Cunosc două tipuri de utilizatori atunci când vine vorba despre utilizarea notebook-ului și mai ales când se pune problema încărcării acumulatorului. Exemple din ambele categorii se găsesc chiar aici în firmă, așa că scenariul pe care vi-l voi povesti este unul cât se poate de real. Un prim grup de utilizatori folosește laptopul conectat în permanență la încărcător, la rețeaua de energie electrică, pentru a scăpa de grija încărcării. C-o fi bine, c-o fi rău, mă număr și eu printre aceștia. Un alt grup, parcă mai mic, este format din aceia care au grijă de acumulatorul laptopului și îl pun la încărcat doar atunci când este necesar, pe ideea că așa este mai sănătos pentru baterie. Asta probabil că este adevărat, însă dincolo de acest aspect, în care scenariu se consumă mai multă energie electrică și în care suntem mai eco-friendly? Este mare diferența?
Pornit să răspund la aceste întrebări am purces la experimentul pe care vi-l supun atenției. Un scenariu identic, o zi de lucru de opt ore, același notebook, un Lenovo E540 (pe care nu îl recomand nimănui, a costat o grămadă de bani și am avut probleme mari cu el, nu mai pornea și când l-am dus în service am aflat că este o problemă cu toată seria și doar schimbatul plăcii de bază a rezolvat problema, noroc că încă era în garanție), aceleași condiții de utilizare (conectrare la net, browsing, activități office), două zile diferite. Într-una am lăsat notebook-ul conectat la încărcător încă din primul moment, în a doua am pornit cu acumulatorul la 50% și am conectat încărcătorul doar când a fost nevoie și l-am lăsat până am ajuns la încărcare 100% după care l-am deconectat din nou. Desigur, mai sunt mici variabile pe care nu am avut cum să le controlez, însă întrebarea a rămas aceeași. Se face vreo economie la consumul de curent electric?
Iată mai jos rezultatele. Prima poză este pentru conectarea permanentă, cea de-a doua (scuze pentru calitatea ei! – deja am resetat contorul pentru a măsura consumul unui server) pentru încărcarea doar la nevoie. Repet, ambele consumuri sunt pentru un interval de 8 ore.
Diferența este minoră. La prețul pe kWh pe care îl are o persoană juridică, de 0,61 lei/kWh cu tot cu accize, taxe verzi și TVA (exemplu real Integrator Soft), economia care se face pentru 8 ore de utilizare este de aproximativ 2 bani (0,01796 lei)! Slab de tot.
Merită? Răspunsul îl dați voi, în funcție de scenariul fiecăruia. La o firmă mică, un small office (am auzit formularea asta și nu pot să mi-o scot din cap: “Am un small office în Centru!”), pentru 5 laptopuri care sunt utilizate poate 10 ore, economia care se face într-o lună este alta. Vă las pe voi să faceți mai departe calculele, în funcție de povestea fiecăruia. Și aveți în vedere că pentru baterie este mai sănătos al doilea scenariu, cel care pare puțin mai economicos și cu energia electrică.
Eu o să revin și cu alte asemenea teste. E o promisiune!
E putin dus la extrem experimentul asta al tau pentru ca cine are Notebook/laptop nu il are ca sa consume mai putin current. Motivul e legat de mobilitate (sa iei cu tine cutia si sa pleci rapid oricand e nevoie) in primul rand, consumul nu e luat in calcul aproape niciodata.
Iti dau o sugestie: daca vrei sa faci un experiment cu adevarat util atunci compara un desktop cu un laptop, analizeaza diferenta de pret intre ele versus consumul de energie si atunci da, ai face ceva relevant si ne-ai da si noua informatii care sa ne ajute in decizia de cumparare.
Desi pare greu de crezut, sunt situatii in care se poate dovedi utila comparatia. Ai dreptate, notebook-ul este pentru mobilitate, dar nu toti gandesc asa. La CHIP existau 12-15 laptopuri care stateau numai pe birou, nu le misca nimeni. Am fost in companii mari, de productie, unde TESA are notebook dar nu il misca niciodata din birou. Si acolo e vorba de undeva spre 100 de persoane.
Sugestia ta este binevenita, chiar am in plan asa ceva. Momentan am pus contorul pe un server de SQL sunt curios cat consuma. Avem vreo patru aici…
Mersi fain de feedback!