Citesc anunțul BBC legat de oprirea (momentană zic ei) a proiectului Google Glass și văd că Google începe să copieze Microsoft, dar pe lucruri nasoale, în niciun caz pe unele pozitive. Am în față stilul Microsoft în care face un produs, îl vinde și după vreo 2 ani (Windows Phone 7 de exemplu) ne anunță că următoarea versiune va fi mai faină, doar că nu va mai fi compatibilă cu cea precedentă.
În cazul de față, se pare că Google renunță să mai producă ochelari pentru programul Google Glass, adică nu mai e interesată (dar teoretic mai oferă suport) de actualul proiect al ochelarilor inteligenți și cu asta închide și programul Explorer, cel în care entuziaștii au putut intra și chiar să își cumpere proprii ochelari Google Glass contra unei sume de aproximativ 1500 USD. Cu alte cuvinte băieți și fete, vă mulțumim că ne-ați ajutat să facem testare extensivă pe banii voștri, dar acum ne oprim. Oficial e un eșec. La revedere.
Tot conform BBC Google nu ar renunța complet la ideea de Google Glass, doar că pe moment o regândește – ceea ce chiar și trebuie să facă dacă suntem cinstiți cu produsul acesta. Pe viitor proiectul iese de sub controlul diviziei Google X, urmând a fi integrat într-o alta, condusă de cel ce a fondat Next, adică Tony Fadell.
Nu e prima dată când Google renunță la produse pe care inițial le-a promovat puternic. Lista e lungă și include Google Reader, Picnik, Google Talk, Labs, Wake, Buzz, Looking Glass produse ce fie au dispărut complet fie au fost modificate și integrate în altele. O companie care lucrează în domeniul software/servicii IT și care vrea să aibă succes trebuie să inoveze, iar ca să inoveze are nevoie de multe proiecte derulate în paralel.
În Silicon Valley umblă o vorbă: ”fail fast, fail often”- adică ”eșueză rapid, eșuează des”, doar așa poți avea succes. Sunt de acord cu asta: ai o idee, pune-o în schemă, vezi dacă are succes, omoar-o în caz contrar. E Agile.
Și Google face asta foarte bine. Atâta doar că de data asta și-a cam indus în eroare oamenii care au crezut într-un viitor foarte aproape de prezent.
Dar nu cred că e cazul să le plângem noi de milă nici explorer-ilor Google Glass și nici Google. Amândoi știau ce fac. Hai sa privim înainte și să ne imaginăm cum ar arăta un Google Glass în versiunea 2.0.
Va fi implant, va fi doar un ceas, va fi un mediu de proiecție 3D. Cine știe?
via BBC