lui e ce mai bună.
Setul nr. 9
Și acum un set de poze făcut în interior:
Toate pozele au detalii bine reprezentate, mie îmi este greu să aleg una ca fiind cea mai bună. Parcă cea făcută cu Lumia 950 XL e prea deschisă, la fel și cea cu S7 edge. De asta aș zice că Nexus 6P s-a descurcat mai bine.
Setul nr. 10
Continuăm plimbare și trecem la o fotografie cu multă lumină din fundal. Focalizarea s-a făcut pe felinarul din partea dreaptă, din prim plan:
Lumia 950 XL pare să ofere cele mai multe detalii per ansamblu, S7 edge aduce o poză deschisă, Nexus 6P una foarte închisă. Dar prefer rezultatul LG V10 pentru că are și detalii din jur și ne oferă o imagine bună a scrisului de pe felinar.
Setul nr. 11
Un felinar, luminând solitar o alee din centrul Brașovului:
Alegerea unei cele mai bune dintre imaginile de mai sus mi se pare o chestiune estrem de grea, Ce caută fiecare la aceste imagini? S7 edge a reușit să surprindă detalii multe și culori apropiate de realitate. La fel și Lumia 950 XL, însă imaginea e prea deschisă.
Mie îmi plac însă mai mult pozele făcute cu LG V10 și Nexus 6P. Iar între ele merg pe LG V10.
Setul nr. 12
Avem din nou o imagine cu multe detalii și multă lumină.
Lumia 950 XL și S7 edge surprind cele mai multe detalii și foarte apropiate de realitate. Nexus 6P nu a reușit să focalizeze pe copacul din dreapta, poza fiind nereușită. Iar LG V10 surprinde și el bine detaliile.
Cu toate astea pentru mine Lumia 950 XL are comportamentul cel mai bun în acest set.
Setul nr. 13
Niște poze în care am surprins o siglă iluminată.
Din nou e o luptă strânsă, toate aparatele descurcându-se chiar foarte bine. Îmi place mai mult poza făcută cu Nexus 6P, informațiile de pe siglă și culoarea ei fiind mai clare.
Setul nr. 14
Două felinare, lumină suficientă. Primul set, focalizare fix pe becul lămpii din prin plan
Nexus 6P a închis foarte mult poza, LG V10 la fel. Lupta se dă între Lumia 950 XL și S7 edge și pentru că felinarul are multe detalii pe poza făcută de S7 edge aș zice că ea e mai bună.
Când am focalizat pe suportul lămpii:
De această dată și LG V10 și Lumia 950 XL și S7 edge au o performanță bună. Merg pe Lumia 950 XL pentru că are detaliile cele mai multe și păstrează și culorile apropiate de realitate.
Setul nr. 15
Am făcut aceiași poză fără bliț și apoi cu bliț.
Cred că Lumia 950 XL e aparatul care redă cel mai bine culorile și oferă și suficiente detalii.
Cu bliț:
În setul de poze făcut cu blițul S7 edge reușește cea mai bună imagine pentru că are culoriile și detaliile cele mai bune: iarba e verde, bicicleta nu este decolorată, dalele sunt aproape de culoarea lor.
Setul nr. 16
Pentru ultimele poze din acest test am urcat pe Cetatea Brașovului, acolo unde a început povestea MEGATESTULUI foto.
Diferențele pe care deja le-am remarcat la aparate sunt prezente și aici. Nexus 6P și LG V10 (datorită HDR) închid mult pozele, Lumia 950 XL are tendința de a le lumina mai mult decât trebuie iar S7 edge oferă poze luminoase, nu neapărat cu culorile reale.
În aceste condiții aș zice că S7 edge are comportamentul cel mai bun.
Setul nr. 17
O vedere spre Brașov cu focalizare pe vechea clădire a Rectoratului.
Câteva elemente interesante: Lumia 950 XL nu a putut focaliza, Nexus 6P și LG V10 închid poza destul de mult. S7 edge oferă ceva mai multe detalii, dar nu suficient de clare.
