Am ajuns să o vedem și pe asta: FBI-ul a pus o recompensă de 3 milioane USD pentru prinderea lui Evgeniy Mikhailovich Bogachev, rusul acuzat că este mintea din spatele rețelei de boți GameOver prin care s-au putut fura mai mult de 100 de miioane USD din 2011 până acum.
În momentul de față este cea mai mare recompensă pusă pe capul unui infractor cibernetic și cred că e doar începutul. 14 capete de acuzare sunt aduse lui Bogachev, rusul de 31 de ani încriminat pentru hacking, fraudă și spălare de bani. Probabil că americanii vor să arate că pot face ceva să oprească infracțiunile cibernetice în continuă creștere – gândiți-vă că NSA estimează că anual sunt pierderi între 100 și 400 miliarde USD datorate încălcării drepturilor de proprietate intelectuală. Legătura ar fi că și rusul a furat tot virtual banii aia, pe care ulterior i-a transformat în bani reali, e adevărat.
Rețeaua GameOver Zeus a apărut în 2011 ca și o versiune troianului Zeus din 2007. GameOver Zeus a infectat numai vreo 500 000 – 1 000 000 de sisteme (mult mai puțin decât cele 13 milioane atribuite lui Zeus) doar că GameOver a avut în vizor extragerea de date legate de conectarea la sistemele bancare. Keyloggere, phishing, exploatarea de vulnerabilități, toate fac parte din arsenalul de infecție și funcționare.
Întâmplările de acum sunt aproape identice cu cele descrie de Mark Russinovich în nuvelele sale cu tematică polițistă Zero Day, Trojan Horse și Rogue Code. Tot un rus e cel ce scrie un super virus care infectează o grămadă de sisteme până vine eroul (Jeff Aiken) și eroina americană și îl pun la punct ca să scape omenirea de pericol.
Apropo, citiți-le că sunt interesante.