Apple a făcut-o şi pe asta: a avut curajul să aducă pe piaţă un ceas inteligent scump (349 USD cel mai ieftin model) şi care nu face mai nimic. Se numeşte revoluţie pentru că aşa vrea Apple. În plus producătorii elveţieni de ceasuri clasice pot să îşi facă deja bagajele şi să închidă firmele pentru că soarta le este pecetluită.
Evenimentul de lansare de aseară al Apple a adus în prim plan ceasul Watch (ce ciudat sună nu? un ceas pe nume: CEAS) şi primele modele care sunt într-adevăr funcţionale. Apple Watch va fi în rafturi pe 24 aprilie în SUA, UK, Australia, China, Canada, Franţa, Germania, Hong Kong şi Japonia. Şi fiţi siguri că vor fi cozi interminabile în care fanboys vor saliva după minune.
E dreptul lor să facă asta: să dea 350 USD pe un produs care arată într-un anume fel – Apple zice că e lux, treabă ce ţine totuşi de gusturi – şi să primească un metal cu display a cărui baterie ţine aproape 18 ore. Adică sub o zi. Nici măcar cât autonomia lui Moto 360 sau a lui LG G Watch R.
Ca să se simtă bine viitorul utilizator are deja tutoriale cum să îşi aleagă brăţara de dimensiunea perfectă – în opinia Apple asta contează cel mai mult când dai 350 USD pe un ceas. Se pot duce deja prin magazinele Apple să vadă ceasul şi să îl probeze ca să fie informaţi când vor cumpăra.
La ce preţ? Apple e deja companie de modă şi are colecţii. În cazul Apple Watch sunt trei: Apple Watch Sport, Apple Watch şi Apple Watch Edition. Preţurile lor diferă în funcţie de dotările de lux. Cel mai scump, făcut din aur (că da, vor fi indivizi care vor prefera să dea peste 10000 USD pe un ceas pe care îl pot folosi aproape o zi) de 18 k auriu sau roz va costa undeva peste 10000 USD. Da aţi citit bine: peste 10000 USD.
Adică în loc să iei un ceas elveţian ca cel de mai jos pe care îl ai ani buni şi care nu se strică, dai banii pe Apple Watch. Care nu face nimic, îţi arată ora timp de 18 ore pe zi, după aia stă la încărcat.
Vine apoi modelul Apple Watch pentru plebe cu ecran de 38 mm şi cel de 42 mm la 349 respectiv 399 USD. Astea au un preţ cu 50% mai mare decât concurenţa, şi au utilitate cu 50% mai mică.
Iar pentru modelul de mijloc, cel făcut din oţel fanii vor da între 549 USD şi 1049 USD, depinde de cât de mare vor să fie. Ca şi opţionale, că doar business-ul Apple constă în asta, utilizatorii vor avea de ales într-o gamă variată de brăţări.
Şi era să uit, mai e nevoie şi de un încărcător pentru care mai scoţi din buzunar încă 29 – 39 USD, depinde de dimensiune.
Ce ştie să facă?
După ce ţi-ai golit portofelul în Apple Store începi să te gândeşti ce ştie să facă Apple Watch. Ei bine ştie să arate ora cu o abatere de 50 ms după cum mândri anunţă cei de la Apple. Dacă nu ai un gadget iOS nu prea mai poţi face nimic altceva cu ceasul ăsta. Aşa că îl legi de iPhone (de la 5 în sus obligatoriu) şi te bazezi pe notificările de acolo să ajungă pe ecranul ceasului – adică exact ceea ce se întâmplă acum pe toate produsele Android Wear, atâta doar că Google Now e chiar fain în ţările unde e implementat complet.
Apple nu copiază niciodată, Apple inventează. Aşa că prin Apple Watch poţi să primeşti şi să dai telefoane folosindu-te de iPhone. Şi poţi interacţiona cu reţele sociale, limitat bineînţeles că bateria nu permite prea multe operaţii. Interfaţa de pe ceasul Watch e o versiune simplificată de iOS care la fel ca Android Wear e făcută pentru wearable.
Lăudătorii rup deja netul cu articole în care ridică în slăvi produsul şi noua piaţă “deschisă” de Apple. Nu e rău de loc, Apple are nevoie de vânzări că să poată face mai bună versiunea 2.0. Şi sunt convins că le va avea. Până la urmă Watch e un accesoriu de iPhone aşa cum a fost iPod pentru Mac.
Aşa cum am mai spus, dacă Apple a decis să intre pe wearable înseamnă că în perioada următoare o să vedem lucruri faine. Are buget să construiască frumos. Primul pe care îl vreau este o autonomie de peste 2 zile. Şi după aia mai vedem ce se poate adăuga şi cât de utile sunt toate opţiunile de monitorizare a sănătăţii.
După ce mă voi juca cu un Apple Watch o să vă spun şi părerea mea despre el, prin prisma unui utilizator cu experienţă în ceea ce înseamnă ceasurile inteligente.
Vreţi mai multe detalii, poze şi specificaţii – le găsiţi pe site-ul Apple.
Qt (un workframe portabil…un concept nou pe platforma windows: adica faci o aplicatie pe un sistem…dupa care poti sa muti codul pe alt sistem, il compilezi si merge. In principiu n-ai nevoie de modificari. De asta, eu pot face development pe un Arm cu un OS…si sa-l rulez pe un x86 cu Windows).
Poate microsoftul o sa inventeze si o sa revolutioneze IT-ul cu gaselnita asta…
@bolovan
Si cam ce development faci tu pe android cu 2 GB RAM si nu merge pe Windows decat cu 8 GB RAM. Sunt foarte curios sa vad cum cumpari mere cu pere.
Eu vorbeam de produse in general. De asta nu mai cumpar produsele microsoft (dap…am licente de windows de la 3.1 la windows Xp si pt VS 6). Bani aruncati pe geam…cand alternativele gratuite cam matura cu tot ce-i microsoft…
Sa-ti povestesc ca eu fac developement pe un odroid? (QuadCore Arm 1.7GHz Samsung Exynos4412 cu 2Gb RAM si SDCard de 16Gb…si tot sistemul consuma 6W). Cu tot cu debug etc. In windows ca sa fac acelasi proiect, cu VS10 si windows 8.1 am nevoie de minim 8Gb RAM si un i5 (si un consum de 80-100W).
Adica…sa fac acelasi lucru, cu windows am nevoie de o investitie de minim 5000 euro…vs 100 cat a costat odroidul+sdcardul. Si nu face VS tot ce face un qtcreator+valgrind+gdb (aici ma refer la chestii utile…nu la inutilitati)
@bolovan
Nu e telefon, e un ceas. Tot pe acolo.
Acum intelegi de ce nu-mi plac produsele microsoft? Sunt exact ca si telefonul asta…
Nu fac nici macar 10% din concurenta…costa de N ori cat concurenta…odar ca o exista o mica diferenta…produsele apple sunt relativ bine facute…