Recunosc că nu am mai avut de-a face cu un phablet în adevăratul sens al cuvântului cam de multă vreme, de la Serioux Symbiosis X4 și perioada destul de lungă petrecută în compania lui. Și, deși între cele două telefoane există multe deosebiri asupra cărora voi reveni pe parcursul acestui material, am regăsit plăcerea utilizării unui ecran mare. Evident, după perioada de acomodare, pe care nu am reușit să o depășesc în scurta perioadă în care Mate 7 a fost telefonul meu de serviciu. Chiar și așa, folosirea unui phablet are beneficiile de rigoare, iar Huawei Ascend Mate 7 nu este un phablet de rând, este o adevărată vedetă în această categorie. Pentru un utilizator, odată de a depășit bariera dimensiunii mari a dispozitivului, urmează partea de alegere a acestuia. În cele ce urmează, o să încerc să vă ofer câteva argumente în favoarea modelului Mate 7 de la Huawei, un smartphone cu specificații de top, care joacă în liga mare, atât la propriu. cât și la figurat.
În primul rând, dacă tot l-am pomenit pe Serioux Symbiosis X4, trebuie precizat încă de la început că, din punct de vedere fizic, nu încape niciun fel de comparație.
Construcție și aspect fizic
Mate 7 propune o construcție metalică de tip unibody, cu carcasă metalică, un design destul de apropiat de cel brevetat de HTC One M8 (și preluat destul de fidel de modelul One M9), însă cu colțuri mai pătrățoase, care îi oferă o notă mai tehnică dispozitivului. Marginile ecranului sunt mult subțiate, astfel că, în ciuda dimensiunii generoase a ecranului, telefonul nu mai pare excesiv de masiv și dă senzația că încape mult mai ușor în buzunarele pantalonilor. În funcție de modelul de pantaloni, câteodată este doar o senzație.
Dimensiunile finale ale terminalului sunt de 157 x 81 x 7,9 milimetri. Se remarcă aici grosimea de doar 7,9 milimetri, care contribuie și ea la senzația de telefon mai apropiat de normalitate. În ciuda combinației de dimensiune mare cu grosime relativ mică, totuși Mate 7 lasă impresia unui telefon solid, care nu poate suferi prea mult în urma unei utilizări în limitele normalității, cu tot cu incidentele care survin într-o asemenea manieră de folosire. O spune unul care tocmai a dat cu un HTC One M8 de asfalt și care, în ciuda emoțiilor de moment, a răsuflat ușurat când a văzut că telefonul rezistă. Am făcut această mică paranteză pentru că, în materie de confort legat de siguranța și rezistența aparatului, pot spune că cele două se aseamănă destul de mult, în ciuda diferenței de talie. O diferență de talie care se regăsește inclusiv la capitolul greutate, acolo unde Mate 7 vine cu doar 185 de grame. Prin comparație, Symbiosis X4, un smartphone cu aceeași dimensiune de ecran de 6 inchi, avea 246 de grame.
Din punctul de vedere al construcției, mai merită menționat faptul că, pe lângă butoanele clasice de control al volumului și de power, din același material metalic (și destul de bine încadrate în carcasă) și pe lângă cele două fante pentru SIM și pentru cardul microSD, pe spatele telefonului, sub camera foto principală, se găsește senzorul pentru citirea amprentei digitale. Și acesta la rândul său este discret și integrat elegant în construcția metalică a terminalului.
Fără să insist prea mult, pentru că nu le consider niște aspecte esențiale, trebuie spus totuși că eleganța pe care o emană Mate 7 se continuă cumva (sau poate ar fi mai corect spus că începe) cu ambalajul telefonului, unul care arată destul de solid, dar în același timp într-o notă foarte distinsă, chiar premium aș îndrăzni eu să spun. Conținutul acestuia este cel clasic, fără nimic aparte. Poate doar cutiile mai mici care se ascund în cutia cea mare să merite atenția.
Specificații tehnice complete și preț
Dacă tot am pomenit ceva mai devreme de ecranul de 6 inchi al lui Huawei Mate 7, cred că este momentul oportun pentru a trece în revistă specificațiile tehnice complete ale terminalului nostru, dar și să analizăm puțin prețul acestuia și cât de avantajos este raportul preț/specificații, unul care, din păcate aș îndrăzni eu să spun, este de cele mai multe ori principalul criteriu după care este ales telefonul de către utilizatorii de pe la noi și nu numai.
Specificații tehnice complete Huawei Mate 7:
- Display: IPS LCD de 6.0 inchei, 1080 x 1920 pixeli (densitate 368)
- Protectie ecran: Corning Gorilla Glass 3
- Chipset: HiSilicon Kirin 925
- Procesor: octa-core (quad-core 1,8 GHz – Cortex-A15 + quad-core 1,3 GHz – Cortex-A7)
- GPU: Mali-T628
- Memorie: 2 GB RAM/16 GB ROM sau 3 GB RAM/32 GB ROM
- Cameră foto principală: 13 megapixeli (4128 x 3096 pixels), autofocus, LED flash, HDR, video 1080p@30fps
- Cameră foto secundară: 5 megapixeli
- Acumulator: 4100 mAh
- Sistem de operare: Android OS, v4.4.2 (KitKat)
- Altele: senzor de amprentă digitală, LTE, microSD/dual-SIM
Așa cum se poate observa, există două variante de Mate 7, una ceva mai potentă din punct de vedere tehnic, cu 3 GB de memorie RAM și stocare internă de 32 GB și una ceva mai puțin pretențioasă, cu doar 2 GB de RAM și 16 GB pentru stocare internă. De asemenea, există și un model dual-SIM, care sacrifică pentru al doilea SIM slotul microSD (care suportă până la 128 GB). Noi am avut la teste varianta cu 2 GB de memorie RAM, capacitate de stocare internă de 16 GB, single SIM și cu slot pentru microSD.
