Este evident că în răspunsul la întrebarea din titlu apar multe variabile care pot schimba rezultatul. Însă pentru a avea totuși în fața ochilor o măsurătoare cât se poate concudentă, am apelat, la fel ca în momentul în care am contorizat consumul de la încărcarea unui laptop, la situația cât se poate de reală și de concretă de la Integrator Soft, acolo unde îmi desfășor activitatea. Iar ceea ce a ieșit este cât se poate de interesant.
Așadar, un server Dell PowerEdge R200 (de generație ceva mai veche), folosit aici ca server de Microsoft SQL 2008, cu o configurație absolut normală (Intel Xeon X3210 la 2,13 GHz, cu memorie RAM de 4 GB) pe care rulează un Windows Server 2008 Standard (Service Pack 2), a consumat în 24 de ore de utilizare nu mai puțin de 2,074 kWh. Fotografia este realizată direct la locul faptei, nu am putut să opresc serverul fix când s-au împlinit cele 24 de ore.
La prețul final de 0,61 lei pentru un kWh (de pe factura de Electrica a aceleiași companii), poate părea destul de puțin. Având însă în vedere că există 5 astfel de servere care funcționează continuu (trei dintre ele cu diferite versiuni de SQL), pentru o companie mică/mijlocie se adună totuși o valoare lunară considerabilă. Aproximativ 190 de lei pe lună se duc pe energia electrică necesară acestor cinci servere aici.
Ca și la experimentul anterior, calculele vă aparțin vouă, în funcție de situația reală a fiecăruia. Însă o eventuală economie, fie prin oprirea celor de care nu este nevoie permanent, fie prin folosirea de servere virtuale pe același hardware, se poate face o economie importantă.