Lumia 950 alături de Lumia 950 XL sunt flagship-urile Microsoft făcute pentru noul sistem de operare Windows 10 Mobile și lansate pe piață la sfârșitul anului trecut. Cu o configurație hardware interesantă – display de 5. 2 inci (rezoluție de 1440 x 2560 pixeli și densitate de 564 ppi), un cipset Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808 și procesor Dual-core 1.82 GHz Cortex-A57 & quad-core 1.44 GHz Cortex-A53, GPU Adreno 418, 3 GB RAM, 32 GB pentru stocare, cameră foto 20 MP, f/1.9, 26mm, lentile Carl Zeiss, stabilizare optică, autofocus și triple-LED RGB flash – Lumia 950 vine și cu o propunere interesantă: Continuum for Phones, adică opțiunea hardware prin care telefonul poate să fie transformat în PC și să îți permită să ai mereu la îndemână fișierele importante, aplicațiile preferate, pozele și muzica.
Combinația celor de mai sus transformă aparatul într-un instrument interesant de comunicare și productivitate cu (aproape) același sistem de operare ca și pe PC, cu aceiași interfață familiară ca pe PC, lucruri care îl evidențiază în zona de smartphone-uri. Nu e la fel de arătos ca un iPhone 6s, un Samsung Galaxy S6 Edge sau un HTC One M9/A9 și nici nu excelează la capitolul putere de procesare. Doar că nu aspectul și nici neapărat performanța sunt caracteristicile pe care ar trebui să le căutăm la un smartphone modern ci mai degrabă gradul de satisfacție pe care produsul ni-l oferă în utilizarea zilnică versus banii investiți pe el. De multă vreme smartphone-ul a devenit un bun de consum, un produs utilitar la fel cum e un frigider sau o mașină, iar la fel ca în cazul acestora două și deciziile de cumpărare sunt diferite de la persoană la persoană.
Fiind un utilizator de Windows Mobile/Windows Phone și mai nou Windows 10 Mobile pot să vă spun de la început că Lumia 950 cu Windows 10 Mobile (cel mai nou build Insider Preview – 10586.107) merge foarte bine, are autonomie mai bună decât cu versiunea inițială 10586.29 cu care a fost el livrat, versiune care de altfel are ceva bug-uri enervante (cel mai cunoscut este reprezentat de resetarea aparatului atunci când era folosită camera foto). Mare păcat din partea Microsoft că s-a grăbit (sau a întârziat) cu Windows 10 Mobile atât de mult încât Lumia 950 așa cum era în pachet nu funcționa la parametri maximi.
În ultimele două săptămâni m-am jucat intens cu Lumia 950 și l-am trecut printr-o grămadă de scenarii, inclusiv Continuum for Phones (l-am luat cu mine în vacanță) ca să am o imagine completă despre el. L-am și folosit cu trei build-uri de test Windows 10 Mobile Insider Preview și am văzut îmbunătățiri importante în ceea ce privește performanța, cele mai notabile fiind stabilitatea și autonomia. Cred că Microsoft și-ar fi făcut un mare bine dacă ar fi livrat Lumia 950 mai repede și cu un Windows 10 Mobile 10586.107.
În cele ce urmează o să vă spun tot ceea ce trebuie să știți despre Lumia 950 și Continuum for Phones în așa fel încât să puteți lua singuri decizia dacă acest smartphone cu Windows 10 vi se potrivește.
Aspect: seria Lumia fără nimic spectaculos
Lumia 950 și fratele său mai mare Lumia 950 XL au un aspect similar: o formă clasică Lumia cu o carcasă de plastic al cărui spate se scoate și permite accesul la baterie, SIM și microSD, dar care are un display de excepție. Lumia 950 folosește un ecran AMOLED cu diagonala de 5.2 inci și o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli, ceea ce îi permite o densitate de 564 ppi. Probabil că aceste cifre nu vă spun nimic, așa că o vă dau niște detalii suplimentare: se vede extrem de bine în orice fel de condiții de iluminare (inclusiv soare puternic perpendicular pe ecran), iar dacă vreți să faceți o mică comparație vă spun că iPhone 6s are o densitate de 326 ppi iar Samsung Galaxy S6 Edge are 577.
