Lumia 830 poate fi ușor ales cel mai bun smartphone cu Windows din 2014 din două motive clare: raportul preț/calitate e foarte bun și în plus are încă dimensiunile unui telefon normal.
Nu reușesc să înțeleg cum de a putut trece anul 2014 și Microsoft (cu tot cu achiziția Nokia) să fie în stare să lanseze un produs cu adevărat remarcabil în zona Windows Phone, acolo unde prezența unui astfel de aparat este absolut necesară pentru a mai putea ridica ceva pretenții să stea încă joc. Cu un Lumia 930/Icon ce suferă tare la autonomie, Lumia 830 se detașează în produsul care mi-a plăcut pe zona de Windows Phone.
L-am avut în teste o perioadă suficient de mare încât să vă pot spune clar: da, luați-l dacă vreți un Windows Phone din 2014. Nici măcar nu contează dacă vreți unul de buget sau unul high end, Lumia 830 fiind din punctul meu de vedere ceea ce aveți nevoie: 5 inci, 150 g, autonomie bună și viteză decentă. Da, diferența de preț față de Lumia 930 (și nu e una mică) se vede în dotare – baterie de capacitate mai mică, display de rezoluție mai mică (doar 720 x 1280 pixeli) cu o densitate de doar 294 ppi, CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 pe cipset Qualcomm Snapdragon 400 și doar 16 GB pentru stocare.
Lumia 830 pare a fi făcut contra ”standardelor” de marketing: atacă zona de mijloc, acolo unde utilizatorii sunt dispuși să facă concesii în idee că vor câștiga ceva bani la prețul aparatului. E drept, prețul e mai mic decât al lui Lumia 930.
Suficient de mic cât să justifice alegerea sa? Să vedem …
Aspect
Lumia 830 pare a fi o copie identică a lui Lumia 930: margine metalică, capac de plastic, formă semirotunjită. Pentru asta a și fost creat: să fie o alternativă mai ieftină pentru Lumia 930, poziționat ca și flagship.
În teste am avut modelul cu spate portocaliu de care chiar m-am atașat pentru că făcea pereche perfectă cu brățara de fitenss Jawbone UP24 – măcar dacă aș fi avut și aplicație Jawbone de Windows Phone ca să mă pot bucura de perechea portocalie.
Ceea ce mi-a plăcut extrem de mult la Lumia 830 a fost faptul că avea o dimensiune ”normală”. Vă dați seama că spun dimensiune normală pentru un aparat de 139.4 x 70.7 x 8.5 mm cu display de 5 inci? Explicația e simplă: folosesc zilnic un Lumia 1520, așa că un aparat mai mic mi s-a părut normal.
Lumia 830 păstrează linia de design a ultimelor telefoane high end create de Nokia – și când zic ultimele mă gândesc că odată cu Lumia 830 brand-ul Nokia nu mai există în zona de smartphone-uri high end. A fost absorbit de Microsoft și a dispărut. Tare îmi e că a dispărut și spiritul Nokia și cu Lumia 830 se va încheia și seria de design inspirat de forma de trabuc lansată cu Nokia Lumia 800.
Fața lui Lumia 830 e clasică: difuzor în partea superioară, camera foto și senzorul pentru lumină ambientală. Jos doar logo-ul Windows, Lumia 830 făcând parte din seria de aparate Windows Phone 8.1 unde butoanele de control sunt exclusiv touch software.
Pe spatele lui Lumia 830 tronează fanta camerei foto de 10 MP (rezoluție de 3520 x 2640 pixeli, lentile Carl Zeiss, optical image stabilization, autofocus, LED flash) şi în partea de jos, difuzorul:
Lumia 830 nu e unibody, Microsoft permiţând accesul în interior pentru inserarea SIM-ului şi a cardului microSD. Bateria poate fi şi ea schimbată.
În ceea ce priveşte conectica, atât slot-ul pentru cablul microUSB cât şi cel pentru jack-ul audio sunt poziţionate pe marginea superioară, ceea ce nu e neapărat un lucru rău – se poate folosi aparatul şi când e pus la încărcat.
