De când l-am văzut prima oară la lansarea de la San Francisco am spus că Nokia Lumia 930 este de fapt smartphone-ul pe care Microsoft l-a imaginat atunci când a conceput sistemul de operare Windows Phone: un excepțional display de 5 inci Full HD într-o carcasă deosebită, cu linii drepte, prinsă într-o bordură metalică plus o super cameră foto de 20 MP PureView și un CPU care să facă aplicațiile să zboare.
După patru ani de la lansarea Windows Phone Microsoft are în buzunar un produs excepțional cu care să se lupte de pe aceiași poziție cu Apple și Google. Reușește oare? Citiți cele ce urmează ca să vă lămuriți.
Nokia Lumia 930 este cel mai puternic Windows Phone pe care îl putem găsi pe piață. Într-o carcasă de plastic (137 x 71 x 9.8mm) într-o gamă variată de culori ”nebune”, cu o bordură metalică ce îi oferă un aspect elegant, Nokia Lumia 930 reprezintă cel din urmă și cel mai bun (în opinia mea) smartphone făcut vreodată de finlandezii de la Nokia.
Design: linii drepte, metal, plastic și un display excepțional
Nokia Lumia 930 păstrează foarte multe dintre caracteristicile liniei Lumia, lansată și susținută de Nokia până în momentul în care Microsoft i-a înghițit. Aspectul este unul cel puțin interesant: dacă vezi aparatul de sus sau dintr-o parte ești fascinat de cât de bine arată. Display-ul AMOLED domină partea superioară într-o manieră absolută. Lateralele, construite din aluminiu întăresc senzația de produs elegant.
Până în momentul în care întorci aparatul și dai cu ochii de materialul plastic al capacului de pe partea din spate. Nokia a ales să folosească această inovație introdusă la Lumia 925 în ideea că va putea oferi pasionaților produse Lumia 930 în culorile aprinse pe care și le doresc. Modelul pe care l-am avut în teste este cel cu carcasă portocalie, pe piață existând și modele cu verde fosforescent, alb și negru.
Culoarea nu e neapărat pe placul meu, dacă ar fi fost să merg pe un simbol ”arzător„ aș fi preferat modelul pe verde, asta ca o paranteză.
Dincolo de preferința în materie de culoare, consider că alegerea unei construcții de plastic nu a fost cea mai inspirată pentru Lumia 930 dintr-un motiv simplu: strică mult din impresia de calitate pe care ți-o lasă aparatul până să îi vezi partea din spate.
În zona superioară finisajul este aproape fără cusur: în mijlocul bordurii avem fanta pentru jack-ul audio (din păcate fără protecție de praf și scame) și imediat lângă, în partea stângă, capacul pentru accesul la slotul nanoSIM. Modul în care capacul este integrat în bordura carcasei e inspirat, la fel și prinderea – în opinia mea mult mai bună decât soluția găsită pe modelele Lumia 925 și 930, unde era necesară folosirea unui ac pentru extragerea capacului.
Butoanele hardware din componența carcasei lui Nokia Lumia 930 sunt situate pe partea din stânga a smartphone-ului, într-o ordine firească: volum, pornire/oprire și declanșatorul camerei foto – da, Nokia Lumia 930 cu Windows Phone beneficiază de un buton hardware pentru declanșarea camerei, lucru ce teoretic sporește mult confortul folosirii aparatului pe post de cameră foto, tehnologia de 20 MP PureView fiind un puternic argument PRO acest lucru.
Pe spate, Nokia Lumia 930 are un capac de plastic pe care există mai multe fante ce descoperă diferitele componente prezente și partea din spate. Sus există LED-ul Flash și ochiul camerei PureView cu lentile Zeiss, plus un microfon de zgomot ambiental.
Jos avem din nou un microfon plus fanta difuzorului – o alegere nu tocmai inspirată din partea Nokia pentru că de obicei vrei să te folosești de el când telefonul este îndreptat cu display-ul în sus, fanta difuzorului având mari șanse să fie acoperită și odată cu asta să scadă și calitatea sunetului (care oricum nu excelează).
Privită cu atenție partea din spate a lui Nokia Lumia 930 dezvăluie o mică curbură, oarecum simetrică cu cea a display-ului, fapt ce reamintește de design-ul în formă de trabuc al primului model Lumia.
Și dacă vorbeam de simetrie, aceasta se închide cu fanta conectorului microUSB: poziționat în partea inferioară a carcasei, diametral opus de jack-ul audio.a
Lumia 930 nu este nici un telefon subțire și nici unul ușor. La 9,8 mm grosime aș spune că este exact așa cum ar trebui să fie un smartphone modern. Îndrăznesc să spun că în clipa de față, când suntem asaltați de phablet-uri și dimensiunile ecranului parcă nu se mai opresc, cei 5 inci ai diagonalei lui Lumia 930 mi se par ideali. Aparatul se ține foarte bine în mână. Pe de altă parte aderența nu e un punct forte și nici greutatea: 167 g se simt destul de bine în buzunar, mai ales în sezonul estival.
Cred că cel mai simplu mod în care vă puteți face o idee despre dimensiunea și forma lui Nokia Lumia 930 este să îl vedeți alături de alte modele de smartphone-uri. De sus în jos avem LG G3, HTC Desire 816, Nokia Lumia 930, Nokia Lumia 925 și Nokia Lumia 1520.
Aceiași ordine, alt unghi:
Și o imagine cu partea din spate.
Display: AMOLED ClearBlack Full HD
Pot să spun că am fost fericitul utilizator a unei serii lungi de modele high end de Lumia. Am pornit cu Lumia 800, am trecut la 920, 925, 1020, 1320, 1520 si acum la 930. Progresul în ceea ce înseamnă calitatea display-ului pus Nokia (îmi tot vine să spun fostul producător finlandez) este evident. Lumia 930 se află în capul listei, tronând falnic cu al său display AMOLED ClearBlack cu rezoluție Full HD (1080 x 1920 pixeli).