După cum puteți vedea și în imaginea de mai sus, ecranul de pe Lumia 950 ocupă cam 70% din suprafața feței smartphone-ului (145 x 73.2 x 8.2 mm). Marginea de prindere pe carcasă nu iese foarte mult în evidență și nu deranjează.
Tot pe față există camera foto frontală și cea care permite folosirea funcției Windows Hello, alternativa de recunoaștere biometrică (identificarea irisului) propusă de Microsoft versus senzorul de amprentă de pe aparatele Nexus, Samsung, HTC sau iPhone.
Ca și o mică paranteză, din primul moment în care am activat telefonul am pornit și folosit Windows Hello. Merge? Câteodată da, câteodată nu și ești obligat să introduci PIN-ul pentru deblocarea ecranului. Atunci când aș fi avut mai mare nevoie de deblocarea prin Hello (eram la volan sau aveam o mână ocupată) soluția nu a mers …
La nivelul aspectului Lumia 950 nu diferă cu foarte mult de celelalte aparate Lumia pe care le-am mai folosit/testat. Carcasa de policarbonat (în varianta albă pe produsul testat de mine) oferă o aderență bună la prindere, dar în același timp nu îi oferă și un aspect premium, ceea ce este păcat pentru că totuși vorbim de un flagship atât la nivel de preț cât și la nivelul specificațiilor hardware. În partea de jos a carcasei există slot-ul USB Type-C pentru încărcare și transfer de date, iar în partea superioară avem doar slot-ul pentru jack-ul audio.
Pe laterala din dreapta există butonul de volum, cel de pornire/oprire (cel din mijloc) și declanșatorul camerei foto – Microsoft a revenit asupra deciziei de a scoate butonul hardware pentru camera foto din seria Lumia și bine a făcut, pentru că de foarte multe ori e mai la îndemână să scoți telefonul și să apeși direct pe butonul care activează și declanșează camera foto.
Iar ca să închei, pe partea frontală a ecranului mai avem zona pentru difuzor (în zona superioară) și cele trei butoane touch de control pentru sistemul de operare Windows 10 Mobile.
Trecând la spate, v-am spus deja că Lumia 950 are baterie detașabilă și capac ce poate să fie schimbat. Carcasa este din policarbonat și arată similar cu materialul de pe Lumia 1520. Se vede sigla Microsoft, slot-ul camerei foto, LED-urile FLASH și difuzorul de pe spate plus două slot-uri pentru microfoanele de
Mi-a plăcut cum arată în varianta pe alb și pe aceasta aș alege-o. Cu toate astea vreau să punctez că spatele lui Lumia 1520, aparat ce mă slujește eficient de mai bine de 2 ani nu mai arată la fel de interesant, soartă pe care o prevăd și carcasei lui Lumia 950 dacă nu va fi protejat cu o husă.
Carcasa se scoate relativ ușor: în partea de jos există o mică aerisire ce permite detașarea capacului de aparat. Mi-a plăcut să văd că Lumia 950 este solid și dacă capacul este bine pus, nu are joc la fel ca în cazul lui Lumia 640 dacă e să dau un exemplu.
În interior se poate vedea bateria, difuzorul, dispozitivul camerei foto și slot-urile SIM (în teste am avut modelul DUAL SIM) și cel microSD și conectorii pentru Wireless charging (Qi-enabled).
Pentru ca lucrurile să poată fi văzute în perspectivă am pus Lumia 950 alături de HTC One A9, Samsung Galaxy S6 Edge+, HTC One M9 și Lumia 1520. Puteți vedea mai jos diferențe constructive între acestea, atât la nivelul materialelor cât și al design-ului.
Iar pentru fanii Windows Phone vă ofer o comparație între cinci generații de aparate cu Windows Phone/Windows Mobile. Am pus unul lângă altul un HTC HD7, un Lumia 920, Lumia 1520, Lumia 640 și noul Lumia 950.
După cum puteți observa seria Lumia păstrează carcasa de policarbonat în toate modelele.