Pe bordura de aluminiu există montate şi butoanele hardware de control pentru volum şi pornire/oprire. Lipseşte cel pentru camera foto – şi când mă gândesc că la lansare Microsoft s-a lăudat mult cu facilitatea de pe Windows Phone de a face poze foarte repede prin simpla apăsare a butonului hardware dedicat camerei foto.
CORECȚIE: Lumia 830 are buton hardware pentru camera foto și el funcționează cu Lumia Camera, la fel ca la aparatele din generația precedentă.
Să revenim însă la design: nu e unul rău dar în niciun caz nu străluceşte şi nici nu dă lui Lumia 830 vreo aură de fineţe/eleganţă. Îl ţine în zona de interes a adolescenţilor care vor să aibă un aparat uşor de personalizat (se poate schimba capacul carcasei cu unul cu altă culoare).
Utilitate:
La capitolul utilitate Lumia 830 stă foarte bine: are o dimensiune ideală pentru un smartphone al momentului, cântăreşte doar 150 g, adică suficient cât să nu îţi rupă buzunarul dar totuşi să îl simţi acolo.
Display-ul de pe Lumia 830 este un IPS LCD capacitive protejat cu Clear Black şi protejat de Corning Gorilla Glass 3. Pentru un smartphone din categoria de mijloc aş zice că este chiar unul foarte bun.
Mai puţin rezoluţia: 720 x 1280 pixeli poate să fie un dezavantaj pentru cei ce au fost obişnuiţi sau şi-ar fi dorit un display Full HD. În condiţii de lumină puternică se activează funcţia Microsoft sunlight readability şi face lizibilă informaţia de pe ecran. Altfel, în condiţii în care nu avem lumină ambientală puternică, display-ul de pe Lumia 830 se vede chiar foarte bine.
În general culorile sunt reprezentate corect atât la nivel de intensitate cât şi în ceea ce înseamnă tonalitatea. Nu am avut probleme legate de touch.
Acestea fiind spuse, cât e de util Lumia 830?
Depinde acum de aşteptările fiecăruia şi de necesităţi.
Lumia 830 funcţionează cu sistemul de operare Microsoft Windows Phone, versiunea 8.1. Ideea de Live Tile-uri de pe ecranul principal, adică un fel de icon-uri animate în care primim informaţii pe măsură ce serviciile din spate sunt actualizate, prinde foarte bine Lumia 830.
Acesta este motivul pentru care încă folosesc Windows Phone (pe Lumia 1520) şi pentru care încă îl recomand: dintr-o singură privire ai acces la toate informaţiile relevante. În plus, cu Windows Phone şi un hardware similar, aparatul se mişcă mult mai bine (cel puţin 25% spor) decât unul cu Android.
La nivel strict de utilizare normală pe zona de telefonie şi smartphone, Windows Phone îşi face treaba foarte bine. Accesul e rapid la informaţii, ele sunt grupate şi prezentate inteligent.
Cu Windows Phone 8.1 există şi un modul dedicat – Data Sense – ce monitorizează consumul de date şi poate să intervină automat şi să limiteze traficul de date atunci când ne apropiem de expirarea celui programat în abonament. Se poate urmări foarte uşor şi care sunt aplicaţiile cele mai consumatoare de date.
La fel, pentru păstrarea autonomiei Battery Saver intră automat în acţiune (se pot seta intervale orare în care să fie activată automat setarea Silent) şi prezintă la rândul său marii consumatori (uneori o ia însă razna şi datele nu mai sunt relevante).
Multimedia: poze şi filme
O zonă în care Windows Phone şi Lumia 830 străluceşte e cea legată de fotografie: camera de 10 MP cu PureView şi stabilizare optică face o treabă excelentă. Priviţi câteva poze:
Şi pentru cadre luate în condiţii de lumină artificială puţină Lumia 830 se descurcă excelent fie că e vorba despre poze sau film. Ca să vă convingeţi vă invit să urmăriţi materialul video de mai jos, înregistrat cu Lumia 830:
În acelaşi timp, prin integrarea nativă cu serviciul de stocare în cloud, OneDrive, Windows Phone de pe Lumia 830 permite încărcarea automată a pozelor pe OneDrive de unde să fie rapid regăsite de pe Windows 8.1 – PC sau tabletă.
