De ce merită să treci la Windows? Sunteți încă în expectativă și nu știți ce să faceți? În cele ce urmează o să vă ofer zece motive pentru care noul Windows e mai bun (sau măcar mai interesant) decât cel pe care îl folosiți acum.
În mai puțin de o săptâmână Microsoft va lansa oficial noul Windows 10 și utilizatorii de Windows 7, 8 sau 8.1 cu licențe genuine vor putea trece gratuit la noul Windows. Haideți să vedem de ce Windows 10 e interesant și care ar fi câteva din motivele pentru care utilizatorul casnic ar vrea să primească noul Windows. Le-am ales pe primele 10 care m-au făcut pe mine să fac deja migrarea.
1. Noul meniu START, redimensionat și cu live tile-uri
Windows 10 îmbină Live Tile-urile introduce în Windows 8 cu meniul clasic de Windows 7 permițând utilizatorului să aleagă acea cale care îi face munca cea mai ușoară. Dacă se dorește se pot păstra Live Tile-urile, dacă nu se poate opta pentru meniul clasic, eliminând Live Tile-urile.
Windows 10 pornește direct în noua interfață cu Live Tile-uri și e mai simplu să navighezi prin lista de programe. Cine vine de la Windows 8 va găsi interesantă organizarea și va fi fericit să afle că pentru a lucra pe desktop nu mai e nevoie să acceseze tile-ul Desktop.
Meniul START poate fi redimensionat și mutat oriunde pe desktop extrem de ușor. La fel de simplu precum se pot adăuga Live Tile-uri, redimensiona sau dezactiva opțiunile de actualizare automată.
2. Action Center: de pe telefon pe tabletă și PC
Microsoft a unificat interfața Windows de pe PC cu cea de pe tabletă și pentru că în esență avem de a face cu același core Windows și meniurile sunt similare. Action Center, o caracteristică a smartphone-urilor și tabletelor cu care suntem obișnuiți deja pe Android și iOS ajunge acum și pe PC. În partea din dreapta a ecranului apare o bară (să zicem în locul vechii bare Charms din Windows 8) în care sunt afișate trei tipuri de informații: notificări de la aplicațiile instalate, mesaje de la sistemul de operare și o zonă de acces rapid la setările legate de mobilitate.
Prima parte e interesantă și va trece foarte puțin timp până ne vom obișnui cu ea, la fel și cu accesul rapid la setările cele mai importante, deși e cam dificil să îți dai seama de ce ai vrea să activezi Airplane Mode pe un desktop PC.
3. Universal Apps apps rulează în paralel cu aplicațiile clasice
Ideea de aplicații METRO, transformate apoi în MODERN și mai nou în Windows Universal Apps merge mai departe în Windows 10. Acum e posibil nu numai să redimensionăm interfața unei aplicații Windows Universal, dar ea poate rula în paralel cu aplicațiile Windows clasice, direct pe desktop. Avem opțiunile de închidere și minimizare, moștenite de la Windows 8.1.
În plus, prin instalarea din Windows Store se pot aduce pe Windows 10, gratuit, aplicații din suita office optimizate pentru touch: Word, Excel, OneNote, Outlook și Calendar.
Prin această schimbare Microsoft vrea să dilueze cumva bariera dintre aplicațiile făcute pentru tabletă și cele pentru desktop.
4. Cortana, asistentul virtual
Windows 10 primește integrarea cu asistentul digital Cortana. Chiar dacă încă nu îl putem folosi în limba română, funcționalitatea pe limba engleză începe să fie utilă și la noi. Căutarea prin Windows 10 se face acum cu ajutorul Cortana, asistentul digital fiind capabil să înțeleagă care este aria noastră de interes și să pregătească din timp răspunsurile. Cortana poate fi configurat prin intermediul Notebook-urilor dedicate și odată activat începe să devină util – de exemplu mie îmi oferă constant informații despre vreme, situația traficului, atenționări legate de orarul de zbor, locuri și atracții turistice interesante din zona în care mă aflu etc.