Display: unul dintre cele mai bune AMOLED-uri de pe piață
Lucrul care iese în evidență imediat ce pui mâna pe Lumia 950 este ecranul său, unul dintre cele mai bune pe care le-am văzut în ultima vreme. E vorba de un AMOLED de 5.2 inci și o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli, excelentă pentru folosirea cu Windows 10 Mobile și un ecran de start cu patru coloane.
Luat separat, Lumia 950 are culori foarte bune, iar dacă se activează și controlul manual al profilului din setările EXTRA de pe Windows 10 Mobile atunci se obține exact combinația de strălucire și intensitate de care are nevoie fiecare. Vă sfătuiesc să intrați in settings, extras și apoi display. Dacă nu vă place aspectul de culori dat de setările Standard, Vivid sau Cool, faceți-vă curaj și folosiți modul advanced de unde puteți regla temperatura, Tint și Color Saturation.
Dar dacă punem Lumia 950 alături de un alt display AMOLED performant – în cazuld e față cel al unui Samsung Galaxy S6 Edge+ vom observa că există mici diferențe atât la nivelul de reproducere al culorilor cât și la modul în care este reprezentată culoarea neagră sau cea albă.
Uitați mai jos despre ce vorbesc: cu setarea vivid și nivel maxim de strălucire, culorile de pe Lumia 950 par mai puțin intense decât cele de pe Samsung Galaxy S6 Edge+.
Într-o imagine cu o amplă combinație de culori și nuanțe se poate observa mai bine faptul că display-ul de pe Lumia 950 e unul foarte bun, comparabil cu cel de pe Samsung Galaxy S6 Edge+.
Iar la reprezentarea albului în contrast cu o bordură neagră, lucrurile nu sunt foarte diferite.
În concluzie Microsoft a făcut o treabă excelentă alegând acest display AMOLED pentru Lumia 950. Ori de câte ori veți privi ecranul smartphone-ului calitatea culorilor și detaliile oferite vă vor mulțumi.
Hardware: pregătit pentru Continuum
Microsoft a ales specificațiile hardware pentru Lumia 950 având în minte compatibilitatea acestuia cu Continuum for Phones. Au ales 3 GB RAM și un CPU Dual-core 1.82 GHz Cortex-A57 & quad-core 1.44 GHz Cortex-A53 ca să poată funcționa decent cu aplicațiile Universal Windows Platform (adică aceleași aplicații descărcate din Windows Store ce merg pe PC vor putea funcționa și pe smartphone dacă dezvoltatorul lor le-a creat în acest fel). Totodată s-a ținut și de două aspecte la fel de importante: camera foto care a fost un atu al seriei Lumia de pe vremea Nokia și o baterie care să poată să ofere o autonomie mulțumitoare – 3000 mAh.
Pe lângă acestea Lumia 950 mai are încărcare wireless, care e iarăși un atu, s-a făcut trecerea către USB Type-C, are GPS, receptor FM Radio, Bluetooth, NFC pentru plăți wireless, sistem de recunoaștere a irisului alături de clasica suită de senzori accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, senzor de lumină, compass, barometru și senzor de mișcare pentru integrarea cu Microsoft Health.
Celor ce sunt curioși să vadă puterea de procesare a lui Lumia 950 le recomand să parcurgă informațiile pe care deja le-am publicat aici: ”Test: cum merge Windows 10 Mobile pe Lumia 920, 640, 1520 si 950 Dual SIM”.
Camera foto: 20 MP cu Carl Zeiss si stabilizare optica
Înainte să folosesc camera foto de pe Lumia 950 am spus că cea mai bună cameră foto de pe telefoanele cu Windows este cea de pe Lumia 1520. Testând Lumia 950 mi-am dat seama că a venit momentul să îmi schimb părerea: Lumia 950 e un pas înainte și rezultatele obținute nu m-au dezamăgit.
În condiții bune de iluminare sau când bliț-ul e pornit Lumia 950 face poze foarte bune, clare și cu culori foarte apropiate de cele reale. Se descurcă binișor și pe low light. Vedeți mai jos un set de poze făcute cu Lumia 950.