În ceea ce privește prețul, versiunea testată de noi, cea cu 2 GB RAM/16 GB ROM este 2079 de lei la eMag, cu o reducere de 70 de lei inclusă, iar cea mai sportivă, cu 3 GB RAM/32 GB ROM costă 2599 de lei la același magazin online. Un preț ceva cam mare pentru un telefon lansat în toamna anului trecut, mai ales privit prin prisma noilor flagship-uri de la producătorii consacrați. Este totuși bine argumentat de ecranul mare și de calitatea destul de bună a finisărilor.
Performanță
În benchmark, pentru că trebuie să rulăm și acest test, indiferent cât de mult îl detest, Mate 7 s-a descurcat onorabil, 43.129 de puncte în AnTuTu Benchmark, în partea de sus a topului pe care această aplicație îl prezintă, imediat sub HTC One M8 și OnePlus One. Las capturile de ecran să vorbească despre acest test., nu îmi place să insist prea mult pe marginea lui.
În utilizarea cotidiană, telefonul rulează mai mult decât cursiv (oricum interfața grafică a Huawei este concepută să mascheze elegant eventualele sacadări din timpul utilizării), fără să pară să se lovească de vreo dificultate, chiar și atunci când am rulat pe el câteva jocuri care, cel puțin la prima vedere, păreau ceva mai solicitante pentru resursele hardware ale dispozitivului, prin perspectiva graficii complexe pe care o aveau.
Tot ceea ce mai pot să spun în ceea ce privește performanța este că Huawei se alătură celor de la Samsung în promovarea cu succes (prin comportament aproape impecabil) a chipseturilor proprii în detrimentul celor consacrate. Kirin-ul celor de la Huawei și Exynos-ul lui Samsung țin fără probleme pasul cu Qualcomm sau MediaTek!
Autonomie
Acumulatorul de 4100 mAh își face treaba cu brio și reușește să țină în spate cu succes ecranul fullHD de dimensiuni cam mari pentru un smartphone. V-am mai povestit cam care este perspectiva mea asupra a ceea ce înseamnă utilizarea unui telefon inteligent. Ei bine, tocmai din această perspectivă eu nu am ce să îi reproșez lui Mate 7 din punctul de vedere al autonomiei. Am atins chiar și trei zile de folosire între două încărcări, iar în etapa de fotografiat pentru testele de cameră și de rulat benchmark-ul, autonomia între două încărcări s-a restrâns la o zi jumătate.
Chiar și așa, o zi și jumătate este mai mult decât acceptabil pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone, așa că aș putea spune că Huawei Mate 7 a luat o notă bună, este în primul sfert al clasei.
Sunt convins, pe de altă parte, că un utilizator hardcore, gen Ionuț, l-ar putea stoarce de energie mult mai repede. Însă, vă întreb, cât de des ați folosit telefonul pentru un download mai mare? Vă uitați des la filme pe smartphone? Eu nu prea, așa că o să vă rog să apreciați această opinie desre autonomie din perspectiva mea sau a unui utilizator de tipul meu.
Camera
Autonomia și camera mi se par cele mai importante aspecte în alegerea unui smartphone, alături de senzația dată de designul său și de ușurința cu care îl ții în mână și îl folosești. Acestea două din urmă sunt subiective, așa că haideți să rămânem în zona concretului și să vedem împreună cum se comportă camera de pe Huawei Mate 7.
Aș spune că decent, cu rezultate destul de diferite în condiții de lumină puternică, acolo unde a realizat și fotografii reușite și de calitate, dar unde a și deformat culorile câteodată. Parcă are și o tendință de a arde fotografiile, iar în lumină prea puternică sau directă, fotografiile se întunecă destul de tare.
L-am luat la o ședință foto la Cetatea Prejmer (în județul Brașov), locație pe care o recomand cu această ocazie din plin celor pasionați și de puțină istorie. Am înțeles că este una dintre cele mai bine conservate biserici fortificate din Transilvania.
Am avut astfel prilejul să fotografiez și spații interioare și aici, parcă spre surprinderea mea, Mate 7 s-a descurcat mult mai bine. Aproape că am putea spune că nu îi prea place lumina. Însă pe întuneric (în fotografiile de mai jos era de cele mai multe ori întuneric beznă) se descurcă impecabil, mai ales pe distanțe mici. Bliztul face o treabă bună.
Oricum, cu ajutorul obiectivului fotografiat și poate și cu o mică urmă de pasiune pentru fotografie, aș putea să spun că au ieșit poze destul de reușite. Însă cum o fotografie face cât o mie de cuvinte, vă las cu câteva instantanee realizate cu Mate 7.
Concluzie
Ce aș putea să îi reproșez lui Ascend Mate 7 la o primă vedere, este prețul! Unul puțin cam mare pentru ceea ce ne-a obișnuit Huawei, unul ceva cam piperat pentru un smartphone lansat cu aproape un an în urmă. Pe de altă parte, terminalul se descurcă cu brio, chiar și versiunea cu 2 GB de RAM și 16 GB de stocare internă, la toate încercările la care îl poate supune un utilizator obișnuit . Totul ține de cât de confortabil vă simțiți cu dimensiunea propusă de acest phablet. Cât de ușor îl puteți utiliza cu o singură mână, cât de lejer vi se pare în buzunarul pantalonilor (vara este o problemă cu lipsa de buzunare).
@lulu
Nu, Lumia 830 ofera o calitate mai buna a pozelor
Buna ziua ! Este mai bun decat Lumia 830 la camera?Detin acest telefon(830) dar vreau sa cumpar fetei mele un Huawei Mate 7 sau P8 si nu stiu care are camera mai buna.