Colorovo CityTab Supreme este o tabletă Android cu un display cu diagonala de 7,85 inci și un aspect extrem de apropiat cu cel produs de Sony în seria de terminale Z, construită în jurul unei platforme dual-core Intel Atom Z2580 la 2 GHz și ajunsă în România la un preț de sub 700 lei. Teoretic are cam tot ce îi trebuie pentru a fi un produs bun, în practică sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a face achiziția.
Ultima săptămână mi-am petrecut-o în compania unei tablete Android numită Colorovo CityTab Supreme, un produs cel puțin interesant realizat în jurul unui procesor Intel Atom Z2580 la 2 GHz. Când am fost întrebat dacă vreau la teste această tabletă am zis de ce nu? Am mai avut câteva gadget-uri cu Intel Atom pe Android, am cu ce să compar și oricum va fi o experiență inedită. Și chiar așa a fost!
Aspect: o tabletă compactă, subțire și ușoară
Tableta Android Colorovo CityTab Supreme se remarcă în primul rând prin aspect: când am văzut-o prima dată am avut impresia că am în mână un Sony Xperia Z transformat într-o tabletă cu diagonala ecranului de 7,85 inci. E de bine treaba asta, nu vă fie teamă.
Dacă nu ar fi fost un miros pregnant de cauciuc/plastic care să însoțească tableta în primele momente de după scoaterea din cutie, CityTab Supreme ar fi avut un avantaj important: prima impresie era pozitivă. Și așa a fost, doar puțin mai diminuată.
Pentru mine a fost o experiență interesantă să folosesc această tabletă a cărei dimensiune (195×135×7.2 mm) e foarte apropiată de cea a lui Nokia Lumia 1520, actualul meu smartphone. Vedeți mai jos despre ce vorbesc.
Colorovo CityTab Supreme e o tabletă foarte subțire: are doar 7,2 mm, o grosime apropiată de cea a unui iPhone 5s (7,6 mm). Împreună cu formatul apropiat de 4:3 îi permite o prindere facilă cu o singură mână și asta face ca ea să fie și relativ simplu de folosit.
După cum spuneam, carcasa tabletei aduce extrem de mult cu cea a unui Sony Xperia Z: un material negru, cu margini rotunjite și laterale încastrate într-un material cauciucat. Butoanele sunt foarte puțin ieșite în relief (poate și din cauza asta sunt ceva mai dificil de folosit – controlul volumului și butonul de pornire/oprire).
Nu vă așteptați să găsiți același nivel de finisare ca în cazul produselor Sony: la cei 699 de lei cât costă Colorovo CityTab Supreme cred că materialul ales pentru carcasă este unul corect: are o aderență bună, plasticul negru mat oferindu-i și o protecție la amprente.
În partea de jos a carcasei există slot-ul pentru conectorul microUSB necesar pentru încărcarea și transfer de fișiere. Tot aici avem și jack-ul audio.
Bordura care prinde display-ul iese foarte puțin peste nivelul sticlei lăsând impresia că suprafața este aproape continuă.
Privită e departe Colorovo CityTab Supreme arată interesant și nu lasă să se vadă că vorbim despre o tabletă Android din zona ieftină. Îndrăznesc să spun că arată chiar mai bine decât foarte multe tablete Android aduse sub brand-uri autohtone.
Display: 7,85 inci, 1024 x 768 pixeli, 163 ppi
Colorovo CityTab Supreme are un display cu diagonala de 7,85 inci, cu un aspect apropiat de 4:3, adică de cel cu care suntem obișnuiți să îl găsim la cărți și reviste. Rezoluția display-ului capacitiv e de 1024 x 768 – destul de bună pentru această diagonală. E drept că obișnuit fiind cu rezoluții mari pe tabletă și smartphone mi-aș fi dorit ceva mai mult –densitatea de doar 163 ppi fiind totuși destul de mică pentru standardele actuale. Pe de altă parte, sunt însă sigur că pentru un utilizator obișnuit acest lucru nu va fi o problemă majoră.
Display-ul în sine nu este unul rău. Reacționează destul de bine la touch – poate citi maxim 5 puncte simultan. Culorile sunt parcă puțin prea șterse și le lipsește strălucirea – treaba asta poate să fie indusă și de folia de protecție de pe display.
Contrastul negru/alb este bun (se poate mult mai bine) pentru ca informațiile de pe ecran să fie citite fără probleme mai ales dacă tableta e folosită majoritar în interior, unde lumina artificială predomină. Nu vă aventurați să ieșiți cu ea afară, când e soare puternic pentru că nu veți putea citi mai nimic pe display.
