Nu telefonul în cauză, cel care a făcut subiectul unui întreg scandal public la nivel global, este terorist, ci fostul său posesor, însă mie nu îmi plac titlurile foarte lungi. După un întreg spectacol pentru cei cu prea mult timp liber și pentru cei cu o pasiune dusă puțin înspre extrem pentru un anumit brand, iată că s-a ajuns la soluția care, la o primă vedere, ar părea convenabilă pentru toată lumea. Departamentul de Justiție al Statelor Unite a anunțat public că a deblocat telefonul criminalului de la San Bernardino fără ajutorul Apple și că poate accesa toate informațiile de care are nevoie. Încă mor de curiozitate să aflu de ce nu a făcut acest lucru de la bun început, pentru că este evident că are resursele necesare (atât financiare, cât și tehnice), lucru care ar fi evitat toată această spălare publică de rufe. De ce au vrut ca Apple să facă acest lucru? De ce s-au băgat în gura opiniei publice? Sunt convins că aici a existat o altă miză, însă nu putem decât să speculăm pe marginea acestor teorii.
S-ar putea spune că această variantă care ar trebui să împace pe toată lumea (FBI-ul are acces la toate informațiile pe care le solicita – sunt curios dacă va lămuri vreodată opinia publică în legătură cu organizația teroristă din spatele acestui criminal, dacă chiar există așa ceva, iar Apple nu și-a trădat fanii și nu le-a expus informațiile chiar dacă a fost pusă sub presiune de autorități) este cea mai fericită. Însă eu am mari semne de întrebare asupra acestui lucru. Cred că disputa de-abia acum va începe.
Fanii vor fi și mai porniți. Cum au reușit autoritățile să spargă atât de repede telefonul (se zvonește că o companie israeliană, Cellebrite, a făcut acest lucru pentru doar 15.000 dolari)? Ce va face Apple pentru a-și proteja fanii de acum încolo?
Deja există voci care spun că cei din Cupertino ar trebui să afle rapid unde este gaura de securitate pentru a o închide cât mai repede. Pentru că, cel puțin pentru moment, ceea ce a câștigat Apple la nivel de imagine, pierde acum, odată cu comunicatul Departamentului de Justiție, la nivel de credibilitate. Se pare că informațiile utilizatorilor de iPhone nu sunt totuși chiar atât de bine păstrate pe cât s-a lăsat impresia pe parcursul acestui scandal.
via New York Times
Pai nu e mare lucru. Dupa cateva incercari telefonul cripteaza toate datele din el, si acestea nu mai pot fi accesate de nimeni.
Dar, avand acces partea hardware a telefonului se poate duplica memoria interna, si pe aceasta copie se incearca un alt cod. Si tot asa pana se ajunge la codul corect.