De mai bine de o lună, folosesc (ce-i drept, pe post de telefon de teste – un SIM mai puțin utilizat pentru partea de convorbiri telefonice) un smartphone Kruger&Matz Soul 2. Până în momentul primirii acestuia, nu am știut că este vorba despre un Windows Phone, însă a picat foarte bine în contextul în care sunt destul de învățat cu al meu Nokia Lumia 630 (vechi, portocaliu și rezistent), așa că am avut un termen de comparație. Am avut astfel la îndemână două terminale Windows Phone, ambele lansate anul trecut și care se învârteau în aceeași zonă de preț. Un Kruger&Matz Soul 2 costă aproximativ 520 de lei la CeL.ro spre exemplu, cam la fel ca și Lumia 630. Acesta din urmă a fost înlocuit de terminale noi din seriile Lumia 500 și 600 (acum Microsoft). Compania din Redmond a fost mai harnică, polonezii de la Kruger&Matz aduc mai lent continuări ale telefoanelor din gama proprie.
Din punctul meu de vedere, importante la un smartphone sunt trei-patru aspecte majore: construcția și aspectul fizic (o variabilă subiectivă, care depinde mult de gusturile utilizatorului), camera foto, prețul și o combinație de stabilitate/autonomie, care ar trebui să fie de bun simț, în limitele mediei. Aceste patru direcții majore aș vrea să le urmărim împreună și la Kruger&Matz Soul 2. Însă până la a le analiza detaliat pe fiecare, haideți să trecem rapid în revistă configurația acestui smartphone.
Specificații complete Kruger&Matz Soul 2:
- Display: IPS TFT, 4,7 inchi
- Rezoluție: 720 x 1280 pixeli
- Densitate: 312 ppi
- Chipset: Qualcomm MSM8212 Snapdragon 200
- CPU: quad-core, 1,2 GHz (ARM Cortex A7)
- GPU: Adreno 302
- Memorie RAM: 1 GB
- Stocare internă: 8 GB
- Cameră foto principală: 8 megapixeli
- Cameră foto frontală: 2 megapixeli
- Acumulator: Li-Ion 1750 mAh
- Sistem de operare: Windows Phone 8.1
- Altele: microSD, dual-SIM
- Dimensiuni: 136 x 67,2 x 7,4 mm
- Greutate: 100 g
Cam asta are de oferit din punct de vedere tehnic Kruger&Matz Soul 2. Nu este mult, în limita prețului. E drept, nici ecosistemul software al celor de la Microsoft nu este chiar hapsân cu resursele, așa că telefonul pare a se mișca decent.
Construcția și aspectul fizic
Soul 2 a impresionat încâ de la primul contact. Este un telefon foarte bine închegat, cu o ramă metalică în jurul ecranului, care încearcă să adauge o notă de eleganță, care se remarcă prin profilul foarte subțire și prin greutatea foarte mică. E drept, îl ajută foarte mult și comparația cu Nokia Lumia 630, la ambele trăsături enumerate mai sus. Mai multe persoane din jurul meu s-au arătat interesate de misteriosul telefon tocmai datorită formei și profilului subțire. Nu odată am avut de-a face cu colegi sau prieteni gata să jure că telefonul nu are acumulatorul în el, datorită greutății reduse. Nu am stat să fac analize amănunțite, dar cred că este cel mai ușor telefon pe care l-am avut în mână de ceva vreme. Așadar, două plusuri mari aici, profilul subțire și greutatea redusă.
La polul opus, deși de obicei sunt fanul plasticurilor mate, cu aspect de kevlar, de această dată mă declar dezamăgit profund. Nu știu din ce plastic este făcut spatele acestui telefon, dar este un adevărat magnet pentru amprentele digitale (pentru urmele degetelor ar fi mai corect). Partea ciudată începe atunci când încerci să ștergi aceste urme și constați că ai ceva de furcă cu ele. Pot să o consider și un accident, poate că este doar o situație izolată, având în vedere că vorbim de un telefon de teste care cu siguranță a trecut prin mai multe mâini până a ajuns la mine.
La aprecierea aspectului trebuie să luați în calcul și că sunt ușor subiectiv, aș spune că trăgând linie telefonul este OK. Eu unul pot să trec peste sensibilitatea la urme a plasticului din spate atâta vreme cât, deși pare fragil, Kruger&Matz Soul 2 este destul de solid construit și nu scoate niciun scârțâit atunci când încerci să îl forțezi puțin. Pentru mine este unul dintre testele eliminatorii, iar terminalul nostru l-a trecut cu brio.
Camera
Camera foto de pe Kruger&Matz Soul 2, una dintre cele mai importante caracteristici tehnice pentru un smartphone (este atât opinia mea, cât și concluzia unor studii de specialitate), este o surpriză relativ plăcută, însă cu câteva sincope majore. Fotografiile realizate la exterior, cu lumină naturală normală, spre puternică, sunt chiar OK și am reușit să surprind câteva cadre reușite, în ciuda senzorului destul de mic pentru un smartphone contemporan (dar normal pentru intervalul acesta de preț), de 8 megapixeli.
Problemele apar în momentul în care dorim să facem un macro, moment în care culorile sunt intensificate în mod ciudat, fotografiile rezultate, în aceleași condiții de lumină, fiind mult mai țipătoare și, ca atare, mai puțin reușite.