Hardware: dual-core Intel Atom Z2580, 1 GB RAM, 16 GB stocare
În interiorul tabletei Colorovo CityTab Supreme veți găsi un procesor dual-core Intel Atom Z2580 un GPU PowerVR SGX544 MP2, 1 GB RAM și 16 GB pentru stocare (cu suport pentru microSD de MAXIM 4GB). Împreună dau o performanță decentă pentru prețul la care se găsește tableta pe piață (699 lei).
Adiacent, pentru conectivitate există un cip WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 și receptor GPS cu AGPS. Sunt prezente și două camere web, cea principală (de pe spate) de 5 MP, iar cea secundară de 2MP.
Singurul aspect negativ pe care vreau să îl aduc în discuție este cel legat de calitatea conectorilor pentru display: am făcut un test ca să văd cât de compactă e tableta, ținând ambele mâini pe ea și încercând să presez în direcții contrare marginile. Nu se aude niciun fel de sunet sau să se simtă vreun joc în carcasă, însă display-ul o ia razna și încep să apară culori ciudate. Nu vă recomand să încercați și voi așa ceva pentru că e posibil să stricați ecranul.
Multimedia: sunet sub medie, cameră foto de umplutură
Dacă până acum tableta s-a prezentat bine, în zona multimedia situația se schimbă. Dacă vreți să ascultați muzică din difuzorul de pe spatele tabletei mai bine lăsați-vă păgubași. Atât calitatea cât și nivelul maxim al sunetului o să vă dezamăgească.
Fetelor mele le place să asculte muzică pentru copii de pe YouTube și ori de câte ori am ocazia le las să interacționeze cu produsele ce îmi vin la test. În cazul de față Colorovo CityTab Supreme a avut un comportament sub medie atât pentru nivelul maxim al sunetului cât mai ales vizavi de calitatea sa. Știți treaba aia cu sună ca o tigaie spartă …
Iar dacă vine vorba despre opțiunile de fotografiere/filmare pe care le pune la dispoziție Colorovo CityTab Supreme, lucrurile sunt similare: nu vă lăsați induși în eroare de numărul de 5 MP asociat camerei web. În condiții optime de lumină veți putea face câteva poze care să fie cât de cât ok. Am remarcat dificultăți la focalizare și la redarea culorilor. Mai jos vedeți două imagini capturate cu camera principală de pe tableta Colorovo.
Ca să spun simplu, bazați-vă pe cele două camere doar dacă vreți să vorbiți cu prietenii pe Skype sau oricare alt sistem similar de mesagerie video.
Software: Android 4.2.2 minimal
Colorovo CityTab Supreme funcționează cu un Android 4.2.2 pe care l-aș numi decent pentru acest produs. În general nu veți avea dificultăți în a folosi sistemul de operare. Fără niciun fel de addon-uri peste interfață, tableta merge binișor – din păcate nu atât de bine precum ați crede privind doar specificațiile hardware.
Peste Android-ul standard nu sunt aduse prea multe modificări – poate doar butoanele software pentru controlul volumului (care e logica pentru care există și buton hardware și software, nu am înțeles) și captura de ecran (e oare așa de important pentru un utilizator obișnuit de Android să facă capturi de ecran?).
La nivel de dotare software, veți regăsi câteva aplicații preinstalate (ce pleacă într-o interfață poloneză) a căror menire este să vă facă viața mai ușoară. Una dintre ele este eClicto, un ebook reader făcut pentru piața poloneză.
Și mai remarc un utilitar ce vine să ofere suportul pentru recunoașterea gesturilor în Colorovo CityTab Supreme. Aplicația permite definirea anumitor gesturi care ulterior trebuie să se transforme automat în anumite acțiuni.
Cu acces direct în Play Store nu sunteți limitați la a folosi doar aplicațiile preinstalate. Din contră, aveți o grămadă de opțiuni din care să alegeți și să aduceți pe tabletă fix acele programe ce vă aduc satisfacția căutată.
Performanță: o tabletă destul de lentă
Citind doar specificațiile tehnice de pe cutia lui Colorovo CityTab Supreme ați fi tentați să credeți că veți achiziționa o tabletă foarte rapidă. Intel Atom dual-core la 2 GHz e un vis dacă nu citiți tot: procesorul în cauză este un Z2580 ce face parte din generația Intel CloverTrail+ lansată la începutul lui 2013. Oferă o putere de calcul ce acum poate fi considerată decentă.
