M-am bucurat destul de tare când am văzut că Prestigio are de gând să testeze apele Windows Phone, m-am bucurat și mai tare când am văzut că s-au și ținut de această intenție, pentru că unii au abandonat-o pe parcurs, și am fost de-a dreptul încântat atunci când am și primit la teste modelul de vârf din cele două cu care Prestigio gustă sistemul de operare pentru dispozitive mobile de la Microsoft, Prestigio MultiPhone 8500 DUO (în cele ce urmează o să renunț la DUO-ul respectiv, care provine de la dual-SIM, atunci când voi face referire la acest terminal). Motivele acestei bucurii au fost date de faptul că în continuare cred că Windows Phone, sau cum se va numi în viitor sistemul de operare al companiei din Redmond, are potențial, la fel cum cred că trebuie să existe alternative la gama de terminale Lumia, dedicate acestui sistem de operare.
Dacă cu un an în urmă, cel mai ieftin telefon din oferta Vodafone, în afara terminalelor sub propriul brand, era Nokia Lumia 520, lucru care spune multe despre strategia Microsoft de a câștiga cotă de piață, anul acesta focusul similar pare a fi pe modelul Lumia 630, pe care îl testez de ceva vreme și despre care voi avea câteva impresii cât de curând. Așa că mi-a picat tare bine în mână Prestigio MultiPhone 8500, un smartphone cu același sistem de operare și care se vinde la același preț. Atât Nokia Lumia 630 dual-SIM, cât și Prestigio MultiPhone 8500 DUO, se găsesc în oferta eMag la prețul de 649 de lei. Astfel încât comparația care urmează are sens.
Ba mai mult, cele două terminale seamănă din punct de vedere al configuraţiei propuse, cu câteva plusuri care înclină balanţa în favoarea lui Presitigio MultiPhone 8500, plusuri care se manifestă în primul rând în ceea ce priveşte ecranul (atât ca dimensiune – 5 inchi versus 4,5 inchi, cât şi ca rezoluţie – 720 x 1280 pixeli versus 480 x 854 pixeli, lucru care se traduce şi în densitate 294 ppi versus 218 ppi), motiv pentru care, în primă fază am fost mai degrabă tentat să compar terminalul celor de la Prestigio cu un HTC One M8, alt smartphone pe care îl folosesc permanent, comparaţie care îşi poate avea rostul doar în materie de aspect fizic. Prestigio se distinge şi prin memoria RAM de 1 GB în comparaţie cu cea de 512 MB cât este a lui Lumia 630, dar şi prin camera principală de 8 megapixeli (versus 5) şi cea secundară, care la Nokia lipseşte. Singurul aspect la care MultiPhone 8500 este surclasat este chipset-ul, un Qualcomm Snapdragon 200, quad-core la 1,2 GHz (Cortex-A7) cu GPU Adreno 302, în timp ce Lumia 630 vine cu un un Qualcomm Snapdragon 400, cu aceleaşi nuclee Cortex-A7 la 1,2 GHz, dar cu GPU Adreno 305. Un detaliu minor care ne lasă lejer să afirmăm că, la aceiaşi bani, Prestigio MultiPhone 8500 este o alegere mult mai bună.
Şi dacă tot am trecut în revistă toate aceste caracteristici tehnice, haideţi să punctăm şi restul specificaţilor. O cameră secundară de 2 megapixeli, suficientă pentru amatorii de selfie-uri, un acumulator de 2000 mAh, un Windows Phone 8.1 şi posibilitatea creşterii capacităţii de stocare internă prin microSD merită şi ele aduse în discuţie.
Aspect şi prezentare
Despre cum se prezintă MultiPhone 8500 la prima întâlnire cu utilizatorul, nu avem cum să nu pomenim. În cel mai pur stil Prestigio, cu o atenţie deosebită la ambalaj, realizat dintr-un material de calitate, tare, dar şi la manualele de utilizare, acolo unde nu s-a precupeţit niciun efort. Cutia, bine compartimentată şi izolată pentru a evita accidentele neplăcute mai conţine căştile şi încărcătorul.
