Samsung Galaxy S7 edge este o continuare reușită a lui S6 edge, chiar dacă în general finisările aduse sunt în mare parte estetice. Pentru un utilizator de S6 edge trecerea la S7 edge s-ar putea să nu fie justificată, însă pentru toți ceilalți noul Samsung Galaxy S7 edge este un Android Marshmallow cum nu ați mai întâlnit.
Am avut ocazia să testez un Samsung Galaxy S7 edge prin programul Orange Smartphone Tester pentru o perioadă suficient de mare încât să pot trage o concluzie corectă față de ceea ce este și ce poate să facă. În curând e gata și review-ul, unde o să vorbesc despre chestiile bune și despre cele rele.
Până atunci vă dau însă 5 motive pentru care o să vreți să vă luați un Samsung Galaxy S7 edge.
1. Aspect/design
Exceptând spatele care este tot din sticlă, construcția lui Samsung Galaxy S7 edge este una reușită. Margini rotunjite, bordură metalică, display curbat și o protuberanță mult mai mică pentru camera foto, sunt plusuri care recomandă S7 edge în fața versiunii S6 edge sau S6 edge+.
Veți aprecia foarte mult faptul că S7 edge se ține foarte bine în mână, are în general o priză foarte bună și se poate folosi relativ lejer cu o singură mână. Pentru un smartphone cu display de 5.5 inci asta e o reușită remarcabilă, datorată în special faptului că aparatul este mai îngust decât altele existente pe piață.
Vorbim de o carcasă de 150.9 x 72.6 x 7.7 mm ce cântărește doar 157 de grame.
2. Display: Super AMOLED de 5.5 inci
Înclin să cred că în momentul de față ecranul de pe Samsung Galaxy S7 edge (cu acoperire de 76.1%) de 5.5 inci, rezoluție de 1440 x 2560 pixeli (și 534 ppi) este cel mai bun de pe piață. Culorile sunt clare, luminozitatea foarte bună, touch-ul nu dă erori. Imaginile afișate sunt clare, indiferent de situație sau de unghiul sub care e privit ecranul.
E de ajuns să vedeți ecranul ca să vă lămuriți singuri. Și apropo, protecția sticlei de pe toată suprafața aparatului este dată de folosirea tehnologiei Corning Gorilla Glass 4.
3. Performanță
Samsung Galaxy S7 edge, varianta cu cipset Exynos 8890 Octa, Quad-core 2.3 GHz Mongoose + quad-core 1.6 GHz Cortex-A și GPU Mali-T880 MP12 e în momentul de față printre cele mai puternice smartphone-uri ale momentului. Cei ce cred în benchmark-uri și au nevoie de putere de procesare pentru jocuri sau VR, trebuie neapărat să considere S7 edge ca pe un prim candidat la achiziție.
Iar pentru toți ceilalți vă spun simplu: S7 edge merge superb, fie că vorbim despre navigarea prin meniuri, de browsing, rețele sociale, jocuri sau chiar VR – da, m-am jucat zilele acestea cu un Samsung VR și S7 edge și pot să spun că am fost plăcut impresionat de cum se mișcă și de experiența oferită.
Dincolo de asta, după update-ul de firmware de ieri, Samsung Galaxy S7 edge are un spor de performanță de aproape 20% în testul AnTuTu, făcându-l cel mai rapid smartphone pe care am avut ocazia să îl testez până acum și aducându-l pe locul 4 în TOP-ul AnTuTu.
4. Camera foto
Pentru Galaxy S7 și S7 edge Samsung a decis să schimbe ceva la camera foto și a introdus un senzor care folosește pixeli mai mari. La fel cum a făcut și HTC o dată, Samsung consideră că pixeli de dimensiuni mai mari vor putea contribui la înregistrarea unei imagini mai bune. Dar spre deosebire de taiwanezi, coreenii de la Samsung au și reușit să facă asta, camera de pe S7 edge fiind declarată în momentul de față (vezi testul DxOMark) ca fiind cea mai bună de pe un smartphone.
Pe S7 edge se găsește acum o cameră principală de 12 MP, f/1.7, detecție a feței, autofocus, stabilizare optică, LED și HDR. Senzorul este de 1/2.6″, 1.4 µm pixel și poate înregistra simultan stream video 4K și fotografii de 9 MP. Cea de-a doua cameră, cea frontală este de doar 5 MP cu f/1.7, 22mm.
Camera principală e în general rapidă, focalizează bine. Cu toate astea am observat în dese rânduri că software-ul camerei este instabil, ceea ce face ca focalizarea prin touch pe punctele dorite să fie uneori problematică.
Ca să vă lămuriți cum face poze Samsung Galaxy S7 edge vă invit să citiți articolul în care am comparat S7 edge cu LG V10, Nexus 6P și Lumia 950. Rezultatele vorbesc de la sine.
5. Extra: rezistent la apa, senzor de amprenta, incarcare rapida si Qi
Și nu în ultimul rând Samsung Galaxy S7 edge are câteva caracteristici care îl fac unic în peisajul Android. Pornind de la senzorii (deja clasici) de monitorizare a condiției fizice (inclusiv măsurarea bătăilor inimii) și până la rezistența la apă (și aici nu mă refer la faptul că veți înota cu S7 edge în mână) și facilitatea de încărcare rapidă (60% în doar 30 de min) sau suportul pentru încărcarea wireless compatibilă Qi.
Chestiile astea sunt importante când ajungi să te obișnuiești cu ele și îți dai seama că sunt extrem de utile. E cam ca la mașină: nu vrei încălzire în geamuri sau în scaune, dar după ce o ai și o folosești, nu mai renunți la ea.
E foarte bine să știi că dacă cumva S7 edge rămâne fără baterie, până bei o cafea îl încarci suficient de mult încât să te mai țină următoarele 4-5 ore fără probleme. Sau când ești la birou și îl pui pe suportul Qi la încărcat, nu mai ai grija încărcătorului și a cablului USB.
Partea cu rezistența la apă e o chestie relativă. Majoritatea dintre noi sunt obișnuiți să își protejeze telefonul de ploaie, ninsoare. Mai scăpăm din când în când să vorbim prin ploaie sau să îl scăpăm prin zăpadă, alergând pe urmă repede să îl uscăm.
Ei bine, pentru astfel de situații rezistența la apă e o chestie pe care o să vrei să o ai.
Astea fiind zise, e decizia fiecăruia de a lua sau nu un S7 edge. Eu pot să mai spun un singur lucru: dacă vă place design-ul, luați-l că e un aparat foarte bun.