Nu vi se pare ironic că la doar câteva zile de la anunțul Google legat de faptul că nu va mai produce ochelarii Google Glass, Microsoft vine și propune un univers cu totul nou, bazat pe o idee similară de ochelari, de data asta cu capabilități holografice?
În cadrul evenimentului de astăzi dedicat prezentării de noi funcții din Windows 10 Microsoft a făcut încă două anunțuri surpriză: a dezvăluit publicului două dintre proiectele la care lucrează: HoloLens, ochelarii pentru holograme împreuncă cu proiectul Windows Holographic și Surface Hub, televizorul inteligent, ambele integrate cu Windows 10.
La o primă vedere HoloLens pare a fi un produs pe care l-am mai văzut: Google Glass sau Oculus. Aceiași idee pe care am mai văzut-o de câteva ori: un alt mod de a interacționa și percepe realitatea. Windows Holographic e un concept mult mai larg.
Și atunci de ce?
Alex Kipman, omul din spatele Xbox a prezentat Windows Holographic cu HoloLens drept ”cel mai avansat sistem holografic pe care lumea l-a văzut„ și care este ”complet”. Are CPU, GPU, procesor dedicat pentru procesarea elementelor legate de holograme, are un vizor închis la culoare prin care se poate vedea și așa să fie percepute hologramele. Are inclusiv un sistem de sunet spațial plus o grămadă de senzori.
Practic nu mai ai nevoie de nimic altceva pentru a genera și interacționa cu hologramele. Project HoloLens are în centru ochelarii pe care Microsoft îi identifică cu numele de cod Baraboo și care ascund multă tehnologie în spate, tehnologie la care Microsoft a lucrat împreună cu NASA.
HoloLens va fi un produs disponibil publicului larg odată cu Windows 10. Și ce e fain este că în Windows 10 vor fi integrate API-urile necesare funcționării implicite și în plus va exista un Holo Studio, o aplicație în care oricine va putea să creeze obiecte holografice cu care să interacționeze.
Mereu mi-au plăcut proiectele la care Microsoft lucrează. Păcat că multe din acestea sunt abandonate înainte de a fi palpabile. Poate că HoloLens va trăi mai mult decât Google Glass, căci așa cum a zis astăzi Terry Myerson, consumatorii sunt clienții Microsoft și nu produsul său.
Nu știm încă prețuri și nici date tehnice, în special cele legate de autonomie. Acestea vor veni cu siguranță ceva mai încolo.
Vă invit să vedeți prezentarea de HoloLens făcută de Alex Kipman.
Păreri?
Mai multe detalii aici: http://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us