LG G4 a venit în 2015 ca primul smartphone ce oferă utilizatorilor opțiunea de control manual pentru realizarea fotografiilor printr-o cameră de excepție, cu focalizare asistată de laser și o redare foarte bună a culorilor. Dincolo de ce s-a testat și s-a spus despre LG G4, sunt cinci lucruri pe care eu zic că trebuie să vi le amintiți atunci când vine vorba despre flasghip-ul Android LG G4.
În ultima vreme am început să îmi pun tot mai serios problema alegerii unui smartphone în funcție de capabilitățile foto pe care acesta le are. De ce? Pentru că folosesc tot mai mult rețelele Social Media (Facebook, Twitter și Instagram) atât pe conturile personale cât și pe pagini de companie, iar aici am nevoie de imagini cât mai bune. Până acum am avut Lumia 1520, HTC One M8, One M9, One A9 și mai nou un Samsung Galaxy S6 Edge+. Totuși gândul mi-a rămas la LG G4 care în continuare mi se pare că face cele mai bune poze dintre toate smartphone-urile ce mi-au trecut prin mână în 2015.
De asta am și decis să investighez puțin ce mai spun și alții despre camera foto de pe LG G4 și am ajuns să scriu articolul de față. Dincolo de specificații tehnice, opinii personale sau partizanate, rezultatele foto produse de camera lui LG G4 sunt remarcabile. Ele se datorează combinației de stabilizare optică, focus asistat de laser, opțiunea de control manual a cameri foto, salvarea în format RAW plus lentilele de f/1.8. Se ridică oare produsul final la nivelul așteptărilor?
Cred că fiecare dintre noi va trebui să decidă singur, înainte de asta însă țineți minte cele 5 elemente ce fac specială camera foto de pe LG G4.
1. Rezoluția
LG G4 vine cu o cameră ce are un senzor de 16 MP și poate să producă imagini cu o rezoluție de 5312 x 2988 pixeli. Este o rezoluție dublă comparată cu cea de pe iPhone 6 Plus. Contează? Uneori da, nu mereu. Am spus-o și o repet ori de câte ori am ocazia: nu evaluați produsele doar din prisma specificațiilor tehnice. Un senzor de rezoluție mai mare nu înseamnă automat că e mai bun, cum nici un smartphone cu un procesor la frecvență mai mare nu e cel mai rapid. Ca să nu mai vorbim că mai multă memorie poate să pălească în fața uneia mai rapide.
Am găsit tabelul de mai jos unde sunt comparate câteva dintre camerele foto de pe smartphone-urile importante din 2015:
Puteți vedea foarte bine că LG G4 stă foarte bine în aproape toate categoriile: rezoluție, dimensiunea pixelilor, diafragma, dimensiunea imaginilor.
2. Opțiunea de stabilizare optică a imaginii
LG G4 beneficiază de unul dintre cele mai reușite sisteme de stabilizare optică a imaginii ce pot fi găsite pe smartphone-urile moderne. În foarte multe situații o să vedeți că posesorii de LG G4 reușesc să facă poze mai rapid și de calitate mai bună decât prietenii lor. De ce? Pentru că timpul de pornire a camerei este unul mic iar facilitatea de stabilizare optică ajută la înregistrarea unor imagini mai de calitate. Folosind aplicația de management pentru camera foto de pe LG G4 cu valori mici pentru viteza de declanșare veți vedea că se pot obține poze bune și fără să folosiți neapărat un trepied – e clar, unul vă va ajuta foarte mult, asta e clar.
3. Lentile cu diafragma f/1.8
Diferențe sunt majore între rezultatele obținute cu diversele camere foto de pe smartphone-urile de TOP din 2015. Samsung de exemplu a ales să folosească sisteme cu f/1.9, în timp ce Apple merge cu lentile cu f/2.2. LG a ales pentru G4 să vină cu un sistem rapid de f/1.8. Ce înseamnă asta?
Păi e simplu: pentru că poate să absoarbă mai multă lumină, ceea ce permite înregistrarea unor imagini de o calitate mai bună. Teoretic în condiții cu lumină puțină, un aparat foto cu diafragmă mai mică se va descurca mai bine. LG G4 e capabil să facă poze foarte bune în lumină slabă și cu ajutorul unei focalizări mai rapide plus stabilizarea optică.
4. Focalizarea automată
Am amintit deja că LG G4 dispune de un sistem de focalizare bazat pe raze laser. El contribuie la înregistrarea unor imagini clare și cu detalii bine reliefate. Folosind modul de lucru ”BASIC” al aplicației de management pentru camera foto toate pozele vor ieși bine grație sistemului automat de focalizare în 9 puncte. Bineînțeles că puteți alege care din cele 9 puncte să fie luat ca reper pentru cazurile în care vreți să faceți ceva mai deosebit.
De cele mai multe ori veți fi extrem de mulțumiți de modul în care sistemul automat de focalizare va funcționa. LG a introdus un algoritm de detecție a contrastului care la rândul său vine să îmbunătățească rezultatele obținute. Pentru cazurile în care se dorește înregistrarea de imagini în condiții de iluminare scăzută, sistemul bazat pe laser intră în scenă și arată ce poate. Raza laser detectează distanța față de subiect și ajustează automat focalizarea și timpul necesar pentru imortalizarea unor imagini de calitate.
5. Manual Mode
Și să nu uităm cireașa de pe tort: modul MANUAL de utilizare a aplicației de management pentru camera foto de pe LG G4. Ea permite ajustarea tuturor setărilor disponibile în mod similar cu cele pe care le oferă camerele foto DSLR. Elementele pe care le puteți modifica atunci când activați modul MANUAL sunt:
- White Balance
- Focus (Auto / Manual)
- Exposure Compensation
- ISO
- Shutter Speed
- Exposure Lock
Știți cu siguranță că nu veți reuși de la început să obțineți rezultate deosebite folosind direct modul de lucru MANUAL. După cum ați avut ocazia să vedeți în articolul de față, fotografii au știut să scoată ce e mai bun din modul MANUAL al camerei de pe LG G4 și se pot lăuda cu rezultate deosebite.
Eu pot doar să vă recomand să parcurgeți articolul ”Cum sa faci poze mai bune cu LG G4” în care m detaliat câteva sfaturi de fotografiere.
EXTRA: RAW File Support
Un alt mare avantaj pe care LG G4 îl are în fața unor alte smartphone-uri este faptul că poate să salveze în format RAW imaginile înregistrate prin camera sa foto. De ce e important? Pentru că cine vrea cu adevărat să scoată maximul din pozele pe care le va face cu smartphone-ul va avea la dispoziție toată informația necesară pentru a face procesarea după cum dorește. Exact la fel ca în cazul unui DSLR. Formatul folosit de LG G4 pentru salvarea pozelor RAW este DNG, tip de imagine de poate fi folosit fără probleme de aplicații precum Lightroom sau Photoshop de la Adobe.
Acum știi mai multe despre camera foto de pe LG G4 și sper ca asta să te ajute să iei mai ușor decizia legată de ce smartphone alegi să îți cumperi în acest sfârșit de an.
Ca fapt divers, am câțiva prieteni care s-au orientat către LG G4 datorită combinației de performanță și calitate a pozelor, cu toții sunt mulțumiți de alegerea făcută.