Grija la detaliu se păstrează şi în ceea ce priveşte construcţia telefonului. Nu doar dimensiunea ecranului m-a determinat în primă fază să compar telefonul cu One M8, ci şi aspectul fizic, care aduce, conform unor persoane (a se citi prieteni) total obiectivi, destul de mult cu HTC One M7 (eu personal în văd mai degrabă asemănător cu un Samsung, decât cu HTC-ul). Bine, mai degrabă dimensiunile asemănătoare ale celor două aparate, pentru că totuşi, construcţia metalică a lui One M8 este una inconfudabilă şi de excepţie.
Nici Prestigio MultiPhone 8500 nu face rabat la calitate, rama metalică fină şi plasticul din spate (care pare destul de calitativ şi rezistent la amprente) dându-i o notă destul de elegantă. Şi un mare avantaj în faţa concurentului Lumia 630. Am testat un model negru (nici nu ştiu dacă există aştă schemă de culori), care „arăta destul de business”. Am citat un alt observator independent, stârnit şi el de un smartphone de la un producător aproape rusesc, despre care nu avea habar că există în peisajul IT. Telefonul este bine închegat şi solid construit, motiv pentru care pare mai gros decât One M8. În realitate, diferenţele dintre ele nu sunt atât de mari pe cât par. Am încercat să punctez acest lucru şi prin fotografiile realizate pentru comparaţia între cele două.
Ca o notă pozitivă în ceea ce priveşte aspectul şi dimensiunea, MultiPhone 8500 are marginea de jos mai subţire decât M8. Ca notă negativă, marginile laterale sunt mai groase decât la flagship-ul HTC, motiv pentru care, acesta din urmă pare mult mai finuţ.
În afară de mufa micro USB pentru încărcare, aşezată uşor atipic, în partea de sus a telefonului, şi de cea învecinată, pentru căşti, MultiPhone 8500 mai prezintă lateral controalele volumului (stânga) şi butonul de pornire (pe dreapta). Simplu şi la obiect!
Autonomie
Aşa cum am spus la început, îl văd pe MultiPhone 8500 ca pe o alternativă (mult mai indicată) la gama de entry-level a seriei Lumia. Iar telefoanele mai ieftine din seria Lumia se adresează publicului larg mai degrabă decât utilizatorilor hardcore. De aceea, contează câteva funcţionalităţi de bază ale unui smartphone, printre care se regăseşte şi autonomia.
Iar aici telefonul celor de la Prestigio se descurcă impecabil. Ca dealtfel şi rivalul său Lumia 630, dacă e să mergem mai departe cu comparaţia noastră. Acumulatorul de 2000 mAh în combinaţie cu un sistem de operare destul de milos cu bateria conferă o autonomie de trei-patru zile de utilizare standard. Adică date şi wireless activate, telefoane, câteva poze şi ceva navigare, mai mult în reţelele sociale. Chiar şi un joc, e drept, o strategie care nu solicită foarte multe resurse şi care nici nu permite perioade foarte lungi de gaming. Mai exact Age of Empires: Castle Siege, pe care chiar l-am descoperit cu plăcere, dar şi cu multă nostalgie şi pe care îl recomand cu căldură posesorilor de Windows Phone. Eu l-am instalat deja si pe Surface.
Nici măcar în perioada în care am realizat pozele şi filmarea pentru testul camerei foto, autonomia telefonului nu a scăzut sub trei zile.
Ecranul
Trebuie să îi dedic un subtitlu separat, pentru că display-ul pare a fi călcâiul lui Achile pentru eroul nostru. Unul dintre cele două călcâie, ca să fiu mai exact. În condiţii de luminozitate scăzută, ecranul permite vizualizarea lejeră a oricărui tip de conţinut. Lucrurile se schimbă însă destul de drastic în momentul în care suntem afară, în miezul zilei, iar vremea este însorită. Apar probleme de vizibilitate destul de mari, în condiţiile în care luminozitatea este setată pe automat. Deh, trebuie să încercăm să avem grijă şi de baterie, că doar aşa obţinem autonomia despre care vorbeam mai sus.
