Acum vreo patru sau cinci ani a trebuit să explic unui șef de ce e nevoie de un smartphone și de ce ar fi bine să investească într-unul pentru că îi putea face viața mai ușoară. La vremea respectivă am scris un articol detaliat, publicat pe www.chip.ro – aș fi vrut să dau link-ul dar odată cu închiderea bruscă a revistei a dispărut și site-ul unde aveam o colecție masivă de tutoriale și articole pe care aș fi vrut să le păstrez (nu mai contează).
Zilele acestea mă confrunt cu aceiași provocare: o grămadă de oameni vin să îmi ceară părerea vizavi de achiziționarea unui smartphone nou. Știu că au nevoie de unul, nu prea sunt convinși de ce și nici nu știu ce să aleagă. Mereu întreb același lucru: ”ce ai vrea să faci cu el?” Este de fapt o întrebare esențială al cărei răspuns netezește calea către alegerea unui cel mai bun.
În general răspunsurile au un tipar clasic: ”să mă dau pe net”, ”să citesc mailuri”, ”what’s up”, ”Skype” plus mai noile ”Facebook” sau ”Twitter”. Dacă cer mai multe detalii încep să apară și alte arii de folosință: muzică, filme, făcut poze, modem de internet etc.
Toate acestea denotă că de fapt noi ne dorim ca smartphone-ul să fie de fapt un mini laptop și prin el să facem (poate nu la același nivel) cam tot ceea ce facem pe PC/laptop. Partea frumoasă?
Chiar așa și este: smartphone-ul e un mic laptop, care dacă e folosit chibzuit poate să ne ofere mobilitatea la care visăm într-o măsură mai mică sau mai mare.
Ariile acestea de utilizare sunt descoperite treptat de utilizatori, cred că prea puțin știu foarte clar încă de la început la ce vor folosi smartphone-ul. Sunt niște nevoi din categoria ”aquired taste” – te înveți cu ele pe măsură ce începi să le folosești și devii dependent de ele.
Pentru mine, smartphone-ul e un instrument de muncă. De asta am nevoie și caut să am mereu un cel mai performant, ca să fiu sigur că am mereu viteză, stabilitate și autonomie. După multe comparații am ales HTC One M8 ca fiind un cel mai bun care să mă ”slujească” eficient pe parcursul unei zile.
Iar pentru mine, o zi în compania lui HTC One M8 arată în felul următor:
1. Asistent virtual
Mă duc seara la culcare știind că am setat HTC One M8 să mă trezească la 7:00 în fiecare dimineață. Alarma intră automat în funcțiune pe setarea week (doar în cursul săptămânii) cu restricțiile Do not disturb active. Așa știu că în fiecare dimineață voi fi trezit la timp.
Odată cu alarma clasică mă mai bazez și pe Google Now, asistentul virtual ce știe să calculeze automat distanțele pe care le am de parcurs până la întâlnirile stabilite în Calendar și să îmi spună optim la ce oră ar trebui să plec ca să nu întârzii – calculează automat și întârzierile legate de blocajele din trafic.
De curând mă bucur și de opțiunea prin care același Google Now mă anunță că e timpul să plec spre birou – a învățat care e programul și în fiecare dimineață la ora 08:15 sunt sfătuit să plec spre birou, iar după amiaza la 17:25 mă invită să plec spre casă.
2. News reader
După ce mă trezesc mai stau vreo 20 de min în pat ca să citesc știrile nopții. Agregatorul Blink Feed și Flipboard sunt aplicațiile prin care aduc cele mai importante știri pe smartphone. Forma de prezentare, viteza de lucru sunt caracteristicile pe care le apreciez la programele cu care consum știri. Și eu consum informație trasă de pe vreo 200 de feed-uri, dacă nu și mai mult, plus Facebook, Twitter și Linkedin.
3. Email
De aproape doi ani nu mai lucrez în media. MOBzine.ro este un hobby pe care îl întrețin în timpul liber și asta m-a obligat să îmi schimb modul de lucru. Consult toate mailurile personale și cele de pe mobzine exclusiv de pe smartphone. GMAIL (mai nou Inbox) și clientul Outloook.com sunt aplicațiile pe care le folosesc. Ambele au setată avertizarea Push, așa că orice mail nou ajunge imediat pe smartphone. De aici îl citesc, redirecționez, răspund sau îl marchez pentru răspuns ceva mai încolo.
Cam la fiecare oră îmi consult mesajele. Nu neapărat ca ar fi foarte importante, dar m-am obișnuit să fac asta. Uneori abuzez de mișcarea cu consultul email-urilor ca să am un motiv să fiu concentrat pe altceva decât pe cei din jur. E modul meu de a căuta puțină intimitate.