Cine vrea să primească un smartphone care face poze foarte bune, dar pentru care calitatea camerei foto nu este neapărat elementul primordial, are în Lumia 950 un candidat foarte bun. Dar nu alegeți acest telefon doar pentru camera foto, dacă vreți asta atunci orientați-vă către altceva – recomandarea mea ar fi Samsung Galaxy S6 Edge+.
Continuum for Phones: promisiunea aflată la început de drum
Lumia 950 a fost primul smartphone cu Windows 10 Mobile pe care am putut testa funcția Continuum for Phones. M-am jucat cu ea destul de mult, o primă impresie am detaliat-o aici. Și pentru că am avut ocazia să iau cu mine în vacanță Lumia 950 am pus la lucru Continuum for Phones și într-un scenariu real: atunci când ești plecat în vacanță și ai la tine smartphone-ul.
Inițial mi-a fost puțin teamă: plec la drum cu Lumia 950 și Display Dock plus un maus și o tastatură pe Bluetooth? Voi putea să mă folosesc doar de Lumia 950 și Continuum for Phones pentru citit mailuri, comunicat cu prietenii, știri, filme pentru copii și scris pe site?
Sunt plăcut surprins să vă spun că da, se poate. Majoritatea hotelurilor au deja televizoare cu suport HDMI sau Display Port (cele disponibile în Display Dock) și ai șanse mari ca la recepție să ți se dea și un cablu HDMI sau Display Port ca să nu îl mai cari pe al tău de acasă.
Am stat în două hoteluri și ambele aveau televizorul cu HDMI. Deci problema conectivității pe un ecran mai mare a fost rezolvată. Urma să văd dacă mă pot obișnui cu sistemul meu mobil, telefonul transformat în laptop. Și da, mi-a ieșit. Mai greu cu acomodarea la dimensiunea noii tastaturi și cu faptul că nu am multitasking așa cum sunt obișnuit pe PC, dar interfața familiară a Windows 10, aceleași aplicații Outlook și Word cu care lucrez pe PC plus accesul rapid la fișierele de pe telefon au fost factorii care au dat câștig de cauză Continuum for Phones.
Mi-ar fi plăcut totuși ca aparatul să nu se încingă la fel de tare precum a făcut-o și ca puterea de procesare să fie ceva mai bună. Depinde acum la ce te raportezi, pentru că dacă mă gândesc că o experiență similară am cu tableta Surface 2, mai puțin noile aplicații UWP, prefer Lumia 950 și Continuum pentru simplul fapt că oricum am la mine telefonul, că mai iau și Display Dock-ul și cablurile (că mausul și tastatura vin oricum) nu e o mare problemă.
Colac peste pupăză, când eram în concediu a apărut și build-ul 10586.107 de Windows 10 Mobile Insider Preview. Am stat două zile să îl descarc ca să îl pot pune și cu riscul de rigoare că aș fi putut să îmi fac aparatul neutilizabil când eram în concediu, rezultatul a meritat: am avut o autonomie mai bună, iar noile versiuni de Outlook și Calendar plus Edge au funcționat mai stabil și mai bine și în interfața de smartphone și în cea Continuum.
Continuum for Phones e un concept care promite și poate să fie calea prin care Microsoft să schimbe modul în care interacționăm cu dispozitivele mobile. În mod cert există o piață pentru așa ceva, doar că ea e abia în stadiul de concept, pentru că din lipsă de aplicații optimizate pentru Continuum, numărul celor ce ar fi interesați de așa ceva e destul de mic. Doar pentru browser-ul Edge, Outlook și Calendar, Word, Excel, PowerPoint și un player video nu văd ca publicul larg să dea buluc pe Lumia 950 și să mai cumpere și un Display Dock (aprox 100 EUR) ca să își înlocuiască laptop-ul sau tableta de acasă.
Microsoft arată cu Lumia 950 ca se poate, dar trebuie să dovedească că au o strategie coerentă în direcția Continuum for Phones și că vor aduce (rapid!) aplicații optimizate care să atragă publicul.
Mie mi-a plăcut și sigur vor folosi de acum încolo conceptul. Dar eu nu sunt publicul larg, am un specific clar de folosire și apreciez productivitatea.
