Cea mai importantă știre de astăzi e legată de faptul că Satua Nadella s-a ținut de cuvânt și a luat acele decizii ”grele și dure” pe care le-a anunțat în urmă cu câteva săptămâni. Așa cum s-a speculat Satya Nadella, CEO-ul Microsoft a făcut curat în curtea Microsoft, 7800 de locuri de muncă fiind reduse, în mare parte din divizia de hardware de telefonie, fostă Nokia. Odată cu asta a fost trecută la pierderi și suma de 7,6 miliarde USD asociată achiziției Nokia.
Cu asta începe să fie clar că Microsoftul de sub Satya Nadella nu mai seamănă deloc cu ceal de pe vremea lui Steve Ballmer – ideea de hardware nu prea își mai are loc în peisaj, serviciile și aplicațiile da. Pentru moment Windows Phone nu pare a fi în pericol: Windows 10 Mobile e încă în lucru iar Satya Nadella a declarat că:
”Ne îndepărtăm de strategia de a avea o divizie separată de smartphone și ne concentrăm pe crearea unui sistem Windows puternic, incluzând aici și aparate de primă clasă. În următoarea perioadă o să avem un portofoliu de telefoane concentrat mai eficient și păstrăm pe termen lung focusul pe reinventarea mobilității”
Decizia de a se concentra doar pe câteva modele de smartphone-uri (1-2 în fiecare categorie conform Bloomberg) nu e o idee rea: se păstrează focusul pe trei direcții: cele ieftine, cele de business și cele flagship și se renunță la toate celelalte de umplutură, aduse pe piață într-o strategie similară Samsung.
Adică momentan Windows Phone merge înainte – va exista hardware Lumia (poate apare și un Surface Phone, ăla din metal de care a vorbit lumea azi dimineață) focusat: ieftine, business și flagship pentru entuziaști. E o abordare mai similară Apple decât Samsung/Nokia și care ar putea da rezultate – din păcate Microsoft nu e Apple ca să aducă hardware interesant, era să zic de calitate dar nu pot face asta, și să facă masele să rezoneze și să cumpere masiv.
Așa că îi rămâne varianta Google în care va putea aduce pe piață niște aparate model, de genul familiei Nexus, pe care entuziaștii și dezvoltatorii să le cumpere în timp ce partenerii (dacă mai are așa ceva) să umple golul de pe piață.
Întrebarea este cum o să facă asta? De-a lungul timpului motivele expuse pentru rata mică de penetrare a Windows Phone au fost legate de aplicații – lucru complet greșit din punctul meu de vedere. Nu aplicațiile sunt piedica în penetrarea Windows Phone ci un hardware care să facă omul de rând (elevul, tânărul, omul de afaceri etc.) să îl vrea. Faptul că ani de-a rândul aplicațiile Office au fost atu-ul Windows Phone nu a ajutat prea tare.
Pentru că dacă viitoarele Lumia vor avea soarta Surface, adică vor fi super interesante pentru o anumită gamă de utilizatori, complet ignorate de alta iar partenerii hardware vor aduce produse ce nu se ridică la nivelul flagship-urilor, atunci ideea de Windows Phone e moartă. Și mie unul mi-ar părea extrem de rău.
Windows 8 a venit cu speranțe mari în această direcție numai că partenerii Microsoft din zona hardware au făcut ceea ce fac de obicei: primesc niște specificații recomandate și le dau mai jos, scoțând produse care abia se tărăie cu noul sistem de operare, prin urmare oamenii nu le cumpără că nu pe pot folosi.
În momentul de față strategia Microsoft începe să fie clară: lansăm Windows 10 ce aduce mai aproape ideea de Universal App (dezvoltatorul scrie o singură dată codul, el e compilat și același pachet ajunge pe PC/tabletă și smartphone) urmând ca dezvoltatorii să aibă timp (și dorință) să creeze aplicații până în toamnă când va veni (vor veni) flagship-urile Lumia, capabile să folosească aceleași aplicații.
Dar parcă am mai văzut o dată scenariul ăsta …