Într-un moment interesant în istoria Microsoft, cu Windows Phone anunțat de media ca și mort (cu doar 4,5 milioane de unități vândute într-un an, conform recentelor date furnizate de Microsoft) și cu un Windows 10 Mobile încă nesigur, Lumia 950 și Lumia 950 XL se găsesc într-o poziție delicată.
De câteva zile am în teste un Lumia 950 (alb) împreună cu un Display Dock și o tastatură Bluetooth Microsoft Universal Foldable Keyboard, o combinație de produse de la care aveam așteptări foarte mari. De la finalul anului trecut când Lumia 950 a fost lansat și până acum am avut timp suficient să citesc diferite păreri despre el. De la foarte bune la foarte proaste cu mixuri de PRO-uri și CONTRA-uri mai mult sau mai puțin întemeiate.
În luna noiembrie m-am jucat preț de câteva minute cu un sample de Lumia 950, doar atât cât să zic … da, e interesant.
Acum că îl am și am putut să îl pun la treabă lucrurile s-au limpezit: Lumia 950 e un smartphone pe care trebuie să pui mâna, să îl folosești puțin, ca să îl poți aprecia cu adevărat. Nu e nici pe departe un aparat ”strălucitor” precum e un Samsung Galaxy S6 Edge sau One M9, ca să îți ia ochii doar uitându-te la el. E făcut de vechea echipă Nokia, cu probabil ceva finisări de la Panos Panay, omul din spatele tabletei Microsoft Surface Pro.
Și cu toate astea sunt foarte tentat să îmi iau unul – știți că nu cumpăr niciun produs înainte să am ocazia să îl testez, și fiind în spatele unui site de tehnologie îmi pot permite luxul de a aștepta un sample de test ca să mă conving dacă merită sau nu investiția.
În aceste condiții, vă dau 5 motive PRO Lumia 950 care să vă ajute să luați decizia de cumpărare.
1. Windows 10 Mobile merge excelent pe Lumia 950
Mă joc cu Windows 10 Mobile din momentul în care a fost lansat în programul de testare Windows Insider. L-am pornit pe Lumia 920 (care abia se mișca), l-am adus pe Lumia 640, am continuam cu Lumia 1520 pentru ca în ultimele două săptămâni să revin la Lumia 640.
Vă spun că experiența de lucru pe Lumia 950 e complet schimbată față de ceea ce am pe Lumia 640 sau pe Lumia 1520. Pe 950 Windows 10 Mobile build 10586.63 Insider Preview zboară efectiv. Meniurile merg rapid, browser-ul e iute la randare și la zoom, mailul merge cum trebuie, Flipboard are aripi.
Nu sunt mulțumit de Facebook și Twitter, însă nu văd asta ca vina sistemului de operare ci a celor ce au făcut respectivii clienți (adică Microsoft și Twitter, că Facebook încă nu vrea să facă aplicație oficială).
2. Camera foto
Zilele astea am succesiv, ca la doilea telefon un Samsung Galaxy S6 Edge+, un HTC One A9 și un Nexus 5X. Toate fac o treabă foarte bună atunci când vine vorba de camera foto. Vă dați seama că așteptările legate de camera lui Lumia 950 au fost foarte mari.
Îmi pusesem speranțe că săptămâna asta o să prin vreme bună și dau o tură în Poiana Brașov ca să fac niște poze cu peisaje de iarnă. Nu mi-a ieșit pentru că vremea nu a ținut cu mine. Poate rezolv în weekend acest aspect.
Cu toate astea am făcut câteva teste cu camera lui Lumia 950, puteți vedea mai jos câteva imagini redimensionate de mine.
Concluzia e simplă: camera de pe Lumia 950 mi se pare net superioară celei de pe Lumia 1520 și apropiată de ceea ce poate S6 Edge+ sau Nexus 5X (dacă timpul de testare îmi permite o să fac niște comparații).
Dacă a mai rămas ceva din moștenirea Nokia în Lumia 950 atunci camera este acest lucru, și nu veți fi dezamăgiți de ea.
3. Continuum for Phones
Multă lume m-a întrebat ” de ce să îmi iau acum un smartphone cu Windows 10 Mobile, când seria Lumia e în dizgrație până și la Microsoft?”. Le-am răspus simplu: Continuum for Phones.
Da, facilitatea de a transforma smartphone-ul într-un PC/laptop cu ajutorul unui adaptor Display Dock, a unui monitor (TV) și a unei tastaturi plus un maus, e cea mai importantă caracteristică a noilor flagship-uri Microsoft. Și aici un lucru e cert: trebuie să încerci Continuum ca să îl poți evalua.
Unora li se va părea ceva extraordinar, exact acel lucru de care aveau nevoie (și eu mă număr printre aceștia), alții vor zice simplu: poți să te joci jocurile de pe PC? Poți pune un Visual Studio? … atunci nu mă interesează.
