Eeee. Ce ziceți de asta?
E un titlu folosit de către The Telegraph ca să atragă atenția asupra potențialelor pericole legate de posibila infecție a smartphone-ului. De aici și până la faptul că ”milioane de britanici sunt vulnerabili să fie priviți de către hackeri prin camera de pe smartphone atunci când merg la toaletă, fac sex sau se îmbracă …” e o cale lungă.
Fiecare cu publicului lui veți zice. De acord. Pentru mine e puțin cam prea mult din N motive.
Prima dată că oricum ți-ai lăsa telefonul ăla deștept prin locurile în care te apucă foamea de sex, șansele ca obiectivul camerei să pice direct pe acțiune sunt extrem de mici, oricum o dai. A doua oară e că de la probabilitatea ca cineva să îți poată infecta telefonul și până la situația în care asta se și întâmplă e cale lungă. Încă nu am văzut documentate foarte multe astfel de cazuri și eu citesc destul de mult pe zona de securitate.
E foarte bine să trezești interesul ca să îți poți dezvolta mai ușor punctul de vedere. E greșit totuși să alertezi oamenii pe niște chestii teoretice.
Povestea asta de la The Telegraph a fost creată pe marginea unui studiu dat de Kaspersky Lab în care se discută faptul că din cei 90% de britanici posesori de smartphone, cam 2/3 pot să fie ținte ale criminalilor cibernetici care sunt setați să le urmărească viața personală.
Vin și ceva date statistice: 57% dintre adulții posesori de smartphone îl au în preajmă în momentele intime. 44% îl iau la toaletă/în baie. Iar 37% se dezbracă în prezența smartphone-ului. What the …!? Cine a stat să răspundă la întrebările astea?
Și acum trecem într-adevăr la informații utile: 30% dintre noi lăsăm telefonul în preajma unor documente importante/întâlniri.
Aici da, pericolul există, mai ales pentru acele persoane care pot să devine ținte alese atent și cărora li se poate infecta smartphone-ului cu un troian care să permită accesul remote la microfon și la cameră – țineți minte că Google face asta în versiunile noi de Android, da? Cu un astfel de instrument pot să înregistreze elementele audio video – văd scenariul acesta valid în cazul furtului unor secrete economice, care pot aduce bani serioși. Puțin probabil să fie folosit pentru scenarii de furt de poze/filme pentru ziarele de scandal – deși după ultimele scandaluri ”fappening” încep să nu mai fiu așa de sigur că omenirea nu o ia razna.
Totuși, de la treaba asta și până la situația în care oamenii sunt spionați prin propriul smartphone de către hackeri e cale lungă. Poate nu la fel de lungă în cazul unor instituții guvernamentale foarte băgărețe, gen NSA.
via telegraph