Atât de select, încât doar 1,6% din utilizatorii de dispozitive cu Android au acces la această versiune a sistemului de operare. Pot să spun, deci, cu mândrie, că fac parte din acest grup restrâns grație HTC-ului One M8 care a primit update-ul la Lollipop. Și, dacă mă gândesc bine, aș putea să fiu și mai aparte, hipsterește de atipic, tot datorită unui HTC, care cred că încă mai funcționează. Despre primul meu smartphone, un HTC Hero, o să vă povestesc cândva într-un episod de amintiri din tinerețe. Până atunci însă, înapoi la distribuțiile de Android!
Noutatea este dată de intrarea în graficul celor de la Google a lui Lollipop. Partea constantă este dată de faptul că JellyBean și KitKat domină autoritar, cu primul într-un ușor avantaj. Partea intrigantă este că Froyo nu scade! Sunt curios să văd acest grafic și peste o lună, pentru că Lollipop ar trebui să capete elan, la fel cum JellyBean ar fi normal să își termine odată domnia. Însă, încurcate sunt căile Android-ului!
via Google
Eu sunt dezamăgit de modul în care producătorii înțeleg să ofere suport pentru produsele care la un moment dat erau prezentate drept nava amiral în materie.
De exemplu mi-ar fi plăcut ca cei de la Asus să nu se oprească la JellyBean pentru tableta Asus Transformer Prime TF201 dar… au făcut-o deși eu tind să cred că s-ar fi descurcat mai mult onorabil din punct de vedere al resurselor cu KitKat și… poate și cu Lollipop (dar aici nu bag mâna în foc).
Cred ca este un calcul financiar pe care fiecare producator il face pentru fiecare familie de produse: merita sa mai investim eforturi pentru a oferi un update, vom mai vinde aceste produse astfel incat sa recuperam eforturile investite? Din pacate totul este business.
Totul este business dar data viitoare nu voi mai da 3.000 de RON pe o tabletă cu Android ci voi investi într-un iPad unde am garanția ca update-urile sunt pentru aproape toate generațiile (cu excepțiile de rigoare – iPad de generația întâi e singurul care nu a mai primit update-uri de la iOS 5).