Ca să aveți încă de la început o imagine de ansamblu, comparați performanța generală a tabletei Colorovo CityTab Supreme e uneori mai bună decât cea a unui Nexus 7 v2. Dacă la nivelul interfeței viteza este bună, intrarea în aplicații consumatoare de resurse ne va arăta neajunsul limitării memoriei la doar 1 GB. Nici măcar viteza procesorului, excelentă în anumite teste (NBENCH de exemplu) nu reușește să aducă o performanță superioară. Ca să fiu mai clar, haideți să trecem în revistă câteva din rezultatele obținute.
Pentru calculul valorii PI din BenchmarkPI, Colorovo CityTab Supreme a reușit o performanță de 383 ms.Nu e rea deloc.
Că tot am discutat despre NBENCH: dacă la timpii de acces pentru memorie Colorovo CityTab Supreme stă bine, la calculele în virgulă mobilă procesorul Intel Atom nu e cea mai bună alegere.
Toată lumea vrea să vadă ce știu produsele în testul Quadrant: 6962 de puncte nu e chiar o valoare mică. Departe de ce poate Asus TF103C, peste Nexus 7 v2.
Testul AntuTu ne arată că din nou Colorovo CityTab Supreme are un comportament mai bun decât al Nexus 7 v2.
Acestea fiind spuse, cred că ați înțeles că la nivel de performanță tableta Colorovo CityTab Supreme corespunde mesajelor de marketing transmise pe cutie. Dacă ar fi avut încă 1 GB în plus de memorie de lucru, tableta s-ar fi comportat și mai bine, atât în teste cât și în lucrul de zi cu zi.
Că veni vorba, cred că de fapt ar trebui să vă intereseze cum funcționează tableta într-un scenariu normal de folosire. Pe browser, citit cărți/știri. email, Facebook, redare de filme Colorovo CityTab Supreme își face treaba în majoritatea cazurilor și veți fi mulțumiți de achiziția făcută. Vor apărea probabil și situații în care sistemul se va bloca și aplicațiile se vor închide – acesta este Android-ul actual, nu aveți ce face.
O mențiune pe care vreau să o fac are legătură cu memoria de pe tabletă: este destul de lentă iar faptul că nu există decât 1 GB își pune și mai tare amprenta pe performanța din aplicațiile ce au nevoie de multă memorie. Exemplul pe care îl dau este Flipboard, ebook reader în care deseori am avut probleme de folosire pe perioada testării.
Și am ajuns la un ultim aspect: autonomia. Cu o baterie de doar 3750 mAh, Colorovo CityTab Supreme nu stă deloc strălucit la autonomie. Aspectul unde nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor este autonomia. Pentru vizionarea de filme bateria s-a descărcat în mai puțin de 6 ore, situație similară și pentru browsing.
Concluzie: o tabletă rapidă, construită interesant și cu un excelent format de afișare
Colorovo CityTab Supreme 7.85 e o tabletă interesantă. Apreciez la ea în primul rând formatul de afișare – cu diagonala de 7.85 inci și un raport apropiat de 4:3 devine un gadget excelent de a fi folosit pe post de ereader, fie pentru cărți fie pentru parcurgerea știrilor. Adăugați aici e e foarte subțire și că e foarte ușoară (doar 360 g) și aveți deja în față imaginea unui produs ieftin, gata de a primi rolul de ebook reader.
Mi-a mai plăcut foarte mult și modul în care arată și e construită: copierea liniilor de la Sony Xperia Z e de bun augur.
Lucrurile de care trebuie să țineți cont sunt legate de capacitatea de stocare și faptul că memoria este destul de lentă, că display-ul putea să fie mult mai bun, că sunetul dat de difuzor și calitatea camerei foto lasă de dorit.
Toate astea trebuie puse în balanță cu prețul: pentru 699 de lei primiți o tabletă subțire, destul de rapidă, cu o autonomie medie și un display bun dacă e folosit în interior. Merită?
Depinde de criteriile fiecăruia dintre noi.
Din multe puncte de vedere e o alegere bună – preț, format de afișare, viteză, greutate, aspect iar din altele se pot găsi soluții mult mai bune – autonomie, performanță, calitate display. Voi alegeți în final. Ce vă spun este să vă uitați înainte și după niște tablete Nexus 7 (v1 și v2).
Informații: colorovo
Preț: aproximativ 699 lei
PRO | CONTRA |
+ construcție + formatul de afișare + greutate |
– autonomie – display – memorie |