În cea ce priveşte sunetul redat în difuzor Lumia 830 intră în categoria medie. E încet şi uneori distorsionat.
Acelaşi lucru îl pot spune şi despre integrarea cu Outlook.com pentru partea de Calendar, Email şi Contacte plus suita Office Mobile cu Word, Excel, PowerPoint şi OneNote. Windows Phone 8.1 merge la fel de bine şi cu GMAIL sau Google Calendar, dar nu veţi avea suportul aplicaţiilor Office.
Mergând mai departe, Windows Phone 8.1 vine cu browser-ul Internet Explorer. Funcţionează relativ bine, în general nu vor fi probleme de afişare dar acestea există şi din păcate pentru Microsoft rezolvarea lor poate fi făcută apelând la un browser terţ. Recomandarea mea este Opera, gratuit în Windows Phone Store.
La capitolul alte aplicaţii, oferta din Windows Phone Store nu e la fel de variată ca cea de pe iOS sau Android. Pentru Facebook, Instagram, What’sUp, Viber, Skype, Flipboard, YouTube etc. programe există. Modul în care funcţionează şi aspectul interfeţei sunt sub soluţiile similare de pe iOS şi Android, trebuie să recunosc. Sunt însă mai mult decât suficiente să ne ajute să ne facem treaba.
Un plus pe care vreau să îl punctez este cel adus de Nokia Here Drive, soluţia de navigare asistată de GPS cu hărţi offline, oferită gratuit pentru întreaga lume. Merge foarte bine pe Windows Phone, în speţă pe Lumia 830.
Extra-uri
În condiţiile în care seria de aparate Lumia aparţine lui Microsoft e normal să găsim în sistemul de operare o grămadă de setări … extra legate de luminozitate, touch, sunet etc. Acestea sunt disponibile prin intermediul unor aplicaţii terţe şi nu din setările standard de Windows Phone.
Punctez posibilitatea de setare a nivelului de sensibilitate pentru touch – aşa telefonul va putea fi folosit şi cu mânuşi obişnuite.
Sau poate vă interesează să activaţi Cortana şi elementele quiet hours: intră automat restricţii legate de trafic şi nivelul de sunet.
Pentru cei interesaţi, aplicaţiile din bara de notificări pot să fie selectate manual.
Performanţă
Când veţi alege un smartphone sunt convins că vă ghidaţi şi după nivelul de performanţă al aparatului. Cât de bine se mişcă? Ce autonomie are?
Trebuie să ştiţi că Lumia 830 este un smartphone construit în jurul platformei Qualcomm Snapdragon 400 cu un CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 şi GPU Adreno 305. Are 1GB RAM şi 16 GB pentru stocare, bateria fiind de 2200 mAh, una nu foarte mare în momentul de faţă.
Când vine vorba despre performanţă, ce contează cel mai mult?
Acum, când puterea de procesare nu mai este o problemă, iar pe Windows Phone cu atât mai puţin, consider că autonomia este un criteriu eliminatoriu. Cu o baterie de doar 2200 mAh, Lumia 830 se comportă puţin mai bine decât Lumia 930, modelul high end al Microsoft. Mi-ar fi plăcut să strălucească, dar nu e aşa.
În cazul lui Lumia 830 o autonomie de o zi e ceva fezabil pentru aproape orice tip de utilizator. Poate puţin mai mult dacă nu sunt activate conexiunile 4G şi/sau WiFi. Eu am reuşit deseori să îl duc şi spre două zile, cu toate conexiunile active şi o utilizare intensă pe post de smartphone: email, facebook, twitter, flipboard cu precădere seara.
