Sunt sigur că de nenumărate ori v-ați pus această întrebare: ”care din aplicațiile mele consumă cel mai mult din baterie?”. Pentru un utilizator de Android (și nu numai) acest aspect e o problemă importantă. Dacă identificăm ce consumă cel mai mult din baterie putem să acționăm și să diminuăm impactul. Cum?
Să iau exemplu un HTC One M8. Pe Android 4.x Google a introdus facilitatea Battery Usage (Settings/Power) în care putem să vedem direct care din aplicațiile pe care le avem instalate pe smartphone/tabletă consumă cel mai mult din energie. Tot acolo există opțiunea History unde avem o imagine mai clară asupra modului în care se descarcă acumulatorul de pe smartphone. Vă sfătuiesc să consultați din când în când cele două rapoarte pentru că așa veți ști mereu care e principalul consumator.
După cum vedeți, în cazul meu, player-ul TuneIn și Facebook poartă cea mai mare vină.
Surprinzător, corespunde cu un TOP făcut de curând de ZDNET pe baza unor informații furnizate de AVG în urma analizei comportamentului a 1 milion de utilizatori pe aproape 1 milion de aplicații din Play Store, în Q3 2014. Ceea ce e ieșit arată așa:
Top 10 Performance-Draining Apps
- Path
- 9GAG Funny Pics & Videos
- Spotify Music
- BBM (BlackBerry)
- QQ (Tencent Technology)
- textPlus Free Text & Calls
- Wattpad Free Books & Stories
- iFunny : )
Pe locul imediat următor, ZDNET ne anunță că la ei se află Path, urmează clientul de 9GAG, Instagram, Spotify, BBM QQ etc. Sunt aplicații specifice unui anumit mod de folosire a smartphone-ului și nu cred că reprezintă foarte bine ceea ce se întâmplă la noi. Aș îndrăzni să spun că unii dintre voi vor avea Zonga pe un loc fruntaș, poate Twitter și YouTube.
E normal să se întâmple așa: până la urmă fiecare dintre noi folosește într-un mod particular smartphone-ul. Vreți să vă faceți propriul TOP, atunci consultați Battery usage history.
AVG ne mai spune și care sunt aplicațiile consumatoare de baterie ce sunt activate la pornirea smartphone-ului:
Top 10 Battery Drainers — Run at Start Up
- AllShareCast Dongle S/W Update (Samsung)
- ChatON Voice & Video Chat (Samsung)
- Beaming Service for Beep’n’Go (Moheam)
- magicApp: Free Calls (magiclack VocalTec)
- Samsung WatchON Tablets
- Path
- PPS for Mobile
- Vault-Hide SMS Pics & Videos
- Al-Moazin Lite Prayer Times
Majoritatea sunt servicii de partajare de fișiere multimedia sau streaming. Comportamentul e normal: trebuie să fie pregătite să facă față cerințelor de partajare în orice moment.
Și încă o dată se confirmă ceea ce spun de multă vreme: Samsung nu știe să facă software. Vedeți că în TOP 10 există trei produse Samsung (la extrem, bloatware) a căror funcționalitate e limitată dar care consumă excesiv bateria și ocupă resursele.
Bun, acum am aflat ce consumă bateria. Ce facem?
Limităm cât de mult putem funcționarea, inclusiv prin dezactivarea notificărilor, creșterea intervalelor de refresh a informației și poate chiar ștergerea consumatorilor și înlocuirea cu alte aplicații mai puțin problematice.
Și nu uitați să activați serviciile de Power Management. Dacă aveți așa ceva pe telefon.
Ok, ceea ce e prezentat în rapoartele Android reflectă consumul aplicațiilor în timpul utilizării lor. Dar altfel stă treaba de fapt. Sunt multe aplicații energofage care sug bateria cât timp telefonul se află (sau ar trebui să se afle) în deep sleep. Aplicația WakeLock indică exact care aplicații „trezesc” procesorul, modemul radio, șamd. În cazul meu pe primul loc este Messenger, pe al doilea Facebook, iar pe al treilea K9Mail.
Exemplu: într-o zi nu folosesc Messenger, în raport nu apare, în WakeLock e pe primul loc, iar telefonul pierde procente din baterie cât timp stă în buzunar.