Era perioada de glorie a mașinilor de scris și încă nu se impusese un singur model de așezare a butoanelor (mi se pare cam timpuriu să folosim denumirea de tastatură). Modelul QWERTY, cel pe care îl folosim astăzi fără să ne închipuim că existau și alte alternarive, avea deja o oareșcare popularitate la acea vreme, însă era considerat ineficient pentru viteza de scriere. Așa că, doi indivizi care au studiat această chestiune au decis să patenteze un nou format de așezare a butoanelor de pe mașinile de scris. August Dvorak și William Dealey au înregistrat ceea ce avea să se numească tastatura Dvorak (The Dvorak Keyboard). Această așezare total atipică pentru noi se spune că era de două ori mai eficientă (bineînțeles, pentru limba engleză) decât tastatura QWERTY, cu ea atingânduse viteze de scriere de 120 de cuvinte pe minut.
Însă această viteză avea și un inconvenient la acea vreme. Ciocănelele pe care se aflau literele se blocau unul pe celălalt din cauza vitezei atinse. Dacă adăugăm și existența a două variante, una pentru dreptaci și alta pentru stângaci, avem deja suficiente motive pentru care tastatura Dvorak nu a câștigat niciodată popularitate, în ciuda eficienței sale sporite.
Recunosc că mi s-a părut și mie foarte ciudat să aflu că există sau că au existat și formate de tastatură diferite de ceea QWERTY-ul cel omniprezent pe care îl știm noi. Motiv pentru care m-am gândit că s-ar putea să vă intereseze materialul de față. Cu atât mai mult cu cât majoritatea sistemelor de operare contemporane permit utilizatorilor să schimbe layout-ul din QWERTY in Dvorak. Dacă aveți nervii tari, poate că merită un test.
Pe primul meu PC (un 286 cu 1Mb RAM si un gigantic hdd de 20Mb)…am avut tastatura dvorak (de fapt, tasatura a fost primita ca tastatura suplimentara pentru tastatura originala IBM). DIn nefericire PC-ul a functionat aproximativ 3 saptamani daca-mi aduc aminte bine…cand a decedat mortal.