Cortana pe PC se integrează cu Cortana de pe smartphone-ul Windows Phone (și cel de pe Android, iOS) și oferă mereu informațiile unificate de care avem nevoie. De exemplu putem folosi Cortana de pe PC să ne amintească faptul că ar trebui să cumpărăm și mere când ajungem la Carrefour, iar când suntem în magazin Cortana să știe asta și să activeze atenționarea.
Cortana e un concept care crește, în momentul de față e o mixtură între Siri și Google Now, mai bună decât originalele în multe direcții.
5. Browser-ul Microsoft Edge
Odată cu trecerea la Windows 10 Microsoft a decis că e momentul să se despartă de Internet Explorer așa că propune un nou browser implicit: Edge. Acesta din urmă preia icon-ul specific lui IE, oferind în schimb un nou motor de randare, o nouă interfață optimizată touch, viteză mai bună (în unele benchmark-uri JavaScript e mai rapid decât Chrome sau Safari).
Mai aduce nou integrarea cu Cortana, opțiunile de recunoaștere a scrisului și posibilitatea de a lua și salva notițe către OneNote sau către o zonă specială din partea dreaptă. Edge folosește noul motor EdgeHTML pentru randare și pentru că Microsoft a decis (în sfârșit!) să renunțe la ActiveX și BrowserHelper, Edge va fi capabil să folosească extensii așa cum fac browser-ele moderne Chrome și Firefox.
Și mai adaug opțiunea Reading Mode, preluată din versiunea METRO a lui Internet Explorer prin care paginile web sunt randate mai clar, și mai lizibil sub forma unei pagini de carte.
IE 11 rămâne e prezent în continuare pe sistem, pentru compatibilitatea au vechile aplicații.
6. Task Switcher: un managemet mai bun al ferestrelor de lucru
Pe Windows 10 vedem o schimbare a modului de interacțiune cu aplicațiile active. Combinația de taste CTRL+Windows activează noul Task Switcher în care ferestrele aplicațiilor se văd mai clar și sunt mai ușor de identificat și activat. Veți observa că prin Task Switcher pe Windows 10 merge mult mai simplu navigarea între aplicații folosind și opțiunile touch.
7. Continuum: trecere lina de modul de lucru laptop la tableta
Una dintre cele mai faine opțiuni noi aduse în Windows 10 de către Microsoft este Continuum. Aceasta permite sistemului de operare să detecteze automat cum folosim Windows-ul: în mod tabletă sau desktop și să ajusteze automat modul de funcționare al interfeței. Continuum are valoare pentru acele sisteme hibrid care se pot transforma rapid din tabletă în laptop și invers. Exemplul cel mai eficient pe care îl am este Surface Pro 3: super tableta laptop a Microsoft.
Continuum funcționează în felul următor: când este detectată tastatura fizică atașată la tabletă se presupune că Windows 10 e folosit în mod desktop, așa că toate aplicațiile funcționează ca pe PC, cu interfețe optimizate pentru folosirea cu mausul și tastatura. Când nu mai e detectată tastatura fizică, se presupune automat că se trece în modul de lucru tabletă și aplicația curentă are interfața maximizată și activată folosirea pe post de tabletă.
Efectul este același cu activarea/dezactivarea manuală a opțiunii Tablet Mode din Action Center.
8. Virtual Desktops: organizarea inteligenta a aplicatiilor
Pentru Windows 10 Microsoft a decis în sfârșit că e nevoie să introducă pe Windows conceptul de desktop-uri virtuale. Așadar e posibil să fie activate desktop-uri virtuale (din Task Switcher se apasă butonul + ) și mutate în ele aplicațiile active.
Din păcate soluția Microsoft e de fapt o organizare inteligentă a aplicațiilor, pe desktop-uri și nu o implementare completă și independentă a desktop-urilor virtuale. Chiar și așa aduce un plus important de productivitate.
