Dacă priviți atent la animația de mai sus o să înțelegeți foarte bine ce am vrut să zic în titlu: în termeni de consistență ecosistemul Android e varză. O grămadă de producători, o grămadă de modele cu mii de combinații de dimensiune a ecranului, rezoluție, memorie RAM, spațiu de stocare, procesor, rezoluții camere video ș.a.m.d. ACum gândiți-vă prin ce chinuri trebuie să treacă un producător al unei aplicații de Android dacă cumva decide că o să o lanseze în Play Store și poate pentru toate configurațiile hardware existente.
V-ați prins ce înseamnă asta? EȘEC. Șansele ca o aplicație să funcționeze corect pe toate aparatele/configurațiile ce folosesc în acest moment sistemul de operare Android sunt nule. Sigur undeva, ceva, nu o să meargă cum trebuie – ori nu e suficientă memorie, ori procesorul e prea lent, ori display-ul arată aiurea etc.
Graficul de mai sus e dat de Open Signal pe baza informațiilor furnizate de Google și a luat în calcul 682000 de aparate Android din care 24093 au ajuns pe piață doar în 2015. Uitați-vă câte branduri existau în 2012 pe piață și câte sunt acum. Iar pentru brandurile majore avem o situație similară:
Samsung domină copios (cam 38% din piață) cu zeci de modele ce diferă cu extrem de puțin unele de altele. Dar nici LG, Sony, Motorola, Asus sau HTC nu stau mai bine.
Combinația asta minunată de configurații e responsabilă și de faptul că producătorii nu au putut fi în stare să mențină serviciile de upgrade pe toate modelele lansate așa că nu e de mirare că avem încă 5.7% cu Android 2.3 Gingerbread și doar 12,4% cu Android 5.x.
Comparați asta cu ce există pe iOS: 86% din aparatele iOS de pe piață au cea mai recentă versiune, cu cel mai nou API și cele mai noi elemente de securitate.
Iar acum puneți-vă în pielea unui dezvoltator de aplicații pentru platformele mobile. Pe ce platformă ați dezvolta? Pe iOS unde deschiderea e maximă, fragmentarea minimă, sau pe Android unde e o varză maximă de configurații hardware și versiuni de Android?
Pentru asta există posibilitatea de a limita hardware-ul pe care poți instala ceva. Cu ce e mai diferit de PC, unde unii se chinuie să instaleze și să ruleze jocuri din 2015 pe PC-uri de dinainte de 2009? Da, se știe că Android-ul e fragmentat, nu e nimic nou.
O sa ii raspund si eu un pic bolovanului, chiar daca partial offtopic :
– nu ma mai intorc in viata mea la Android, dupa ce am pus mana, cu teama, e drept, pe primul meu WP
– sa spui ca Lumia concura cu3310, e cel putin fortat. Banuiesc ca 3310-le il purtai si la gata, ca deh, asa era moda
– e jenant sa-i spui lui Ionut sa vina cu argumente pro Windows, cata vreme tu spui doar chestii generaliste, precum : am probleme cu Xp-ul. Da tu niste exemple concrete despre problemele tale, sau ti-e teama ca nu cumva sa realizeze altii ca nu la sistemul de operare este problema ?
PS : fix din cauza unora precum bolovanul asta am renuntat sa mai scriu pe forumuri de specialitate (in cazul meu, cu profil sportiv), pentru ca am realizat ca pierdeam prea mult timp, pe care as fi putut sa-l utilizez mult mai bine si mult mai util, atat pentru mine, cat si pentru cei cu care colaborez.
Cam asta se numeste throll…
Ce vad eu din graficele alea: Android-ul este capabil sa ruleze pe o gama variata de dispozitive (si aplicatiile merg ok…rar gasesti o aplicatie care sa nu mearga ok pe mai multe dispoizitive)…mai mult…spre deosebire de windows…unde de la un buid la altul nu mai merge…aici aplicatiile de 2.3.X merg si pe 5.X…in schimb Windows-ul…merge pe un numar extrem de limitat de dispoizitive, merge prost…rigid…
Ioane…eu inteleg ca esti cu sumpe la gura ca Windows pt mobile este cam mort (cine drecu dezvolta pentru el? Un ecositem slab, imprevizibil…cu compatibilitate execrabila).
