Ne mai desparte o săptămână până când noul Windows 10 va fi lansat oficial și utilizatorii din întreaga lume îl vor putea instala pe propriile sisteme. Microsoft oferă gratuit upgrade-ul pentru toți cei ce au acum licențe genuine de Windows 7, 8 și 8.1 (mai puțin sistemele din acorduri de licențiere enterprise, unde este cu totul altă situație) și i-a invitat pe toți cei interesați să își rezerve copia de Windows 10 în ideea că va face o ordonare a listelor de upgrade pentru a optimiza accesul și a nu pune în genunchi server-ele ce vor gestiona update-urile.
Ce înseamnă de fapt upgrade-ul la Windows 10?
Înseamnă că toți cei ce au licențe eligibile vor putea să treacă la Windows 10 de la actuala instalare de Windows 7, 8 sau 8.1 fără să fie nevoie să aibă cod de activare de Windows 10, dacă vor face asta până pe 29 iulie 2016, adică timp de un an de acum înainte.
Procesul de upgrade va putea fi făcut de fiecare utilizator acasă și va fi automat, dar dacă se dorește, toți cei ce au luat sisteme cu Windows 8.1 preinstalat vor putea să se ducă la magazinul de unde au cumpărat hardware-ul și să ceară trecerea gratuită la Windows 10.
În sine upgrade-ul de la actuala instalare de Windows la Windows 10 este automatizat și vine prin două căi: fie prin aplicarea unor update-uri via Windows Update (dacă e activ și sistemul e conectat la Internet) fie prin crearea unui kit de instalare de Windows 10 (pe DVD sau stick) și pornirea upgrade-ului de acolo. În primul caz nu aveți prea multe de făcut decât să vă asigurați că aveți curent la sistem și că există o conexiune bună la internet.
Am făcut mai multe treceri de la Windows 8.1 la Windows 10 și toate au mers fără niciun fel de probleme via Windows Update – trebuie apăsat Next de câteva ori și setate niște conturi. Asta nu înseamnă că nu pot să apară probleme care să ducă la blocarea funcționării sistemului – eu VĂ RECOMAND să apelați la cineva care se pricepe pentru a face upgrade-ul dacă voi simțiți că este o operație care s-ar putea să vă genereze neplăceri. De aici și opțiunea propusă de Microsoft ca trecerea la Windows 10 să fie făcută de personal specializat în magazinele de unde s-a cumpărat hardware-ul cu Windows licențiat.
Cealaltă cale de upgrade, cea prin care se folosește un kit de instalare pus pe un stick USB sau DVD boot-abil e oarecum similară în sensul că în loc să folosiți Windows Update pentru a pune Windows 10 veți lansa Setup-ul de pe stick/DVD direct din Windows și veți urma pașii de acolo. Din nou, interacțiunea ar trebui să fie minimă.
În urma upgrade-ului nu se vor pierde programele instalate pe Windows 7, 8 sau 8.1 și nici setările din browser sau alte aplicații. Tot ce a funcționat pe Windows 7, 8 sau 8.1 ar trebui să funcționeze la fel de bine și pe Windows 10, ca regulă generală.
Există totuși câteva modificări:
-
Dacă aveți Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro cu Media Centre sau Windows 8.1 Pro cu Media Centre și instalați Windows 10, Windows Media Centre nu va mai exista.
-
Redarea de DVD-uri nu se va mai face cu Windows Media player, veți avea nevoie de software separat (VLC, UMplayer de exemplu).
-
Gagdet-urile din Windows 7 nu vor mai exista.
-
Utilizatorii Windows 10 Home vor avea automat serviciul Windows Update activ și nu va mai putea fi dezactivat.
-
Jocurile Solitaire, Minesweeper și Hearts Games de pe Windows 7 dispar și vor apărea Solitaire și Minesweeper denumite “Microsoft Solitaire Collection” și “Microsoft Minesweeper”.
-
Pentru cei cu Windows Live Essentials instalat, aplicația OneDrive va fi înlocuită cu OneDrive preinstalat din Windows 10.
Programele rămân acolo, toate bookmark-urile și link-urile favorite din browser se vor regăsi tot acolo. Funcționalitatea nu ar trebui să se schimbe, zic nu ar trebui pentru că deși s-au făcut teste extensive (peste 5 milioane de utilizatori au intrat în programul de testare și au furnizat feedback) vorbim totuși despre software și combinații nebănuite de configurații hardware, chestii ce pot introduce variabile care să perturbe buna funcționare.
Ce se intampla dupa upgrade-ul gratuit la Windows 10 daca trebuie sa fac reinstalare?
Microsoft dă Windows 10 gratuit pentru toți utilizatorii eligibili de Windows 7, 8 și 8.1. Trecerea de la Windows 7,8 sau 8.1 la Windows 10 prin upgrade e gratuită, nu e nevoie de o cheie nouă de Windows 10 pentru asta. După finalizarea instalării și conectarea la Windows Store cu contul Live ID, datele despre noul Windows vor fi stocate acolo. Asta înseamnă că dacă veți fi nevoiți să faceți o reinstalare de Windows 10 pe același sistem, veți putea folosi un kit de Windows 10 direct pentru instalare fără să mai treceți prin vechea versiune de Windows.
”Yes. Once you’ve upgraded to Windows 10 using the free upgrade offer, you will be able to reinstall, including a clean install, on the same device. You won’t need to purchase Windows 10 or go back to your prior version of Windows and upgrade again.”
You’ll also be able to create your own installation media like a USB drive or DVD, and use that to upgrade your device or reinstall after you’ve upgraded.
Și nici nu va fi nevoie de cheia de instalare, prin conectarea cu Live ID la Windows 10 se va putea face automat reactivarea, sistemul respectiv fiind automat recunoscut ca fiind eligibil.
si daca am deja wndwos 10 si im apare upgarade now ,ce fac?
Probabil acum vrea upgrade (tot gratuit) la Anniversary sau Creators (build 1703), versiunile mai noi.
@Postolachi Dumitru
Eu am un laptop Acer Insipre de acum vreo 7 ani, cu Intel Core Duo si 2 GB RAM. L-am avut cu Vista, l-am urcat la 7 si apoi la 8 si 8.1 HOME. Ajunsese sa se miste oribil si am pus Windows 10 Insider, acum e pe RTM. Se misca suficient de bine ca sa nu imi para rau ca am facut upgrade-ul.
Asta ma face sa sper ca si alte sisteme vor merge mai bine cu Windows 10, inclusiv cel despre care vorbesti.
Am un netbook Asus cu procesor Intel Atom și Windows 7 Starter de de care nu am fost niciodătă mulțumit cum se mișcă.
Oare un upgrade la Windows 10 l-ar mai înviora? A venit cu Windows 7 Starter preinstalat și dacă un upgrade la Windows 10 nu-l accelerează nu-mi mai rămâne decât să treb pe Ubuntu for Netbook.