9. Actualizarea automată și permanentă
Utilizatorii casnici, adică cei ce folosesc Windows 10 Home vor avea sistemul de actualizare activat permanent și așa vor beneficia mereu de instalarea automată a celor mai noi funcții și patch-uri de securitate. În felul acesta nu mai trebuie să își bată capul cu ținerea la zi a sistemului de operare.
10. Upgrade-ul este gratuit în primul an!
Windows 10 este prima versiune majoră de Windows pe care Microsoft o oferă gratuit pentru upgrade utilizatorilor ce au o licență genuine de Windows 7, 8 sau 8.1. Până pe 29 iulie 2016 toți utilizatorii cu licențe eligibile pot face upgrade-ul gratuit la noul Windows 10, menținându-și active toate aplicațiile instalate pe versiunile anterioare. Iar după ce au făcut upgrade-ul, dacă vor dori să facă reinstalarea, acest lucru e posibil și nu necesită o licență nouă, cea veche fiind recunoscută și aplicată automat.
Nu înseamnă că Windows 10 este gratuit: utilizatorii cu licențe noi sau cei din zona Enterprise vor trebui să cumpere licențele noi de Windows 10 (119 EUR licența pentru HOME).
Lista de motive de upgrade la Windows 10 poate continua mult și bine, o grămadă de alte lucruri noi putând fi ușor găsite. Dar cel mai important lucru este că Windows 10 păstrează aceiași experiență de pe Windows 7 combinată cu Windows 8, într-o prezentare mai plăcută.
Cred că e momentul să începeți să vă planificați upgrade-ul la Windows 10. Mai e puțin și trebuie să fiți pregătiți!
Iar dacă aveți alte motive PRO Windows 10, le ascult și chiar aș vrea să cresc lista.
1. Sa zicem ca vreau sa revin de la windows 10 la windows 7 se poate aceasta schimbare?
2. Pana la urma merita upgrade de la windows 7 la 10 fara nici o problema?
Totuși Windows 10 trebuie să remedieze unele lucruri de care eu mă lovesc. Cel mai deranjant lucru este că nu suportă placa de sunet externă. O recunoaște inițial, dar pe parcurs din 5.1 redă doar 2.0. Este total enervant. Iar o altă chestie enervantă este că imprimanta nu poate fi instalată de pe CD. Dacă vrei să o instalezi de pe CD, Windows-ul îl va depista ca virus. Așadar trebuie să instaleze el automat imprimanta de fiecare dată când o pornești. Dacă e oprită nici nu o vede.
Au de lucrat la unele aspecte.
Bine ca au renuntat la Internet Explorer. Sper ca noul edge sa fie mult mai bun..
@bolovan
Am mai zis si repet: scrie articolul, trimite-l :).
Sorry…nu pot sa scriu articolul…eu nu reusesc nici macar un motiv sa gasesc (ba…unul singur…ca ocazional am avut nevoie de odin)…
dar sa gasesc 3 motive pentru utilizarea windows-ului.
Iar ca sa scriu motivele pentru care nu as utiliza windows-ul…n-ai tu atata storge pe server-ul unde ai site-ul.
Ionut…incercam si un articol gen: 3 motive pentru renuntarea la un sistem de operare in favoarea windows-ului?
Uite…pentru ca sunt un tip extrem de dragut si prietenos…iti las 20 ani la dispozitie sa le gasesti pe cele trei motive
@roxy
In cazul update-ului de la 8 la 8.1 s-a adus o versiune majora de sistem de operare. Probabil ca in situatii similare W10 (sau cat o sa mai fie) iti va prezenta optiuni detaliate de upgrade.
Nu prea ma incanta ideea de update automat pentru ca foarte multi au patit-o de exemplu cu update-ul de la W8 la W8.1 Vedeti aici la comenturi ce probleme au intampinat utilizatorii care au facut update de la 8 la 8.1