Windows Hello și Cortana
Alte două elemente distinctive pentru Lumia 950 sunt Windows Hello și asistentul Cortana. Primul funcționează relativ bine din momentul în care l-ai activat: alegi ca aparatul să fie blocat prin PIN și apoi pornești Windows Hello. Operația e simplă, oricine poate să o facă în mai puțin de un minut, mult mai repede decât poți defini autentificare prin amprentă pe Android sau iOS.
Nu mi-a plăcut însă că nu mă pot baza pe Windows Hello atunci când aș fi avut mai mare nevoie de acest tip de autentificare. Aș putea să dau vina pe sistemul de operare (încă în fază de testare) sau pe cititorul de iris. Indiferent care e vinovatul rezultatul e același: rata de identificare pozitivă nu e foarte bună. Spre finalul perioadei de testare nici nu mai stăteam să folosesc Hello, PIN-ul clasic fiind mai simplu de introdus.
Cu Cortana lucrurile stau puțin altfel. După cum probabil știți, Cortana nu poate să fie folosit dacă pe telefon există setările regionale și de limbă pentru România. Asta face ca pentru majoritatea dintre utilizatori prezența asistentului virtual este irelevantă.
Eu am crescut cu Windows în limba engleză și nu mă pot obișnui cu un sistem de operare (indiferent dacă e iOS, Windows Phone, Android) în limba română. Așa că nu am nicio problemă să am Windows-ul în engleză, cu setările de regiune pe SUA și cont Live ID tot pe SUA. Rezultatul este că am serviciul Cortana activ și pot să mă bazez pe el.
În esență Cortana e un fel de combinație între Google Now și Siri. Poate mai puțin performant în anumite situații decât soluția dată de Google pe Android (oferirea de informații relevante pentru România) dar excelent pentru a activa automat modul Quiet Hours (sonorul este diminuat automat într-un anumit interval orar și apelurile celor care nu sunt în lista de prioritate vor fi refuzate), să îmi prezinte prognoza meteo și știri personalizate, plus indicații de navigare asistată de GPS, inclusiv cu date despre trafic (da, din România!).
Uneori mai folosesc Cortana și din mașină pentru a porni navigația de pe telefon cu ajutorul comenzilor vocale sau a unor apeluri. Am tot spus că o să fac un material mai amplu despre ce comenzi pot fi folosite cu Cortana în România și sper ca în perioada următoare să pot să îmi fac timp să vă arăt mai în detaliu ce și cum.
Windows 10 Mobile: încă în stadiul de dezvoltare
Suntem în luna februarie 2016, la mai bine de șase luni de când Microsoft a lansat Windows 10 pe PC și varianta de smartphone, cu care împarte același core, tot nu e gata. Din contră, Lumia 950 și Lumia 950 XL au fost lansate cu versiuni de test, cu destul de multe probleme de stabilitate și performanță.
Acest lucru diminuează mult din impactul pe care flagship-ul Lumia 950 ar fi putut să îl aibă în piață și chiar dacă programul Insider Preview permite celor interesați să aducă cele mai noi versiuni (care tot nu sunt finale!) de Windows 10 Mobile pe propriile aparate și astfel de mai rezolve din probleme, Microsoft are de suferit.
Windows 10 Mobile e diferit față de Windows Phone 8.1 și mulți fani ai platformei sunt încă reticenți la a face trecerea dintr-un motiv simplu: NU ESTE GATA. Și mie mi-a fost greu la început să fac saltul de la un Windows Phone 8.1 rapid și fără probleme de stabilitate la un Windows 10 Mobile mai greoi (în versiunile mai vechi), dar cu timpul m-am obișnuit și acum nu m-aș mai întoarce la 8.1.
Meritul este exclusiv al Lumia 950 care mi-a arătat că Windows 10 Mobile poate să funcționeze foarte bine pe un smartphone, fără blocări și timpi mari de așteptare. De asta recomand oricărui utilizator care are (sau vrea să cumpere) Lumia 950 să intre în programul Insider Preview și să pună rapid cel mai recent build de Windows 10 Mobile (10586.107 la momentul scrierii acestui articol) pentru că experiența este mult îmbunătățită.