Nici Nokia Lumia 630 nu este mai breaz la acest capitol, dar parcă totuși are un mic avantaj. Vă las pe voi să judecați acest lucru, cu fotografia de mai sus, care sper să vă fie de ajutor.
Funcţionare
În perioada în care l-am avut la teste, Prestigio Multiphone 8500 a rulati impecabil, în condiţiile în care, aşa cum am mai specificat, am derulat activităţi obişnuite pentru un utilizator normal de smartphone. Tocmai pentru că nu am avut niciun fel de incident, am apelat la o soluţie pe care nu o am tocmai la inimă: benchmark-ul.
AnTuTu Benchmark pentru Windows Phone a dat, în urma testării, un scor total de 10743 puncte, dar a ridicat la fileu şi o problemă. În ciuda rezoluţiei declarate de 720 x 1280 pixeli, aplicaţia vede doar 480 x 800 pixeli pe ecranul lui Prestigio MultiPhone 8500. Să punem totuşi acest lucru pe seama faptului că AnTuTu Benchmark pentru Windows Phone este încă în stadiul de beta, aplicaţia fiind la versiunea 0.8.0. Pentru comparaţie, dar zdruncinându-mi şi mai tare încrederea în programele de benchmark, pentru Nokia Lumia 630 am obţinut un scor total de 11281 de puncte.
Camera
Am vorbit mai devreme despre un călcîi al lui Achile, reprezentat de ecran, precizând că MultiPhone 8500 are două puncte sensibile. Ei bine, camera pare a fi al doilea dintre ele. În primul rând pentru că, în ciuda celor 8 megapixeli, atunci când vine vorba despre filmat, lasă mult de dorit. Vă prezint un test de înregistrare video şi vă invit să urmăriţi cum se modifică toate culorile odată ce întreptăm obiectivul înspre lumină mai puternică. Camera de pe acest terminal poate fi folosită cu succes pentru a surprinde un eveniment inedit, dar în niciun caz nu este recomandată dacă doriţi să păstraţi înregistrări cu familia, spre exemplu.
Din punct de vedere al fotografiilor, este oricum mult mai bine. Cu mențiunea că fotografiile sunt realizate în format 4:3, așa este setată implicit camera. Chiar dacă aş avea şi aici de cârcotit, telefonul nostru poate realiza fotografii reuşite. Are şi aici tendinţa de a altera culorile atunci când este inundat de lumină puternică, dar parcă este mai puţin deranjantă. Aveți mai jos câteva exemple de fotografii realizate cu MultiPhone 8500, atât în lumină normală, cât și în condiții de luminozitate crescută.
Şi, pentru că tot am avut tendinţa de a-l compara frecvent ba cu Nokia Lumia 630, ba cu HTC One M8, iată şi căteva comparaţii ale calităţii fotografiilor reuşite de cele trei terminale. Primele fotografii sunt realizate cu Prestigio MultiPhone 8500, următoarele cu Nokia Lumia 630 și ultimele cu HTC One M8. Fotografiile fac mai mult decât cuvintele, aşa că vă las pe voi să decideţi.
Și încă o încercare, de această dată un un colt de clădire mai întunecat. Ordinea este aceeași.
Concluzii
După o perioadă în care am utilizat în paralel MultiPhone 8500 de la Prestigio şi Lumia 630 de la Nokia/Microsoft, concluzia pe care o trag este una extrem de simplă. Dacă vreţi să încercaţi şi Windows Phone, chiar şi de dragul de a experimenta, Prestigio este alegerea indicată, atâta timp cât vreţi să rămâneţi într-o zonă decentă de preţ. Dacă sunteţi pasionat de acest sistem de operare şi bugetul nu este musai o problemă, atunci s-ar putea (şi este indicat) să aveţi în vedere şi alte variante. Ţinând cont de faptul că Prestigio este la prima ispravă în zona sistemului de operare pentru dispozitive mobile de la Microsoft, putem spune fără ezitare că a făcut o treabă bună. Sunt convins că la următoarele terminale din această categorie se vor vedea îmbunătăţiri, însă, chiar şi aşa, Prestigio MultiPhone 8500 este o reuşită.