Dacă nu am ajuns la București să testez serviciul 4G+ de la Orange atunci când a fost lansat, o fac acum la mine acasă. Am fost curios să văd cum funcționează în Brașov, așa că înarmat cu Samsung Galaxy S5 LTE (unul dintre puținele modele ce suportă 4G+) auriu și o cartelă Orange 4G+ am pornit la testare.
În paralel am avut un instrument normal: aparatul meu iPhone 5S și cartela 4G pe abonament Orange. Ce a ieșit?
În teorie, diferența dintre 4G și 4G+ ar putea să fie și dublă: dacă 4G poate merge la 150 Mbps, 4G+ folosind o bandă dublă poate să urce la 300 Mbps. În realitate sporul de viteză pe care utilizatorul îl simte nu e chiar atât de mare și dincolo de asta, doar câteva terminale pot să folosească 4G+ – din câte știu eu Samsung Galaxy S5 LTE e cam singurul comercializat oficial (adică testat în rețea și certificat pe 4G+) la noi.
Câteva lucruri interesante au reieșit pe perioada testului.
1) Orange are acum o acoperire 4G destul de bună în Brașov, 4G+ începe să crească. Aproape peste tot pe unde m-am plimbat cu S5-ul LTE cu 4G+ după mine am avut măcar semnal 4G. Asta o pot confirma și prin cartela personală 4G pe abonament pe care o am.
2) Acoperirea Orange 4G+ nu e chiar peste tot: în zona centrului, în jurul bazinului olimpic am detectat cel mai bun semnal și vitezele cele mai bune: 94,29 Mbps obținuți la intersecția Hărmanului cu Vlahuță.
Nu am avut timp să mă plimb prin Brașov și să realizez o hartă cu acoperirea 4G+ ca să pot să spun exact care sunt punctele.
Trebuie să știți că același lucru ce e valabil la 4G e valabil și la 4G+: cu cât sunt mai mulți oameni în celula respectivă cu atât va scădea și viteza maximă ce se poate obține acolo.
3) Uneori e mai indicat să se treacă pe 4G decât pe 4G+ pentru o viteză mai bună. Când semnalul 4G+ nu e suficient de puternic, e mai bine să se treacă pe 4G și așa să se obțină o viteză mai bună de transfer. Treaba asta e valabilă pentru orice operator și atunci când pe 4G nu e semnal suficient. Ca să am cât de cât un reper în ceea ce înseamnă viteza am folosit serviciul SpeedTest care nu e nici pe departe cea mai exactă măsurătoare.
Oricum, indiferent ce o să vă zică multitudinea de specialiști locali în ale telefoniei, rețelisticii și gadget-urilor, testele de viteză făcute pe rețelele operatorilor au un mare grad de subiectivism: același test repetat la intervale de minute/secunde/ore, în aceiași locație îți va da alte rezultate pentru că nu poți controla toți factorii care intră în calculul vitezei (Calitate semnal, cache, număr de consumatori din rețea etc). Prin urmare luați informațiile din poze doar cu titlu informativ.
4) Oriunde am fost în Brașov netul a mers strună pentru ceea ce am avut nevoie să fac cu cartela 4G+. Adică să urc rapid poze (5 MB) pe Facebook, filme, streaming radio și în paralel să fac un download și browsing sau să realizez un apel video Skype. Cam astea sunt scenariile standard de care se folosește un utilizator obișnuit. Până acum sunt mulțumit cum a funcționat.
5) Cel mai mult am folosit Galaxy S5 LTE cu 4G(4G+) pentru streaming-ul radio pe internet. În momentul de față mi se pare utilizarea cea mai bună a unui abonament cu trafic mare (nelimitat) 4G sau 4G+. Rezultatul: extrem de mulțumit! Poți liniștit să lucrezi, să faci sport ascultând radio pe internet la o calitate extrem de bună și în paralel să ai acces la email, rețele sociale etc. fără să fi limitat cu nimic.
6) Nu am vânat viteze maxime pe 4G+. Scopul nu este să vezi care e valoarea maximă pe care o poți obține la o anumită secvență temporală. Scopul este să te asiguri că atunci când ai nevoie de viteză bună să faci un transfer, poți avea asta. Am prins totuși un maxim de 94 Mbps, valoare peste ceea ce obțin în mod normal pe o cartelă 4G. Să nu zic neapărat dublu, dar pe acolo.
7) 4G sau 4G+? Normal că lumea își pune întrebarea: la ce mă ajută 4G+ dacă am 4G? Păi … în afara situațiilor în care ai de făcut upload/download de câteva sute de MB sau GB și minutele/secundele alea contează enorm pentru tine, nu prea vei simți o mare diferență. Cum viteza și cantitatea de trafic de date folosită crește de la an la an, ai vrea să ai 4G+ și nu 4G pentru că vrei să folosești cele mai bune servicii (dacă tot ai un smartphone modern, capabil de 4G+).
Pe mine mă bucură să văd că operatorii de telefonie mobilă (re)investesc în infrastructură și încet vor avea un cuvânt greu de spus în fața RDS: la un moment dat nu cred că vreunul dintre noi își va mai pune problema să aibă net high speed acasă și altul pe telefon/tabletă. Vom lua unul singur, care să includă minute, SMS-uri cine mai știe ce alte servicii, date high speed, pe MOBIL. Aici RDS trebuie să deschidă bine ochii pentru că cei 7 Mbps pe care îi oferă nu au nicio valoare iar Orange și Vodafone s-au distanțat puternic.
Ar mai fi de spus că Orange 4G+ e disponibil în abonamente deja din luna septembrie și are acoperire în șase orașe din România : București, Brașov, Cluj-Napoca, Galați, Iași și Timișoara.
@nea Vasilica, ai un punct de vedere aproape valid:
1. Nu m-am plimbat prin Brasov prin urmare nu am avut cum sa vad cum merge 4G+ peste tot. Chiar si daca as fi facut-o nu era relevant din motivul spus mai sus.
2. Daca pentru tine un test inseamna sa rulezi la nesfarsit SpeedTest atunci inseamna ca nu ai inteles de fapt esenta articolului. Sau poate ca eu nu m-am exprimat cum trebuie. In ambele situatii e vina mea, ai dreptate.
Sa fiu mai explicit: am scris in mare parte dupa ochi si foarte putin dupa ureche. Dupa ochi pentru ca modul in care merge 4G+ il percepi vizual: se incarca rapid site-urile, se duc pozele unde ai nevoie, vin mailurile, aplicatiile raspund rapid la comenzi, iti aduc continutul dorit de pe net etc. Si dupa ureche: daca nu ai intarzieri in convorbiri, daca stream-ul audio nu se opreste si daca intelegi corect (nu e deformat sau intarziat) ceea ce discuti pe Skype (sau orice alt VOIP) cu cineva. Etc.
zici ca ”Nu am avut timp să mă plimb prin Brașov” si afirmi ca ”serviciul SpeedTest care nu e nici pe departe cea mai exactă măsurătoare”. atunci la ce te-ai mai apucat? sau ai scris asa dupa ureche?
salut.
iPhone 6 suporta 4G+ ?
ms,
Stii ce-i nasol cu 4G-ul? Cum ai iesit din oras nu mai ai decat 3G+/HDSPA, iar in vechile blocuri comuniste n-ai 4G nici cu rugaciuni…
E bine că infrastructura permite viteze mari, dar problema este costul total al traficului de date. Deocamdată niciun operator nu oferă internet nelimitat (asta pe bune, fără constrângeri), iar ofertele sunt destul de costisitoare acum.