Iar din articol…inteleg ca esti ofticat rau de tot…lasa ioane…ca o sa-ti faca microsoft-ul statuie…
Ioane…hai sa recunoastem…Microsoft-ul cu greu a reust sa produca ceva ce sa ajunga la nivelul nesperat numit “mediocru”….restul…(vrei sa-ti povestesc ce probleme am cu Windows 2008 si XP?).
Vrei sa-ti povestesc ce parere am avut de Windows 8 parca pentru mobile (Lumia 700 si ceva…nu mai stiu)? …ca in afara de camera si relativ functia de telefon…concura direct cu vechiul meu nokia 3310. Sa-ti povestesc experienta altor persoane? Cunosc 4 persoane care au avut windows phone…unul are iphone acum si 3 android (LG, Sony si Samsung parca). Nimeni nici nu mai vrea sa auda de windows pe telefon.
Eu inteleg ca esti un Microsoft Evanghelist…dar totusi…hai si cu niste argumente (poti sa o iei ca o provocare…suprema…ca sa gasesti niste argumente solide)
@bolovan
Iarasi nu ai inteles nimic si te trezesti vorbind. Aplicatiile Android merg bine toate versiunile de Android? Serios? Cand ai testat tu asta? Cand ai pus o aplicatie din top-ul Play Store pe un aparat din ala care e prezent in grafic cu o cota de 0,001 % si ai si fost multumit de cum se misca?
Am pe HTC One M9 vreo 50 de aplicatii instalate si zilnic am macar un update de aplicatie doar asa … sa mearga. Ele by default sunt super bine scrise, doar ca dau astia update-uri ca sa se afle in treaba nu ca sunt scrise cu picioarele si au probleme maxima de performanta/compatibilitate.
Te intreb, ai avut vreodata ocazia sa pui un Facebook de exemplu (de la care ai avea pretentii ca e scris bine) pe configuratii diferite de CPU/display? Ai vazut cat aiurea arata interfata? Cum cauti butoanele? Si ce performanta jalnica are?
Nu prea ma prind ce treaba are Microsoft in discutia asta in afara de faptul ca e singura melodie pe care o stii canta.
Iar exemplele alea multe de care tot amintesti sunt irelevante in context global – ca tie nu iti merge o aplicatie (pe care poate ai scris-o prost?) sau un WIndows (pe care probabil l-ai configurat aiurea cu cine stie ce periferice exotice) crezi ca conteaza? Sau ca prieteni de ai tai au luat Lumia si au renuntat la el?
Si eu am cunoscuti/prieteni care au renuntat la Android si iOS pentru Windows Phone si sunt super incantati de ceea ce au primit – adica au dat banii acum 2 ani pe un telefon si inca il folosesc la capacitatea maxima.
Dar asta se numeste troll si e adevarat, e singurul lucru pe care il poti face. Si nici macar foarte bine.
Deci … ori vorbim la subiect ori ne aflam in treaba.
@Mac
Treaba cu serviciile e o bucla: ca sa poata oferi servicii si sa le faca la un nivel optim trebuie sa fie investiti bani, daca sunt investiti bani trebuie sa se faca profit, dar daca in tara la noi nu sunt folosite, nu se face profit. Si revenim la punctul 0.
La final e dilema cu oul si gaina: ce a fost mai intai?
Am discutat si rasdiscutat treaba asta si cu Microsoft si cu Google. Spre deosebire de Microsoft Google da ceve servicii localizate chiar si fara un revenue clar. Nu toate si nu deodata.
Bun articol! Și aș mai adăuga și indisponibilitatea unor aplicații în anumite țări! Mă ia cu draci când văd în GPS, „This app is not available in your country”. Și să mai adăugăm faptul că doar 3 servicii Google sunt disponibile în România: Play Music, Play Books și Play Ganes. De aceea și suntem în topul pirateriei! Dacă nu oferi servicii, la ce te aștepți, nea Google, Microsoft, șamd?!