Conceptul Continuum for Phones e simplu: ai un singur device (smartphone-ul Lumia 950/950 XL) pe care ai email-ul, pozele, documentele personale, aplicațiile cel mai des folosite. Îl iei cu tine mereu. Cu ajutorul adaptorului Display Dock și a unei tastaturi/maus Bluetooth poți să îl faci laptop, aceleași aplicații pe care le folosești pe smartphone (browser, Outlook, Word, Facebook, player multimedia) pe un ecran mic, pot să ruleze cu interfața redimensionată corect și frumos, pe un display mare. Secretul este Universal Windows Platform, pe scurt UWP, platforma Microsoft ce permite folosirea unui singur cod pentru aplicație, pe oricare din platformele sale – PC, tabletă, smartphone, Xbox, HoloLens.
Oricât de multe v-aș povesti acum despre Continuum for Phones și Lumia 950 & Display Dock e cam degeaba. Știu că nu am cum să vă conving că e ceva fain, pentru că nici eu nu am fost convins (în ciuda în ceea ce am citit și am văzut pe net) până nu l-am încercat.
Acum că l-am folosit mai mult vă zic clar: e ceva super interesant și de viitor. Ideea de hibrid (smartphone/laptop, sau tabletă/laptop) e abia la început și mai e de lucru, dar oportunitățile pe care le deschide sunt maxime.
4. Display-ul excelent
Lumia 950 vine cu un display de 5.2 inci, rezoluție de 1440 x 2560 pixeli (o super densitate de 564 ppi) și caoperă mai bine de 70% din suprafața feței. Dar nu asta e important. Important este că display-ul AMOLED este foarte bun, strălucitor, are culori foarte bune și informația se vede perfect.
E o plăcere să îl folosești, indiferent de cantitatea de lumină ambientală pe care o ai împrejur. Aseară am zis că vreau să testez cum se vede Netflix pe Lumia 950 și am ajuns să mă uit la tot filmul Odiseea spațială 2010. M-a prins și filmul și faptul că am avut o calitate bună a imaginii.
Dacă e să compar cu celelalte aparate Lumia ce mi-au trecut prin mână, Lumia 950 are de departe cel mai bun display. Face o figură bună chiar și alături de Galaxy S6 Edge+, poate referința momentului în materie de calitate a display-ului.
5. E ușor, se ține bine în mână
Și ultimul motiv, Lumia 950 e un smartphone pe care îl porți ușor și îl folosești ușor. Cu Lumia 1520 și Samsung Galaxy S6 Edge+ prin buzunare m-a bucurat nespus să am parte de un aparat cu dimensiuni mai mici, mai ușor și cu o priză bună (policarbonatul de pe spate îmi amintește de HTC One M7).
Lumia 950 are 145 x 73.2 x 8.2 mm și cântărește doar 150 g (acum câțiva ani nu aș fi zis doar 150g). Asta îl face un smartphone pe care poți ușor să îl rătăcești prin buzunare și să nu simți că îl ai la tine.
Mai am câteva zile de testare după care o să vă spun și părerea completă, într-un review mai detaliat. Până atunci, dacă aveți întrebări sau nelămuriri, spuneți-le și o să încerc să răspund cât de pot de repede și bine.
Deci credeți ca este un bun smartphone. Dar de win 10 mobile ce părere aveți?
Intrebare: Dupa ce il testezi, il returnezi sau ramane pe la voi prin redactie?
@Ciubucciu Marius Mihai
Aparatele sunt returnate dupa testare. Asa faceam la CHIP, asa facem si acum.
Eu l-am cumpărat de la Orange si pot spune ca sunt mulțumit de el. Ca si materiale si constructie nu se apropie de S6 sau M9, dar in rest e ok. Wp 10 se misca foarte bine, display, camera nota 10.
@Mihai
Ai prins promotia cu Display Dock gratuit?
Este cea mai buna camera in momentul de fata ?Eu am testat Galaxy S6 mai mult timp si nu ma da pe spate dar am auzit ca Lumia 950 xl este cea mai buna in momentul de fata.
@lulu
Nu as putea spune daca e cea mai buna, l-am avur prea putin in teste ca imi fac o parere completa. Im plus sistemul de operare nu este inca cel final.
Salut! Am testat si eu solutia asta dar eu o vad o solutie mai degraba de business. Pentru mine in schimb are o maare problema, poate tu ai gasit o solutie. Cum poti accesa resurse din retea, de exemplu un share din retea? Nu cred un om de business isi va tine pe telefon alte documente decat emailul.
@Bogdan
Pai imprimanta o poți vedea dacă e una de rețea și suportată de Windows 10 Mobile. Pe share intri nativ dacă e Sharepoint, iar dacă e un share clasic atunci ai nevoie de o aplicație terță gen Total Commander care îți permite comunicarea rapidă chiar și prin FTP.
Surprinzător într-adevăr că Windows Mobile nu are încă suport pentru Samba (sau cum or boteza ei network share-ul).