În condiții de lumină slabă, sau la interior, camera de pe Kruger&Matz Soul 2 este destul de modestă. Nu face fotografii de nefolosit, însă dacă vrei să păstrezi amintiri de la o petrecere, spre exemplu, este indicat să se folosească o alternativă mai sănătoasă.
Cât despre partea video, rezultatul cred că grăiește de la sine. Merge pentru a surprinde vreun moment excepțional, unic, foarte rar la care utilizatorul este martor sau pentru care este nevoie de o dovadă filmată, însă este departe de o cameră capabilă să fie folosită pentru mici amintiri video. Însă nici nu cred că avea cineva pretenția asta.
Și la camera foto, ca și la alte aspecte legate de acest smartphone, trebuie să avem în minte, în mod permanent, intervalul de preț din care provine. Pretențiile nu trebuie să fie peste măsura valorii de cumpărare a telefonului.
Prețul
Așa cum am văzut deja, Kruger&Matz Soul 2 costă aproximativ 520 de lei (preț valabil pe CeL.ro). Nu este chiar cel mai mic preț pentru un smartphone, însă o să vă rog să aveți în vedere că vorbim despre un telefon cu Windows Phone. Pe acest segment de terminale, unde oricum concurența nu este foarte mare, prețul este unul destul de bun, mai ales pentru cei care vor să încerce și altceva decât clasicele telefoane Microsoft/Nokia.
Eviden, pe de altă parte, că dacă sistemul de operare nu este foarte important, orientarea către un Android este una destul de sănătoasă. La aceeași bani se pot obține în ecosistemul Google specificații mai sănătoase (vorbim despre branduri de aceeași talie, nu despre cele din prima linie). iOS-ul celor de la Apple, cu terminalele de rigoare, nu are rost să îl aducem în discuție, este pe alt nivel de prețuri, unul destul de departe.
Autonomie, performanță
Autonomia lui Kruger&Matz Soul 2 a fost una dintre surprizele neplăcute legate de acest telefon. Sincer aveam așteptări mult mai mari de la acumulatorul său. Așa cum am mai spus, am folosit terminalul pe post de telefon de teste (al treilea telefon), cu un SIM pe care convorbirile nu sunt tocmai frecvente. Tocmai de aceea, m-a surprins faptul că în regim de stand-by total, doar cu wireless-ul pornit, bateria nu durează mai mult de două zile. Și nici acelea întregi. Culmea, în momentele în care am foit destul de tare terminalul pe toate părțile, înclusiv în zilele în care am făcut fotografiile pentru testul de cameră, bateria a trecut, cam la limită, bariera critică de o zi de autonomie. Mi se pare cam scurtă distanța dintre folositul peste medie și stand-by.
Ce m-a deranjat și mai tare a fost faptul că ultima jumătate din acumulator se scurgea mult mai rapid decât prima. În situația în care acesta ar fi fost telefonul meu principal, cred că ar fi fost destul de dese situațiile în care aș fi fost prins în offside de acumulatorul buclucaș. S-ar putea ca acest lucru să fie unul accidental, la sample-ul pe care l-am primit la testare, nu aș vrea să acuz prea tare, însă autonomia a fost sub media telefoanelor testate de mine.
Legat de performanțe și mai ales stabilitate, ceea ce pot să vă spun este că nu am reușit (și nici nu am încercat cu disperare) să pun telefonul în dificultate, la modul blocat, încins, resetat. Este un lucru pe care eu îl consider normal la un smartphone, însă, având în vedere că s-a întâmplat la nume mai mari (am pățit-o chiar în același timp cu un Huawei P8 Lite pe care îl am în teste), consider că, din acest punct de vedere Kruger&Matz Soul 2 merită o bilă albă, mai ales că vine dintr-un segment de terminale la care aceste probleme mai apar. E drept, vorbesc de telefoane Android și atunci comparația este puțin deplasată. Pe partea de Windows Phone, acolo unde am mai testat un Prestigio și unde folosesc în mod uzual, ca telefon de serviciu de la Integrator Soft, un Nokia Lumia 630, nu mi s-a întâmplat vreun incident de genul ăsta. Cu toate acestea, nu cred că greșesc atunci când spun că Kruger&Matz Soul 2 este un telefon stabil.
Concluzie
Aș putea spune că recomand Kruger&Matz Soul 2 celor care sunt convinși că vor Windows Phone (deși aici este o problemă cu upgrade-ul la Windows 10 Mobile, care nu prea cred că o să mai vină) și nu mai au chef să folosească un Lumia. Nu știu cât de mulți utilizatori se încadrează în acest tipar, însă, dacă se găsesc și mai ales dacă mai sunt și atenți la bugetele investite într-un smartphone, au acum o alternativă în plus.
Pentru utilizatorii de smartphone Android, Kruger&Matz Soul 2 este doar o modalitate de a încerca alternativa de ecosistem software pe care o propune Microsoft (în cazul în care își doresc acest lucru). Dacă experieța place, atunci probabil că aceștia vor ținti către un Lumia high-end, așa cum ar fi firesc. Și Lumia high-end este pe cale să apară și pe la noi.