În toată avalanșa de lansări de săptămânile trecute am reușit să mă alge și cu un micuț Microsoft Lumia 435 dual SIM, varianta pe portocaliu (în ritmul în care primesc telefoane portocalii, galbene, aurii o să încep să renunț la modele pe alb pe care le folsoesc ).
E primul smartphone Microsoft pe care pun mâna și pentru că e unul low end, ale cărui specificații nu au cum să te impresioneze, singurul lucru ce contează este ce poate să facă și cât de bine. E un Windows Phone 8.1 cu un display de 4 inci (am și uitat cum arată un aparat cu o astfel de diagonală) și rezoluție 480 x 800.
Deocamdată l-am pus la treabă cu un singur micro SIM, pe Vodafone. Impresiile de până acum sunt mixte: sunt surprins că poate face destul de multe chestii dar mă dezamăgește autonomia care chiar dacă e mai bună de o zi, speram la mai mult date fiind specificațiile tehnice.
Cu o carcasă de 118.1 x 64.7 x 11.7 mm și 134,1 grame este unul dintre cele mai mici și mai ușoare smartphone-uri pe care le-am folosit în ultima perioadă. Ar trebui să fie în aceiași ligă cu LG F60, Androidul pe care îl am în paralel (curios, după Galaxy S6 edge revenirea la niște produse entry level nu e chiar atât de rea precum pare).
Ecranul de pe Microsoft Lumia 435 (4 inci, 480 x 800 pixeli și densitate de 233 ppi) este slăbuț. Obișnuit fiind cu modelele 730, 830, 930, 920, 935, 1520 unde display-ul e un punct forte, trebuie să recunosc că aveam așteptări ceva mai mari. Dar din nou, pentru un model entry level, ecranul este bunicel.
Carcasa de plastic în formă de trabuc (încă mai amintește vag de design-ul original al Lumia) este în tonul seriei Lumia low end: plastic de diverse culori (portocaliu în cazul de față), ușor de scos și schimbat cu orice alta. Nu excelează la calitate și nici nu are o aderență ieșită din comun.
Și este destul de groasă (aproape 12 mm), curba ușoară a spatelui mai diminuează puțin din grosime, nu suficient.
Windows Phone 8.1 merge binișor, mai bine decât speram. Platforma Qualcomm MSM8210 Snapdragon 200 cu CPU Dual-core 1.2 GHz Cortex-A7 și GPU Adreno 200 face față binișor unei utilizări normale – aici un mare merit revine faptului că are 1 GB RAM. Microsoft a făcut o mișcare bună că a lăsat 1 GB RAM și a redus costurile din altă parte.
Prin urmare mailul prin Outlook, Facebook, Twitter și chiar Flipboard merg și chiar suficient de bine cât să le și folosești. Semnalul GSM e bunicel, calitatea convorbirilor e bună.
Camera principală de pe Lumia 435 e una cu specificații minime: 2 MP, fără bliț și alte opțiuni caracteristice modelelor de top. Cu toate astea face poze destul de ok, date fiind condițiile. Cea de mai jos e un exemplu grăitor.
Cam atât deocamdată despre micuțul Lumia 435. Revin zilele următoare cu mai multe detalii și o concluzie.