4. Prognoza meteo
Printre cele 70-80 de aplicații pe care le am instalate pe HTC One M8 nu lipsește una de prognoză meteo. Merg pe Accuweather care (încă) dă cele mai bune prognoze pentru Brașov și de asta folosesc serviciul integrat în HTC Sense. De când am smartphone (adică de prin 2005) nu cred că am mai consultat prognoza meteo altfel decât de pe smartphone.
5. Comunicare Skype/What’s up
Am destul de mulți cunoscuți stabiliți prin Europa și SUA, inclusiv membrii ai familiei. Cu ei comunic simplu prin aplicațiile pe care le am pe smartphone: Skype, What’s up și Viber. Atunci când merg . Azi de exemplu am avut nevoie de Skype, pe o conexiune 4G. Experiența a fost jalnică – Microsoft a reușit să facă praf Skype după ce l-a achiziționat. De asta am și What’s up și Viber: ca să am mereu alternative de comunicare.
De pe smartphone, în speță de pe HTC One M8 poți liniștit avea o convorbire de voce pe Viber/Skype – aparatul are performanța necesară să ofere o experiență confortabilă, dacă există o conexiune decentă la internet.
6. WordPress
Din ce în ce mai des am ajuns în situația în care mă folosesc de smartphone (HTC One M8) ca să public articole pe site. O fac pentru că e cel mai rapid mijloc pe care îl am la dispoziție: clientul WordPress de Android e suficient de versatil cât să îmi permită să scriu un text scurt și să adaug o poză (pe care în prealabil o pot cosmetiza după cum am nevoie). Apoi Publish și gata, articolul e pe site.
De obicei nu făceam asta pentru că vroiam să am timp să construiesc povești frumoase. Acum am ajuns în postura în care viteza e esențială. Construcția și frumusețea exprimării vin ulterior – dacă mai vin. În era vitezei trebuie să ne adaptăm și combinația conexiune de date/wordpress și HTC One M8 mă ajută.
7. Stick pentru stocare de documente
Nu zâmbiți: folosesc capacitatea de stocare de pe HTC One M8 ca să pot transporta fișierele importante de care am nevoie. Că sunt poze, filme, PDF-uri sau documente Office, nu prea contează. Toate ajung pe smartphone și rămân acolo în siguranță …
Nu văd de ce ar trebui să mai car după mine și un stick USB atâta vreme cât am spațiu (încă ) pe One M8.
8. Camera foto
Sunt momente când am nevoie să fac niște poze rapid. Am în general la mine și Lumia 1520 și HTC One M8. Primul îmi dă acces la poze de calitate, dar când e nevoie să le transfer rapid și să le prelucrez, prefer să merg cu One M8 ca aparat foto. le folosesc pentru articolele de pe site.
Iar când sunt în vacanță apelez la HTC Zoe ca să fac rapid niște albume. Mi se pare mult mai simplu decât să le scot de pe DSLR, să le editez și apoi să creez albume.
9. Modem
Din când în când am nevoie de o conexiune mobilă pentru laptop sau tabletă. Am evitat să iau și laptop și tabletă care au propria conexiune 4G pentru că nu văd de ce aș face asta? Am deja 4G pe One M8, îl pot face rapid hotspot wireless, așa că îl pun la treabă. Ori de câte ori am nevoie, devine punctul de acces la net. Și se întâmplă destul de des.
HTC One M8 merge făcut modem și prin legarea cu un cablu microUSB. La final, funcționalitatea e aceiași, doar că îl mai poți alimenta și de la bateria laptop-ului sau a tabletei ca să nu se consume așa de repede.
10. Word/OneNote
Uneori sunt nevoit să scriu rapid niște informații și cea mai simplă cale este să le bag direct în Word sau OneNote folosind smartphone-ul. Așa le am mereu la îndemână și le pot transmite imediat celor cu care lucrez. Sunt fan OneNote pe Windows Phone, Windows și Android și din cauza asta e alegerea numărul unu.
Merg și pe Word când e nevoie să fac corecții pe documente.
11. Browsing
Deja mi-a intrat în instinct să folosesc smartphone-ul pentru a căuta informații pe internet. Cred că și voi faceți asta. Mă gândesc doar la momentul în care vezi într-un magazin un produs și nu știi exact dacă prețul afișat este unul corect. O interogare rapidă pe Google și ai instant răspunsul. Te ajută să iei o decizie informată.
E deja trivial să te documentezi pentru cumpărături. M-am trezit însă că ajung să caut detalii despre persoanele cu care discut, imediat ce le-am cunoscut. Știu că nu e cea mai indicată cale de a mă documenta, dar nu am ce face. O căutare rapidă e mai mult decât nimic.
Cred că aș putea să stau aici ore întregi și să detaliez scenariile de folosire a browsing-ului de pe smartphone. Și toate ar fi valide, asta mă duce cu gândul că nu mai trebuie să o fac. E deja normalitate să ”te dai pe net” de pe mobil.