Ce poți face cu Lumia 950 acum?
Se zice că pe Windows 10 Mobile (sau Windows Phone) nu sunt aplicații suficiente și că acesta este motivul pentru care platforma nu avansează.
Lucrurile nu stau chiar așa. Da, Google își umflă mușchii și nu vrea sub nicio formă să își aducă oficial aplicațiile consacrate – GMAIL, YouTube, Google Maps, Google Photos, Google Drive pe Windows 10 Mobile și mai mult, pune bețe în roate ori de câte ori poate dezvoltatorilor care îndrăznesc să ofere soluții similare. Asta nu înseamnă că în Windows Store nu există aplicații care să permită folosirea respectivelor servicii.
Eu am două conturi de email pe GMAIL și merg perfect în Outlook cu tot cu sincronizarea de contacte și calendar. Mă dau pe YouTube de pe Windows 10 Mobile cu MetroTube, folosesc GMAPS+ când am nevoie de navigație iar Photos și Drive mă lasă rece – am pozele puse în OneDrive.
Facebook e o problemă mare de tot. Aplicația Microsoft pentru Facebook se dezvoltă foarte greu iar experiența de folosire e net inferioară celei de pe Android sau iOS. Clientul de Instagram funcționează binișor, cel de Twitter e și el destul de bun (da, departe de ce există pe Android și iOS). Flipboard e în regulă, un TuneIn Radio merge și el suficient de bine cât să îți faci treaba cu el. WhatsApp are client chiar bun, lipsește Snapchat.
Pentru navigarea offline asistată de GPS există Nokia Drive+ sau Maps-ul oferit de Microsoft – în România/Europa recomand Drive+, în ultimii doi ani m-am plimbat prin Europa cu Drive+ și exceptând bucățile de autostradă de la noi, ghidarea a fost excelentă.
Cine vrea să vadă filme poate folosi Netflix, Hulu, CCplayer, VLC, Smart Player etc. Skype merge și el, tot din păcate nu la fel de bine precum variantele Microsoft pentru iOS sau Android.
Strict pentru România există și aplicații de mobile banking pentru Windows 10 Mobile- eu folosesc soluțiile Unicredit și ING și sunt mulțumit de cum merg.
În condițiile de mai sus, de ce ai vrea un Lumia 950 cu Windows 10 Mobile?
Pentru că e un smartphone ce îți oferă o experiență de lucru rapidă și integrare bună cu soluțiile Microsoft Office – Outlook, Word, Excel.
Și pentru că sistemul de operare bazat pe Live Tile-uri îți permite să personalizezi ecranul principal după cum ai nevoie și să ai acces instant la toate informațiile esențiale: știri, notificări, statusurile prietenilor de pe Facebook & Twitter, email, Instagram, prognoza meteo, muzică, comunicare etc.
Practic orice poți face cu un smartphone al altor platforme poți face și cu Lumia 950 pe Windows 10 Mobile.
Adăugați o cameră foto bună și experiența Continuum for Phones ca să aveți o imagine mai clară.
Concluzie: trebuia să vină acum doi ani
Lumia 950 e un smartphone interesant. Așa cum spuneam la început, trebuie să pui mâna pe el, să îl folosești, ca să îți dai seama că pentru a fi un produs util nu trebuie să fie neapărat cel mai frumos, cu carcasă metalică sau cel mai performant. Este genul de produs care te prinde pe măsură ce îl folosești și descoperi ce poate să facă.
Mie mi-a plăcut extrem de mult cum se ține în mână (îl compar cu Lumia 1520 care e prea mare sau cu Lumia 640 al cărui display și construcție nu e pe placul meu) și că are o viteză excelentă pentru Windows 10 Mobile. Face poze bune, are suport Continuum for Phones și de când cu build-ul Windows 10 Mobile Insider Preview 10586.107 și bateria de 3000 mAh pare că e capabilă de mai mult.
Până acum autonomia nu m-a ajutat să trec o zi cu WiFi și conexiunea 4G active permanent și luminozitatea la minim. Graficele arată că situația pare să se fi schimbat într-o oarecare măsură.
