Chiar pe final de 2014 mi s-a îndeplinit dorința de a testa unul dintre cele două smartwatch-uri importante din 2014: Moto 360 – celălalt, adică Lg G Watch R se pare că nu va veni curând în România pe canal oficial. Moto 360 venit în teste la MOBzine.ro de la QuickMobile.ro, magazin unde îl și puteți găsi de cumpărat în cazul în care nu v-ați decis ce gadget să vă luați pe sfârșit de an.
Moto 360 vine frumos ambalat într-o cutie rotundă (cum altfel, din moment ce display-ul rotund este unul din elementele definitorii?). La cât costă (249 USD plus taxe în SUA, aproape 1600 LEI la noi) speram să aibă o prezentare mai arătoasă, similară cu cea a unui ceas ce costă 250 EUR și nu o simplă cutie de carton.
Să nu uităm că deși e un gadget inteligent, e totuși un ceas în primul rând. Motorola a înțeles asta în mare măsură: are ecran rotund, are o curea elegantă, se vede grija la detalii – dar nu complet. Mai sunt scăpări, dincolo de utilitatea sa relativă, pentru moment.
Modelul pe care l-am primit în teste este cel cu brățara de piele Stone – e un gri deschis care în funcție de cum cade lumina sau blițul camerei foto poate să introducă accente de roz.
Scoaterea ceasului din cutie și pornirea nu generează niciun fel de probleme. Cum nici conectarea la un aparat Android – eu am folosit HTC One M8, cel mai bun Android din 2014 din punctul meu de vedere – e facilă: se instalează din Google Play Android Wear, se activează conexiunea Bluetooth pe telefon și apoi se face împerecherea. Din acel moment un utilizator nou de Moto 360 nu prea mai trebuie să facă prea multe – Google s-a asigurat că dacă ești legat de serviciile sale, le va integra și pe ceas.
Ce vreau să spun cu asta? Google Now și GMAIL sunt aplicațiile ce bază pentru folosirea Moto 360. Poate că folosire eu un termen prea generos, doar că acum mi se pare cel mai bun.
Primele operații cu Moto 360
După ce ai conectat Moto 360 la smartphone-ul Android și acesta din urmă la net, începi să te distrezi. Prima dată te acomodezi cu navigarea – dacă ai mai avut până acum un smartwatch sau un aparat cu Google Wear (m-am jucat cu ochelarii Google acum câteva luni, așa că aveam experiență) nu e o problemă.
Apăsare dublă pe ecran și acesta se deschide implicit pe aplicația ceas. I se poate schimba fața cu o alta dacă se dorește. Implicit setul e limitat – căutați în Google Play Store că sunt o grămadă.
Cele cu adevărat elegante și interesante sunt pe bani. Ceva soluții gratuite veți găsi în creația unor terți – plecați de pe XDA în căutări.
În acest ecran apar și toate notificările primite pe telefon pentru aplicațiile integrate – adică GMAIL, Facebook, Google Now cu tot cu Calendar. Pentru Twitter e nevoie de o aplicație terță – am folosit pentru foarte puțin timp Twitter for Android Wear. Am renunțat la ea pentru că nu face altceva decât să îți arate lista de mesaje din timeline fără să poți interacționa. E utilă până la un anumit moment.
Măcar cea de Facebook merge. Am schimbat și tema de ceas cu una care arată și prognoza meteo – InstaWeather for Wear doar că pentru asta am renunțat masiv la optimizarea autonomiei.
Până acum doar asta am instalat și folosesc, plus un browser de Android Wear cu care pot naviga rapid pe URL-urile din Chrome. După ce mi-am făcut damblaua am început să analizez părțile cu adevărat importante: ergonomie, utilitate, autonomie.
Impresii de început
Văzusem săptămâna trecută Moto 360 fără să fiu entuziasmat într-un fel. S-a schimbat puțin situația când am pus ceasul la mână: începi să faci parte din echipa ”exploratorilor” care umblă pe drumuri încă neparcurse. Au trecut două zile de când îl am și încep să ne înțelegem. Nu e primul smartwatch pe care îl am așa că deja așteptările sunt foarte ridicate.
Îmi place că Moto 360 e mult mai ușor decât îți poți închipui. Toți cei care l-au văzut – și deja numărul lor e foarte mare au zis la unison că arată bine, e ușor. Modelul cu brățara de piele cântărește doar 49g. Asta în condițiile în care are un display de 1.56 inci, 320 x 390 pixeli și o baterie de 320 mAh.
Ca și dimensiune a ecranului, mi se pare o alegere inspirată varianta de cerc cu 1.56 inci. Aș fi preferat și mi-ar fi plăcut un ceas cu ecran mai mare – teoretic ar fi avut loc și o baterie mai mare, dar și un ecran care să consume sporul obținut.
Poziționarea butonului de pornire pe partea dreaptă, exact ca la oricare alt ceas nu văd să fie vreun inconvenient. Îl folosești doar la pornire, restul operațiilor merg prin touch exclusiv.
Pentru destinația sa, Moto 360 are un ecran de o rezoluție suficientă: 320 x 290 pixeli. Evident că ne dorim cu toții o rezoluție mai bună (doar 205 ppi) că dacă pe smartphone avem așa ceva, scăderea de calitate e evidentă, vă dați seama.
La touch răspunde bine, mai complicat e până te obișnuiești cu navigarea prin meniu, cu eliminarea cardurilor de notificare (swype spre dreapta sau stânga, sus sau jos) și cu modul de pornire/oprire. Când sunt prea multe notificări treaba asta începe să fie enervantă și eliminarea lor de pe ecran îți ia mai mult timp.
Ca și sfat: puteți închide rapid ecranul dacă îl acoperiți cu palma preț de câteva secunde.
La nivel de utilitate singurele lucruri ce îmi plac până acum sunt cardurile Google Now (rare și la obiect) și email-urile. Restul sunt un moft care costă mult autonomia – partea bună este că pot fi dezactivate.
Ca și construcție și cum arată, Moto 360 nu e deloc rău. Te poți obișnui rapid cu el și sigur nu îți este rușine să te afișezi cu Moto 360 chiar și la o cină de afaceri, chestie ce era ciudată în cazul ceasurilor Samsung.
Rămâne să văd și cât de util este Moto 360 ca să îmi pot da seama dacă merită investiția. Cu o autonomie ce variază între 4 ore – cu tema InstaWeather pe ceas și aproape o zi – cu o temă standard, încă nu m-am decis dacă îmi place sau nu. Partea bună este că încărcarea se face prin docking-ul wireless și durează aproape o oră. Cum în casă nu port mereu un ceas, nu văd de ce aș purta și Moto 360 – în cazul acesta stă frumos la încărcat, gata să fie pus din nou la treabă.
Mai trebuie și să mai descopăr aplicații utile (apropo, dacă aveți sugestii le ascult cu plăcere) și să văd cum funcționează când deja sunt obișnuit cu el la mână.
Revin.