Dacă mai exista vreo umbră de îndoială că Microsoft sacrifică numele de Lumia pe altarul creşterii popularităţii sistemului propriu de operare şi se axează tot mai puternic pe modele entry-level, cu scopul de a face volum la vânzări, astăzi a fost risipită. Noile Lumia 435 şi Lumia 532, ambele şi în variantă cu un singur SIM, dar şi în versiune dual-SIM, au o singură caracteristică ce le recomandă. Preţul! În rest, totul este sacrificat pentru a oferi o opţiune serioasă ca nivel minim de preţ la cele mai ieftine Androide. Că despre iOS, nu există pericolul acesta.
Microsoft Lumia 435, propune un display de 4 inchi, de tip LCD, cu rezoluţie de 480 x 800 pixeli, un chipset Snapdragon 200 cu procesor dual-core la 1,2 GHz, o memorie RAM de 1 GB, stocare internă de 8 GB (care se poate extinde cu card de până la 128 GB), o baterie de 1560 mAh şi, tocmai când mă pregăteam să spun că Microsoft realizează un entry-level aparte de grosul acestei categorii, prin memoria RAM şi stocarea internă (mulţi producători se limitează la 512 MB, respectiv 4 GB), vine camera foto principală, de doar 2 megapixeli, şi strică puţin impresia. Noroc că o repară rapid preţul de 70 de euro la care Microsoft oferă acest terminal. Windows 8.1 cu Denim, la preţ care bate low-costurile Android-ului. De la începutul lunii februarie.
Lumia 532 pe de altă parte, îmi sună şi mai frumos, pentru că repară neajunsurile pe care i le puteam reproşa fratelui său. La acelaşi ecran de 4 inchi şi 480 x 800 pixeli, avem acelaşi chipset Snapdragon 200, dar de această dată cu procesor quad-core la 1,2 GHz. Se păstrează memoria RAM de 1 GB, stocarea internă de 8 GB, acumulatorul de 1560 mAh, dar se îmbunătăţeşte senzorul camerei foto pricipale, care acum este de 5 megapixeli. În plus, se adaugă o cameră frontală VGA. Şi tot în plus, doar 9 euro (79 de euro pentru Europa), cu acelaşi sistem de operare şi aceeaşi dată de punere în vânzare. Deja arată mult mai bine.
Sincer, înţeleg strategia Microsoft, chiar dacă nu o aprob musai. Sau, o aprob, dar nu înţeleg de ce exclude terminale premium. Însă şi mai tare mă încurcă lipsa ei de eficienţă. Windows Phone nu creşte, au arătat-o ultimele studii, iar asta, în virtutea manevrelor gen Lumia 435 şi 532, e cam ciudat.