După ce am văzut cum Cortana se integrează cu Office 365 sau LinkedIn e momentul să asistăm la următorul pas: Cortana poate lucra cu Power BI și să ofere în timp real răspunsuri la întrebările ce au legătură cu date relevante din interiorul companiilor. Pentru că prin Power BI se pot crea rapoarte interesante folosind interogări în limbajul natural, integrarea cu Cortana nu a fost decât un pas firesc, care acum a fost făcut.
Împreună cu suita Cortana Analytics se deschid noi oportunități de folosire a asistentului virtual Cortana (ce acum merge și pe iOS nu doar pe Windows 10 și Windows 10 Mobile) prin care oamenii pot să găsească mai rapid răspunsuri la întrebări importante legate de afacerea lor.
Rezultatele pe care Cortana le afișează beneficiază de suportul grafic al instrumentelor Power BI pentru ca ele să fie relevante și ușor de înțeles celui ce le-a cerut. De la elemente numerice simple până la grafice sau hărți, sau chiar rapoarte complete Power BI pot să fie obținute direct din Cortana. Răspunsurile afișate pot fi generate direct de către Cortana ca urmare a interpretării întrebărilor fie să fie preluate din unele deja agregate în Power BI. Și bineînțeles că aceste întrebări pot fi adresate direct prin comandă vocală cu ”Hey Cortana” fie prin introducerea lor sub formă de text în căsuța de căutare din Cortana.
Procesul de activare a integrării Cortana este simplu: trebuie doar alesă o sursă de date din Power BI și apoi selectat “Enable Cortana to access this dataset”. Din acest moment orice utilizator ce are acces în Power BI la acest set de date va putea să obțină răspunsurile dorite prin Cortana.
Sună extrem de bine și de tentant ceea ce face Microsoft cu Power BI și Cortana, rămâne să vedem cum vor reuși dezvoltatorii să creeze seturi de date relevante și cât de bine vor putea fi folosite răspunsurile date de Cortana.
Mai multe detalii despre Cortana și integrarea Power BI găsiți pe blog-ul Microsoft urmând link-ul de aici.