12. Administrare server
O funcție smart de care am nevoie e cea de client SSH sau RDC (și Team Viewer). Cum nu sunt mereu lângă un laptop care să aibă conexiune nerestricționată la internet mă bazez pe One M8 ca să rezolv probleme inerente asociate server-elor cu care lucrez sau chiar sistemelor membrilor familiei/prietenilor. Prin JuiceSSH am acces SSH oricând, pe orice server. Cu RDC sau TeamViewer mă pot conecta de la distanță pe sistemele celor ce au nevoie de ajutorul meu.
Ecranul lui HTC One M8 e suficient de generos ca să îmi permită să văd exact despre ce e vorba … de la distanță. Modul în care aplicațiile de pe Android răspund necesităților ce acest gen este inegalabil. Utilitatea de pe Windows Phone e departe de cea a Android-ului în astfel de situații. Faptul că ai un multitasking real te ajută și mai mult.
13. Player audio local sau prin rețea
La birou folosesc HTC One M8 plus TuneIn Radio și o conexiune 4G de la Vodafone ca să ascult radio pe internet. Acasă, același scenariu doar că pe WiFi. De când am One M8 a devenit centrul meu multimedia mobil. Și nu îmi pare rău pentru că boxele și sistemul BoomSound îi dau plusul necesar pentru a se diferenția de produsele concurente de pe Android și nu numai.
14. Player video
În mod similar, mai urmăresc diferite seriale direct pe smartphone. Iar dacă nu fac eu asta, fetele mele abuzează de el pentru YouTube. Display-ul și dimensiunea îl recomandă pentru o utilizare ”discretă”.
15. Navigator GPS
Împreună cu Google Maps și Google Now HTC One M8 e un excelent companion de călătorie. Cine nu a fost încă în concediu cu un Android ar fi cazul să o facă pentru a se putea bucura de libertatea de a lua orice decizie dorește. Toamna asta m-am plimbat cu familia prin Europa și m-am bazat foarte mult pe One M8 cu conexiune la net și Google Now/Google Maps. Pot să vă spun că indicațiile au fost extrem de precise, am găsit locuri de distracție și restaurante în orașe și în situații în care m-aș fi descurcat greu altfel.
Nu a dat rateuri legate de poziționare și nici nu a pierdut din senin conexiunea către GPS, chestii pe care le-am văzut la alte modele.
16. Telecomanda de TV
Știați că smartphone-ul poate să fie folosit și pe post de telecomandă pentru TV? Când copiii sunt foarte agitați și ești nevoit să ascunzi telecomanda televizorului sau pur și simplu când nu o găsești (nu atunci când ești la un Media Galaxy și vrei să te distrezi cu televizoarele de acolo) poți apela la One M8 ca să îl transformi în telecomandă. Eu fac asta aproape zilnic acasă. Dacă tot am lângă mine smartphone-ul, de ce să mai caut și telecomanda?
17. Rețele de socializare
Eram pe punctul să uit un aspect foarte important: mă informez destul de mult de pe rețelele de socializare. Și fac asta exclusiv de pe smartphone, iar HTC One M8 e un instrument perfect pentru așa ceva.
18. Altele
Lista cu lucrurile pe care le fac pe un smartphone ar putea continua la nesfârșit. Mă opresc aici introducând la categoria altele situațiile în care îmi descarc pe smartphone prezentările pe care urmează să le fac și le mai parcurg de câteva ori de acolo. Tot aici introduc și facilitatea de a citi diverse documentații/cărți de pe smartphone.
Companionul pentru măsurarea activităților fizice (ar fi cazul să fac mult mai multe și mult mai dese), în special pentru alergat și schi, e tot One M8.
Și ar mai fi multe altele. Cred că e însă suficient ca să vă faceți o idee despre modurile în care poate fi folosit un smartphone zi de zi. Și poate să vă inspire să vă luați și voi unul.
Apropo, dacă cineva vă întreabă acum ”Le ce vrei să folosești un smartphone?”, voi cum ați răspunde?
Ia sa bifam la ce il folosesc eu: asistent virtual – nu, doar alarma; inca nu am activat Google Now pentru ca nu am doua zile care sa semene intre ele ca program. News reader si e-mail da. Prognoza meteo destul de rar, Skype aproape deloc iar What’s App l-am scos, prefer sa vorbesc la telefon. WordPress nu, stick nu, camera foto da, modem da, browser da si un pic de telecomanda. Deci da, un smartphone acum este obligatoriu.
@wksim
Poate avea si asa ceva. Perfect de acord :).
Mai poate avea functia de lanterna, barometru, boloboc, detector metale, loc pentru pastrat carduri de fidelizare, mp3-mp4 player, reportofon, vibrator (?).
Am auzit ca unii oameni il tin la ureche si vorbesc cu alte persoane aflate la distanta. 😉