În ceea ce înseamnă puterea de procesare, Lumia 830 face faţă destul de bine cerinţelor moderne. În comparaţie cu un Lumia 1520 are o întârziere de sub o secundă la lansarea de aplicaţii complexe gen Skype sau Flipboard, element ce nu e atât de evident în cazul în care nu folosiţi aşa ceva. Pentru browsing, email, poze, multimedia, diferenţa de viteză faţă de un Lumia 930 sau Lumia 1520 va fi minimă.
Concluzie: cel mai bun Windows Phone din 2014
Mai jos puteţi vedea Lumia 830, Samsung Galaxy Note 4, HTC One M8 şi Nokia Lumia 1520.
Pe aceste considerente cred că Lumia 830 a fost de fapt aparatul cel mai reuşit scos de Microsoft pe piaţă. E departe de a fi cel mai rapid sau cel mai performant, are însă combinaţia de elemente care să justifice o investiţie în el.
Mi-a plăcut dimensiunea, ecranul, greutatea, calitatea pozelor şi autonomia. Nici design-ul nu e rău dacă ajungi să te obişnuieşti – v-am spus deja, portocaliul mi-a fost pe plac până la urmă.
De partea cealaltă, faptul că are buton hardware pentru cameră, că Microsoft a experimentat cu butoanele touch pe un sistem de operare care nu a fost creat pentru aşa ceva (în multe aplicaţii nu prea îţi dai seama cum activezi şi cum foloseşti butoanele touch), că plasticul carcasei nu e cea mai bună opţiune şi că se putea o rezoluţie mai bună pe ecran, sunt lucruri ce pot fi trecute cu vederea dacă preţul plătit pe Lumia 830 este unul bun.
Acum, peste 1500 de lei daţi pe Lumia 830 la liber e mult. Cu un abonament 4G (da, Lumia 830 are 4G) sigur îl puteţi obţine la preţuri mult mai mici – chiar şi de la 100 EUR. În gama asta de preţ Lumia 830 e o variantă foarte bună.
Ce nu am zis este că la capitolul dotare hardware pe Lumia 830 mai are GPS, receptor radio FM, wireless a/b/g/n, Bluetooth 4, NFC, accelerometru, 4G. Cam tot ceea ce are un smartphone de top.
Merită luat? Dacă preţul e unul bun, DA, cu siguranţă. Îl recomand.
Informaţii: www.nokia.ro
Preţ: 1550 lei fără abonament
PRO | CONTRA |
+ calitate foto + carcasă metalică + cameră foto principală cu stabilizare optică + Qi pentru încărcare wireless + dimensiune şi greutate ideală + firmware Denim cu suport pentru înregistrea video 4K |
– rezoluţie de doar 720 x 1280 pixeli – CPU mediu – preţul putea fi mai mic – calitatea audio în difuzor |
Ar fi bine o baterie mai mare decit 2200 mAh.
Dar review de tablete faceti in blog?
@Sergiu
Bineinteles. Facem in masura in care avem timp si ne vin la test produse interesante.
Detin Lumia 830 si are buton dedicat pt camera foto pe partea dreapta jos a carcasei.
Asa este, imi cer scuze pentru omisiune. Aveam in minte butoanele touch de control. Am remediat in articol. Multumesc.
Tehnic un telefon super,atata .se misca.si se simpte extraordinar.Dar …atentie…..la cele liber de contract.care cin cu un DENIM oltenesc.are dar nu prea.Minciuna din prezentarea MICROSOFT poate induce in eroare.Doar cele de la OPERATORI au DENIM complet implicit si accesul la caracteristici.Chiar daca pe site MICROSOFT arata ca are DENIM e o minciuna .pt ca nu are iar la DISPONIBILITETEA denim la NOkIA 830 liber de retea arata clar NOT AVAIBLE YET.Deci cei cu NOKIA liber de retea sa aiba rabdare pentru a putea sa aiba acces deplin la toate caracteristicile DENIM.Articolul a fost clar dar cu aceasta mica scapare.