Smartphone-ul Microsoft Lumia 640 XL a ajuns oficial și în România la un preț foarte atractiv: sub 1000 de lei la liber. Fiind cel mai recent smartphone Lumia, 640 XL cu al său display de 5.7 inci (720 x 1280 pixeli) și o cameră de 13 MP e cu siguranță foarte atractiv pentru un număr mare de utilizatori.
Principalele sale arme în lupta cu concurența sunt prețul și odată cu el camera foto, display-ul și calitatea pozelor. Cum foarte multă lume întreabă doar atât: cum fotografiază Lumia 640 XL am decis că primul articol dedicat lui Lumia 640 XL să fie cel în care analizăm calitatea pozelor.
Camera de 13 MP cu lentile Carl Zeiss și autofocus
Mi se pare interesant că în continuare multă lume încearcă să analizeze performanțele foto ale unui smartphone prin simpla citire a specificațiilor: 13 MP plus lentile Carl Zeiss și senzor de 1/3” cu Flash încorporat. Rezoluția pozelor este de 4128 x 3096 pixeli, cu o dimensiune de aproape 3 MB.
Fiind vorba despre un smartphone din gama Lumia ce vizează zona de mijloc, performanțele camerelor Nokia de pe Lumia 1020, 925, 1520 și 930 sunt așteptate de utilizatori și în modelele mai ieftine. Lipsește o specificație interesantă: PureView, adică exact tehnologia ce face ca Lumia 1520, 1020 și 930 să reușească poze foarte bune.
Prin urmare, cam care sunt performanțele camerei de pe Lumia 640 XL?
Răspunsul corect nu poate veni decât în urma unui test. Ca de obicei, am luat aparatul și l-am pus să facă poze, pe modul de lucru auto (adică așa cum va fi el folosit de marea majoritate a utilizatorilor) în mai multe situații. Să vedem ce a ieșit.
1. Soare puternic
Primul caz e cel mai fericit: soare puternic ce dă lumină suficientă. În astfel de situații aproape orice cameră modernă ar trebui să se descurce foarte bine. În mare și 640 XL are o comportare bună.
Încep cu o poză în care se vede în acțiune și modul macro. Un început excelent.
O compoziție mai interesantă cu mult galben, verde și roșu. Focalizarea e făcută pe lalele din planul apropiat.
Sunt dezamăgit de modul în care Lumia 640 XL a reușit această poză în Piața Sfatului. În jurul prânzului, cu soare generos, poza este foarte deschisă, culorile nu au contrast. Voi încerca să repet poza cu opțiunea rich și cu ceva setări manuale să văd dacă nu cumva e doar o eroare software.
Am încercat și o poză în care să se vadă ceva stropi de apă și rezultatul nu e rău.
Așa cum am observat pe multe aparate Lumia, pe o zonă cu foarte mult roșu detaliile se pierd, chiar și pe macro.
2. Cer noros
Rezultatele obținute în aceste condiții de iluminare sunt departe de a fi satisfăcătoare.
Nuanțele de verde sunt departe de cele reale, detaliile se pierd.
Pentru o poză mai de aproape, cu o lumină normală, rezultatul e ceva mai bun:
Fără prea multă lumină:
3. Low Light
Pentru poze în spații în care nu există foarte multă lumină, cu sau fără bliț, smartphone-urile noi de TOP încep să aibă performanțe bunicele. Din păcate nu e și cazul lui Lumia 640 XL pentru toate situațiile în care l-am testat.
Cel mai bun mod de a vedea cum face poze în low light a fost să îl iau cu mine într-o incursiune în mina Praid. Uitați ce a ieșit.
ISO 1250:
ISO 1600:
ISO 1600:
ISO 800:
Și cu bliț, ISO 1000:
4. Interior, auto, fără bliț
E o poză ștearsă.
5. Filmare în low light
Și o filmare în Low Light:
Concluzie
Din câte am văzut până acum calitatea pozelor făcute cu Lumia 640 XL (cameră de 13 MP) e mixtă. Reușește să facă poze foarte bune în anumite condiții, se comportă să zicem ok în anumite situații pe low light și poate să dea rateuri pe lumină puternică. Încă nu sunt convins dacă e vina software-ului (aplicația Lumia Camera) sau e ceva hardware.
În zilele următoare o să mă mai joc cu Lumia Camera și Lumia 640 XL cu setări manuale și opțiunea rich, în special pe vederi largi cu multă lumină ambientală și revin.
Până atunci, concluzia e că pentru categoria de preț în care se află calitatea pozelor e foarte bună. Așa că dacă căutați un aparat care să vă ofere un nivel mai ridicat de încredere că veți putea face poze mai bune, atunci Lumia 640 XL e ceea ce căutați.