Sunt curios câți dintre voi au avut ocazia să lucreze cu un PC de primă generație (în cazul de față un IBM 286 PS/2 Model 30 cu procesor la 10 MHz) sau măcar își aduc aminte că au existat?
techcrunch a ”dezgropat„ unul și surprinzător, la mai bine de 25 de ani de când a fost produs, FUNCȚIONEAZĂ. La vremea respectivă un 286 cu procesor la 10 MHz și 1MB RAM (se vede când pornește cum face verificarea memoriei) era un monstru. Putea chiar să ruleze niște jocuri făcute de Sierra (de compania vă mai aduceți aminte?).
Folosesc des analogia dintre un smartphone modern și un PC de primă generație. Oricare smartphone de acum are puterea de procesare de câteva sute de ori mai mare decât primul PC, display-ul și RAM-ul și capacitatea de stocare. Și ce facem cu el? Ne dăm pe net, Facebook și vorbim la telefon.
Cu PC-ul respectiv unii se jucau, alții programau sau chiar amândouă.
De ce aduc în discuție? Pentru că merită să știm cum a început totul. Cum de la un procesor 286 la 10 MHz s-a ajuns și 1MB RAM (mai puțin decât dimensiunea celei mai mici poze pe care o faceți cu smartphone-ul) s-a ajuns să avem telefoane cu procesoare la 2,5 GHz și 4GB RAM doar pentru a afișa niște interfețe.
Ca să nu mai zic că după 4-5 ani smartphone-ul nu mai e bun de nimic, e și deteriorat fizic și moral.
PC-ul din imagine a fost descoperit pe ebay după ce o companie a descoperit un stoc important într-unul din depozite și a decis că merită să încerce să le vândă pe ebay.
Câteodată îmi pare rău ca am vândut primul meu 386 :). Nostalgia asta …
Oh, IBM 286 PS/2…..
Eram in anul 2 la Politehnica din Iasi, nu-mi aduc aminte exact daca era toamna lui 1991 sau primavara lui 1992, cand s-a creat la facultate la noi primul laborator dotat cu .. exact, IBM 286 PS/2. Nu mai tin minte exact ce frecventa avea procesorul dar memoria era exact ca cea din articol : 1 MB RAM. Monitorul era alb-negru dar noua ni se parea ceva SF. Rulau evident MS-DOS si pe ele am invatat acolo Autocad 10 si Turbo Pascal. Tot pe ele am lucrat prima data cu un spreadsheet (Lotus 123, un fel de stramos al Excel-ului) si cu primul editor de texte (WordPerfect). Tot acolo un coleg a adus pe o discheta Norton Commander, lucru ce a simplificat enorm managementul fisierelor…. Tot copiam pe dischete ce lucram si, evident, ca sa incapa tot foloseam la maxim arhivatorul ARJ (in linie de comanda evident, ajunsesem sa cunosc la perfectie tot sirul ala de parametri necesari). Tin minte ca 2 din calculatoare venisera fara coprocesor matematic si nu puteau rula Autocad ca celelalte (sau unele functii din Autocad, nici nu mai tin minte) – dar multa vreme dupa asta cand vedeam un PC intrebam evident daca “are coprocesor matematic” :-). PC-urile din laborator erau legate in o retea Novell… (mai tine minte cineva ? 🙂 ). Tot pe aceste PC-uri am jucat prima data in viata un joc pe PC (aduceam evident jocurile pe ascuns pe dischete).
Primul meu calculator propriu l-am cumparat mult mai tarziu, in 1995 (era un 486 cu un procesor ce nici nu mai exista azi : Cyrix cred ca se numea, era pe atunci o alternativa mai ieftina la Intel)
Rula Windows 3.1 si avea 4 MB RAM (nu ma zgarcisem la memorie, multe mai aveau in oferte 2MB dar eu am ales 4 MB 🙂 ). L-am upgradat dupa aceea si apoi l-am aruncat, acum imi pare rau ca nu l-am pastrat, ar fi fost frumos sa-l deschid din cand in cand…