Fiind un fan al platformei, nu mă cramponez prea tare de experiența de utilizare a anumitor aplicații pe iOS sau Android, de multe ori foarte diferită de ceea ce există pe Windows 10 Mobile. Am găsit tot ce îmi trebuie și pot folosi cu succes (mai puțin Facebook, care mai bine merge direct din browser decât din clientul făcut de Microsoft!) serviciile care îmi plac.
Interfața bazată de Live Tile-uri și integrarea/sincronizarea cu Windows 10 de pe PC sunt alte două elemente care vin în favoarea lui Lumia 950 și Windows 10 Mobile.
Pe de altă parte, la prețul pe care Microsoft îl cere pe Lumia 950 se pot găsi smartphone-uri mai frumoase și mai performante decât Lumia 950. Cu Windows 10 Mobile încă neterminat la mai bine de șase luni de la lansare lui Windows 10 (dar despre care sper să aflăm lucruri bune în perioada imediat următoare) și problemele de stabilitate generate de versiunea beta (10586.29) a sistemului de operare cu care Lumia 950 este livrat, acest smartphone nu e pentru oricine. De altfel și Microsoft a anunțat că smartphone-urile pe care le va produce vor avea un public țintă clar.
Îmi pare rău să o spun, dar Lumia 950 ar fi trebuit să vină acum doi ani, în locul lui Lumia 930. El este perfect pentru un fan Windows și cu Continuum for Phones poate să fie o experiență ineteresantă pentru oricare alt utilizator. Dar nu este un produs care să țintească marea masă de utilizatori.
Iar asta nu e deloc un lucru rău: va fi ales de cei ce pot să îl pună cel mai bine în valoare.
Recomandarea mea? Luați-l în mână, jucați-vă cu el. Împrumutați-l de la un prieten pentru o zi și vedeți ce știe să facă. Mergeți la un operator în magazin și butonați-l, eventual cereți să vedeți cum e Continuum for Phones. S-ar putea să descoperiți că vă place mai mult decât Android-ul.
Informații: Microsoft
Preț: 473 EUR fără abonament
PRO | CONTRA |
+ aceiasi interfata Windows 10 ca pe PC + Continuum for Phones + super display AMOLED + camera foto + performanță |
– experiența de lucru în aplicații thirdparty lasă de dorit – preț – aspect – se încălzește – autonomia |
P.S: și dacă vreți să vedeți ce poate face și Lumia 950 XL vă recomand să citiți review-ul lui Cosmin de pe wfl.ro.
Nu stiu cum sunteti multumit,i dar eu am 950 de cateva luni si nu sunt. Se incalzeste destul de mult daca intru pe internet si bateria se termina pana la 15:00. Se blocheaza pe camera foto, apoi primesti coduri de eroare. Sunt momente unde daca ai pierdut semnalul asa ramai mult timp si atunci sunt nevoit sa restartez. Atasamentul in mail, pina il deschide, te plictisesti! Si apropo de accesorii, in magazin nu gasesti.
Am telefonul din prima luna de la lansarea in Romania. Cu toate ca sunt fan MS am postat impresiile mele relativ defavorabile pe situl lui Cosmin. Ai putea sa-i adaugi ca minus – zic eu – blocarea intentionata a modulului FM radio din considerente de marketing pentru XL si calitatea sunetului mult sub nivelul concurentei.
Salutare! Îmi recomanda cineva un furnizor accesorii pentru 950? Am căutat pe multe site-uri…unde au sticlă nu au husa si invers, foarte săraca oferta pentru acest model, poate undeva la 1% din ce am găsit pentru un Galaxy S6 !
Mulțumesc!
Si eu am întimpinat problema asta, sticla am găsit în mall Sibiu si cam atât. In magazine nu am găsit nici cablu de date tip C, am comandat pe Cell.ro dar nu l-au avut pe stoc. Acuma il aștept de la eMag…
Eu il am de o luna si sunt mulțumit de el. Într-adevăr e clar ca mai e de lucru la sistem dar eu zic ca wp 10 promite si având in vedere ca are doar un an de viată merita să-i acordam o șansa. In rest display super, camera super una peste alta merita 2000lei la liber.