Am vorbit cu puțin timp în urmă despre consumul de energie electrică al unui încărcător de smartphone lăsat în permanență în priză. Destul de surprinzător (cel puțin pentru mine), acest consum este zero, confrm celor două măsurători și probabil, în realitate, foarte-foarte mic, apropiat de zero. Măsurătoarea am făcut-o pe încărcătorul original al smartphone-ului HTC One M9 pe care îl folosesc. Din dialogul cu cititorii, care a luat naștere în urma publicării acelui material, am ajuns la concluzia că un încărcător cu led, de proveniență îndoielnică și care mai face și zgomote ciudate în timp ce stă în priză, s-ar putea să aibă alte rezultate la o măsurătoare similară.
Așa că iată-l pe subiectul nostru de astăzi. Un încărcător pentru doi acumulatori special croiți pentru controller-ele consolei mele (sau, mai corect spus, a familiei), un Xbox 360, pe care l-am achiziționat de pe Ali Express pentru a scăpa de consumul excesiv de baterii. Are nu unul, ci două leduri, face zgomote și, cel puțin dacă avem în vedere prețul derizoriu pe care l-am plătit pentru el, putem spune că are o proveniență îndoielnică.
Am mers puțin mai departe și am prelungit perioada de monitorizare. Astăzi s-au împlinit zece zile de când vinovatul stă în priză, fără să încarce nimic. Culmea, consumul total realizat în această perioadă este zero!!!
Dacă într-o perioadă de zece zile, acest încărcător nu a reușit să consume nici măcar 0,1 kWh, putem spune fără să greșim că într-o lună, consumul maxim pe care îl poate realiza, stând neutilizat în priză, este de 0,3 kWh. Adică undeva la 0,15 lei.
Precizez că am realizat măsurătoatea cu ambele instrumente aflate în dotare, atât priza inteligentă cu contor de consum de la Edimax (model SP-2101W), cât și cu priza cumpărată pe filiera chineză. Rezultatele sunt aceleași!
Aș îndrăzni totuși să afirm că este puțin probabil ca un încărcător, mai ales unul cu leduri, să nu consume deloc și că, mai degrabă, consumul de energie electrică este atât de mic încât devine cantitate neglijabilă (și nemăsurabilă).