Știți probabil că folosesc zilnic un MacBook Air de 13 inci, model 2011, laptop de care sunt extrem de mulțumit. Îl am de patru ani imediat și merge la fel de bine ca în prima zi – rapid, ușor, dual-boot. Singura problemă de care m-am lovit recent a fost faptul că bateria se ducea extrem de repede atât pe Windows 8.1 cât și pe MacOS X Yosemite. Aveam autonomie de sub 4 ore, ceea ce mi s-a părut extrem de dubios până când am decis să investighez.
Am știut mereu că autonomia dată de Windows 8.1 e mai bună decât cea de pe MacOS, mai ales după ultimele update-uri. Că pe MacOS X nu aveam autonmia de pe Windows (5-6 ore) nu era un lucru tocmai nou pentru mine. Nou a fost să văd că de vreo două luni nu mai puteam obține nici măcar 4 ore.
Firesc mi-am ridicat o întrebare normală: care e problema? De ce se consumă atât de repede bateria. Am display-ul cu luminozitatea la minim, îl folosesc pentru browsing, email, folosesc intens Word 2016 și Excel.
Ceva nu era în regulă. Până când mi-am adus aminte că există modulul Activity Monitor unde acum sunt oferite și informații legate de aplicațiile/procesele ce consumă cele mai multe resurse.
Aruncând un ochi în Activity Monitor am descoperit că motivul pentru care autonomia era atât de mică este legat de faptul că browser-ul Chrome suge la greu din baterie. În imaginea de mai sus se poate vedea cât de mult consumă, pe Facebook și Twitter.
Imediat ce am renunțat să îl mai folosesc și am trecut pe Safari autonomia a revenit la normal, adică aproape de 6 ore:
Concluzia e simplă: dacă vreți să vă creșteți autonomia pe MacBook Air (sau pe oricare laptop pe care îl folosiți pe baterie), renunțați să mai folosiți browser-ul Chrome. Consumă extrem de multe resurse și vă va termina rapid și bateria.
Alternative pentru MacOS X sunt Safari și Opera. Primul sigur e optimizat pentru o autonomie mare, însă nu e prea sigur …
pai Opera nu e bazat tot pe Chrome? Adica e fix acelasi lucru? Safari intr-adevar e optimizat pentru os x, era oarecum logic sa fie cel mai stabil si sa consume cel mai putin.. Dar are numeroase neajunsuri (extensii mai putine, sincronizare doar pe mac/ios, nu pot deschide din speed-dial o pagina in background cu middle-click, etc).
Aaa, chrome, rupe si procesorul, daca deschid cateva pagini, se duce procesorul in 100% si temperatura la 90C.. dar din pacate nu am gasit o solutie mai buna pentru mine, pana acum.