Ideea materialului de față a pornit de la o discuție cu un amic în care am identificat două tipuri de spectatori TV: cei care în momentul în care opresc televizorul, închid și decodorul de semnal TV și cei care opresc doar televizorul, fără a se preocupa de decodor. Da, știu, există smart-card-uri care te scapă de această grijă, însă mai există destul de mulți abonați la serviciile operatorilor de televiziune care încă folosesc decodoarele (fie din ignoranță, fie din cauza restricțiilor de ordin tehnic). Mă număr și eu printre aceștia, încă mai am un decodor într-una din camere, datorită faptului că televizorul nu este compatibil cu smart-card-ul Digi. Și cum unul dintre aspectele atinse în discuția noastră a fost legat de economia pe care o poți face oprind decodorul atunci când nu este nevoie de el, iată-l pe micul meu decodor Digi HD devenind subiect de experimente și de materiale pe MOBzine. Motiv pentru care aveți mai jos ecranul cu toate detaliile sale tehnice.
Acestea fiind spuse, am pornit măsurătoarea pentru un interval de 24 de ore, cu decodorul lăsat pornit în permanență. Chiar dacă televizorul este oprit, decodorul își face treaba. Lucru atestat și de căldura pe care o emană. După fix 24 de ore, consumul înregistrat a fost de 0,146 kWh. Adică 4,38 kWh pentru o lună de zile. La prețul mediu pentru 1 kWh pe care îl am eu pe factura de la Electrica, de 0,6 lei/kWh, asta se traduce într-un cost de 2,62 lei.
Poate că nu pare mult, însă gândiți-vă în primul rând că este un cost pentru un singur televizor. Eu nu prea mai am cunoscuți cu un singur televizor în casă. Apoi, nu știu cum este în alte gospodării, dar la mine televizorul merge maxim 4 ore pe zi. O să luăm o medie mai mare, de 8 ore pe zi și tot se pot face niște economii într-o casă. Și dacă nu o faceți pentru cei aproape 2 lei pe lună pentru fiecare televizor pe care îi puteți economisi, măcar faceți-o din rațiuni ecologice.
Nu este musai să opriți decodorul în momentul în care stingeți și televizorul. Este suficient să umblați puțin în setările acestuia, pentru a scăpa de această grijă pentru totdeauna și pentru a trăi cu porofelul un strop mai gros și cu sufletul mai împăcat. Durează jumătate de minut să schimbați câteva setări. Mai jos aveți setările în cazul decodorului meu Digi HD.
În viitor o să încerc să vin cu un material similar pe router-ul din casă, dar și pe alte dispozitive dintr-o gospodărie (aici chiar m-ar ajuta niște sugestii), pentru că vreau să continui seria de experimente. Și de fiecare dată voi face și o verificare a consumului cu priza inteligentă cu contor de consum Edimax SP-2101W.
Până la urmă, puțin câte puțin, consumul de energie electrică dintr-o gospodărie se poate eficientiza frumos, atât din punct de vedere financiar, dar și în formă de respect pentru resursele planetei.
Folosim decodoarele,,nu din ignoranta” sau ,,restrictii tehnice” ci, pentru ca ai mai multe optiuni ,,de manevra” decat cu smart-card! De exemplu cu smart-cardul nu poti viziona un program(o emisiune) si sa inregistrezi in acelasi timp,alt program(alta emisiune)!Sa revii la acel program,sa vizionezi putin,oprest,revii peste 2 zile si vizionezi mai departe!Cu smart-card,in cazul in care ai TV compatibil poti inregistra doar un program(cel la care te uiti,sau inregistrezi alt program dar inchizi TVul).Am avut smard-card la un TV si am revenit la decodor….din ignoranta!