Chiar dacă vorbim de o manifestare susținută de Samsung, în care, pe termen lung, există și interese de ordin comercial (nu este un secret pentru nimeni), meritul doamnei Diana Constantin din Brașov nu poate fi contestat. După participarea la cursul online de „Utilizare creativă a tabletelor în şcoli”, în cadrul Academiei European Schoolnet, Diana Constantin, care predă la liceul “Petru Rareș” a fost unul din cei trei profesori din Europa care au primit acest important premiu internațional, însoțit de o tabletă Samsung Tab A din partea Samsung Electronics.
Este o realizare, având în vedere că aproape 3.500 de profesori au participat la MOOC, un program care îi învață să utilizeze cu încredere device-uri în procesul de predare. Este o realizare și pentru că vorbim despre un profesor de la un liceu relativ mic (Pentru Rareș este un liceu din Feldioara, de fapt). La sfârșitul cursului, 76% dintre participanți au afirmat că metodele au dat roade și au folosit tehnologia mai eficient în sala de clasă. Formarea lor online a presupus un mix de activități, atât practice, cât și bazate pe resurse de învățare online. Conținutul cursului pornește de la proiectul Schoolnet European Creative Classroom Lab, în parteneriat cu Samsung. Profesorii participanți și-au dezvoltat cunoștințele de tehnologie, au primit feedback de la experți, au fost încurajați să inoveze în clasă și, totodată, au beneficiat de un schimb de experiență practic între cadre didactice din toată Europa, cu privire la rolul tehnologiei în educație.
“Tabletele pot contribui la realizarea unor ore mai captivante, mai interesante, și, deloc de neglijat, la dezvoltarea creativității elevilor, a receptivității acestora, precum și a capacității de exprimare. Folosirea acestora oferă o perspectivă inedită și o alternativă valoroasă predării convenționale, pentru că experiența de învățare este personalizată. Putem demara proiecte de cercetare, documentate prin imagini și informații filtrate prin percepția și experiența fiecărui elev în parte, iar la sfârșit dezbatem rezultatul în clasă. Activitățile pe tabletă sunt vii, inovatoare, diferite și extrem de atrăgătoare pentru elevi; ele spulberă monotonia și lasă loc interactivității și creativității”, spune Diana Constantin, cea care a adus premiul în România.
Academia European Schoolnet este o platformă online pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din Europa. În primul an de funcționare, 10 cursuri au fost gândite de profesori pentru profesori și 14.000 de participanți au fost implicați în proiect. Mai mult de jumătate dintre ei au peste 16 de ani de experiență în predare. Cursul de două luni de “Utilizare creativă a tabletelor în școli” a generat cel mai mare număr de participanți și cea mai mare rată de cursuri completate.