Ideea materialului de față a plecat de la un cititor, în momentul în care încercam să determin cum este mai eficient să îți încarci laptopul: să îl ții permanent conectat la încărcător, sau să îi conectezi încărcătorul doar atunci când este nevoie. Nu am putut percuta mai repede la cerința respectivului cititor, pentru că măsuram la acel moment consumul unui server. Dar asta mi-a lăsat mai mult timp pentru a duce puțin mai departe ideea studiului, trecând puțin dincolo de comparația consumurilor de energie ale celor două dispozitive. Hai să luăm lucrurile pas cu pas și să vedem împreună care este rezultatul înfruntării notebook versus computer personal! Care este mai eficient, nu doar din perspectiva consumului de energie electrică, dar și atunci când vorbim de prețuri de achiziție?
Măsurătoarea consumului de curent electric am realizat-o, la fel ca și până acum, pe un interval de 8 ore. În cazul PC-ului, am inclus în monitorizare și display-ul, care este separat și am obținut o cantitate de 0,648 kWh pentru un interval de lucru normal, de 8 ore. A doua zi mi-am mutat toate activitățile de birou pe notebook. Același Lenovo ThinkPad E540, aceleași activități, un consum de 0,102 kWh. O diferență de 0,546 kWh, care tradusă la un preț de 0,61 lei pentru un kWh, conduce la o economie de 33 de bani pentru un interval de 8 ore pe care o induce folosirea laptopului în detrimentul clasicului desktop.
De aici este liber la calcule! Pentru o companie cu 30 de sisteme, care lucrează în regim de două schimburi, economia este de aproximativ 435 de lei pentru o lună de zile (am socotit doar zilele lucrătoare, 22 la număr). Parcă vorbim de alte sume deja. Socoteala îi aparține fiecăruia, în funcție de scenariul real de acasă sau de la birou.
Va trebui să țineți cont și de faptul că există destul de multe variabile care pot influența rezultatul măsurătorilor făcute de mine. De la tipul și dimensiunea monitorului, la sursa pe care sistemul o are sau la ritmul de activitate al utilizatorului.
Surpriza a venit în momentul în care m-am uitat la prețuri. Sincer, am crezut că un desktop este mai ieftin decât un laptop cu o configurație similară, dar m-am înșelat amarnic. Mobilitatea pe care o conferă un laptop vine la un cost mai mic și aduce și un consum mai mic de energie electrică (consider că trebuie să mai avem grijă și de planeta pe care trăim), așa că, cel puțin din punctul meu de vedere, câștigătorul acestui duel este evident. Alegerea, opțiunea, îi aparține fiecăruia dintre voi, fiecare sistem are avantajele și minusurile lui.
Până acolo însă, trebuie spus că pe o configurație destul de apropiată (procesor Intel Core i3, 4 GB de memorie RAM, Intel HD Graphics, sistem de operare DOS, capacități similare la HDD), un notebook este considerabil mai ieftin. M-am uitat la ASUS, unul dintre cei mai mari producători de sisteme la nivel global. Un notebook ASUS X555LA (cu display de 15,6 inchi) costă 1949 lei la eMag. În același timp, un sistem cu configurație asemănătoare, un desktop PC ASUS K31AD costă 1749 de lei tot la eMag. La această sumă trebuie adăugați încă 389 de lei pentru un monitor de 18,5 inchi ASUS VS197DE (tot la eMag). Este cel mai ieftin monitor ASUS din oferta magazinului online. Ceea ce duce totalul pentru un PC funcțional la 2138 de lei.
Așadar, avem o economie de 189 de lei, o mobilitate evidentă, un consum de energie lunar mai mic cu cel puțin 10 lei. În tot acest timp, argumentul PC-ului este dat de un display mai mare. Voi ce părere aveți, luând în considerare toate aceste argumente? Sunteți în favoarea unui notebook/laptop, sau preferați clasicul PC?
Eu am recomandat mereu celor care mi-au cerut sfatul să cumpere un monitor cât mai bun. La un upgrade nu e nevoie să se schimbe monitorul şi bateria de la laptop se duce în timp. Economia de curent electric e mai mare la sistemele mai puternice.
Excelent articolul, evident ca mobilitatea e viitorul