Așa că aici mi se pare că LG V10 face treaba cea mai bună.
Setul nr. 18
În aceste poze am făcut focalizarea pe felinarul din planul cel mai apropiat.
Din nou Lumia 950 XL nu a focalizat cum trebuie, LG V10 oferind o imagine prea închisă. Între Nexus 6P și S7 edge parcă detaliile oferite de Samsung sunt mai bune.
Setul nr. 18
Și am ajuns la final: o ultimă poză cu Cetatea Brașovului, focalizarea făcându-se pe marginea din dreapta a zidulului.
Pe acest ultim set sunt evidente caracteristicile identificate până acum: Lumia 950 XL deschide foarte mult pozele, uneori alterând tare de tot culorile. S7 edge oferă imagini deschise, un întotdeauna identice cu cele reale. Nexus 6P, are suișuri și coborâșuri, când cu imagini foarte bune, când cu imagini foarte închise. Iar LG V10, deși nu ratează cu mult calitatea pozelor, este totuși camera de pe ultimul loc.
Având în vedere aceste aspecte, pe acest ultim set cred că Nexus 6P a reușit cea mai bună imagine și cele mai interesante detalii.
Concluzie
După analiza a 18 seturi de imagini, mi se par evidente câteva lucruri:
– Lumia 950 XL face în general poze bune, deschise, doar că uneori schimbă destul de mult culorile. De cele mai multe ori oferă și cele mai multe detalii.
– LG V10 are o evoluție interesantă, de la foarte bun, la mediocru, dar asta în contextul în care punem pozele sale alături de cele ale unor competitori importanți
– Nexus 6P are o evoluție peste așteptări, care chiar dacă nu oferă mereu cele mai bune imagini, aduc utilizatorului poze de calitate. Iar dacă cineva e pasionat de funcțiile HDR de pe smartphone, atunci Nexus 6P este aparatul de care are nevoie
– S7 edge se comportă constant bine. Excelează uneori, dar per ansamblu își face treaba foarte bine.
Spre surprinderea mea, după analiza acestor poze nu pot să spun cu siguranță că unul dintre cele patru aparate este cel mai bun, mereu. Mă bucur că al meu Lumia 950 XL se descurcă excelent, m-a surprins plăcut Nexus 6P iar S7 edge a confirmat că are o cameră interesantă, chiar dacă nu cea mai bună.
Din acest motiv vă las pe voi să alegeți care rezultate vă plac mai mult și care aparat e cel mai bun.
Deci, care vă place?
Dacă vreți să vedeți albumele complete, vă invit să le accesați de pe contul nostru de Facebook:
– Album Microsoft Lumia 950 XL
– Album Samsung Galaxy S7 edge
Și încă ceva: toate pozele la dimensiunea originală pot fi consultate aici.
[…] Xs, cu un an înainte Galaxy S8 Plus vs LG G6 vs HTC U Ultra vs Huawei P10 iar în 2016 aveam S7 edge vs Nexus 6P vs LG V10 vs Lumia 950 XL. Acum am testat Huawei P30 Pro vs P20 Pro vs Samsung Galaxy S10+ vs iPhone XS și vedem clar o […]
Si pozele facute cu setari manual ?
4 v10,3 p6,2 950xl 1s7
Bun articol 🙂 A durat ceva sa`l faci dar a iesit o comparatie buna.
@SoLL
Da, a fost foarte mult de lucru si daca as mai fi avut timp, puteam sa fac o analiza si mai amanuntita.
Lumia pare sa “raceasca” pozele . Ma intreb daca se mai schimba din setari , poate oferii poze mai “calde”.
Da, se mai poate umbla la setari, mai ales pe zona de enhance.
De la Lumia mă așteptam la imagini foarte bune, însă nu mă așteptam ca pozele făcute de de LG V10 să arate mai bine decât cele luate de 6P!