Se pare că lansarea update-ului 10586 (November Update sau TH2 după cum a mai fost denumit) este de bun augur pentru Microsoft și adopția Windows 10. Conform unor cifre anunțate de StatCounter se poate vedea clar o nouă curbă de creștere în ceea ce înseamnă adopția de Windows 10 odată cu data de 2 noiembrie la nivel mondial.
StatCounter monitorizează folosirea sistemelor de operare prin observarea datelor de identificare (browser, sistem de operare) ale vizitatorilor pe site-urile cu care lucrează (câteva milioane).
Explicații ar putea fi mai multe: o dată că utilizatorii au decis că November Update este acel proverbial SP1 de Windows după care merită să faci instalarea unei noi versiuni. Asta s-a întâmplat la Windows 7 și apoi la Windows 8, lucru posibil să se reflecte și acum.
Sau poate că prin acțiunile de ”forțare” a update-ului către mașinile utilizatorilor indiferenți Microsoft a reușit să mai crească puțin din cota de piață a Windows 10.
O altă chestie interesantă este legată de faptul că în momentul de față Windows 10 are o cotă de piață mai mare decât o avea Windows 7 la aceiași perioadă de la lansare. Țin să vă amintesc că până în iulie 2016 utilizatorii de Windows 7 sau 8, 8.1 cu licențe valide pot să facă upgrade gratuit la Windows 10 și că odată cu update-ul TH2 (build 10586) se vor putea face instalări pe curat, direct de Windows 10 și să se folosească cheile valide de Windows 7 sau 8, 8.1.
În România cota lui Windows 10 (via StatCounter) arată cam așa pentru perioada iunie-noiembrie 2015:
Creșterea nu pare foarte accelerată, cu doar 8,7% la începutul lunii noiembrie.
Ce părere aveți de această statistică? Ați observat și voi o creștere a adopției de Windows 10 recent?