Mai jos am fotografiat display-ul lui Lumia 930 când o parte din el era în umbră. Se vede destul de bine modul în care sunt reproduse culorile când aparatul folosea un nivel normal de contrast și luminozitate (software-ul terț de pe Lumia 930 permite alegerea din mai multe setări predefinite în ceea ce înseamnă contrastul și luminozitatea).
Și așa arată un detaliu pe imaginea de mai sus:
Similar, dintr-un cadru mai mare am extras un detaliu ca să vă dați seama cum e compusă imaginea:
Densitatea de 441 de pixeli per inch joacă și ea un rol foarte important în ceea ce înseamnă calitatea ecranului. După cum am avut ocazia să observ în momentul de față singurul smartphone care poate să ofere o calitate superioară din punct de vedere al densității este cel de pe LG G3. Cu toate că la calitatea culorilor înclin să dau câștig de cauză lui Lumia 930.
Să nu uit să amintesc că atât negrul cât și albul sunt redate excepțional. Fiind vorba despre un display AMOLED, acolo unde este culoarea neagră, pixelii sunt de fapt închiși. Și tot un element PRO, culorile sunt reproduse foarte bine, nu ca în cazul aparatelor Samsung unde este exagerată strălucirea și contrastul.
Alte două caracteristici foarte importante ale display-urilor de pe seria Lumia – adică unghiurile de vizibilitate și comportamentul în soare puternic sunt duse mai departe de display-ul de pe Lumia 930. Pe soare puternic se vede perfect (cum de altfel se întâmplă și pe celelalte modele Lumia din seria high end).
Pe baza acestor argumente pot liniștit să trec calitatea display-ului ca unul dintre cele mai importante argumente de vânzare în favoarea lui Lumia 930. Am mai spus deja, Nokia s-a întrecut pe sine și a oferit un produs excepțional din acest punct de vedere.
Multimedia: 20 MP PureView și Zeiss, radio FM și sunet puțin peste medie
Mi-ar fi plăcut foarte tare să spun că odată cu un excepțional display Nokia Lumia 930 oferă utilizatorului și o experiență multimedia completă. Să urmărești un film pe ecranul de 5 inci de pe Lumia 930 e o plăcere, toți cei ce vor avea ocazia să folosească acest produs îmi vor da dreptate. Doar că filmul trebuie urmărit fără sonor, experiența de redare audio e departe de ceea ce ar fi trebuit să vedem pe Lumia 930.
În condițiile în care iPhone 5s oferă un sunet de calitate bună prin difuzoare, HTC One M8 se detașează clar printr-o performanță deosebită, Nokia Lumia 930 rămâne departe în urmă la acest capitol. Sunetul iese prin micuța fantă de pe spatele carcasei și dacă din întâmplare o acoperi cu degetul te trezești că nu se mai aude aproape nimic. Nici să pui aparatul cu spatele în jos pe o bucată de lemn/sticlă ce ar trebui să țină loc unui sistem de amplificare nu e o soluție.
În schimb camera foto de 20 MP cu lentile Zeiss și tehnologie PureView este un plus decisiv. Pe sistemul deja folosit la Nokia Lumia 1020, Lumia 930 face două feluri de poze cu al său senzor PureView de 20 MP. Una de 5 MP la rezoluție de 3072 x 1728 pixeli și una HighRes de 5376 x 3024 (aproape 5 MB).
Setările automate își fac treaba în majoritatea cazurilor, chiar și un utilizator mai puțin experimentat având șanse să obțină fotografii de calitate. Cei 32 GB spațiu de stocare sunt suficienți pentru multe experimente – și dacă spațiul de pe telefon devine insuficient, backup-ul automat al pozelor în OneDrive pe contul Live ID mai aduce un spor de 15 GB unui utilizator de Windows Phone.
Aplicația standard deja de management a camerei foto, Nokia Camera e ajunsă la maturitate pe Windows Phone 8.1 de pe Lumia 930. Cu toate astea, există o întârziere importantă (de aproape 1 sec) din momentul în care se pornește fotografierea și cel în care imaginea este efectiv înregistrată. Treaba asta va genera cu siguranță destule frustrări din partea utilizatorilor.
Lumia 930 știe să și filmeze Full HD, nu și 4k precum LG G3. Și nici nu are opțiuni de fotografiere/înregistrare video simultană ca și HTC One M8. Multă vreme absența unei aplicații dedicate de editare video direct pe smartphone a fost un minus important al Windows Phone – acum, odată cu lansarea lui Windows Phone 8.1 există un video editor oferit gratuit de Microsoft, ce poate fi descărcat din Windows Phone Store. Tot pe partea de video, Nokia Upload este o aplicație dedicată pentru upload-ul filmelor pe YouTube.
Pozele reușite de Lumia 930 sunt chiar foarte bune, vă invit să vedeți aici o comparație între performanța lui Lumia 930 și cea a Lumia 920, 925 și 1520.
Și vă mai ofer doar două exemple:
Pe noapte, Lumia 930 se comportă binișor, aproape de nivelul lui Lumia 925.
Hardware: quad-core, Snapdragon, 32 GB
La nivelul componentelor hardware Nokia Lumia 930 stă bine, nu extraordinar dacă este să îl comparăm cu produsele similare din zona Android. Lumia 930 e construit în jurul unui cipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, cu un procesor Quad-core 2.2 GHz Krait 400 și placă video Andreno 330 – o selecție puțin învechită dacă e să comparăm cu LG G3, HTC One M8 sau Galaxy S5.
Acest lucru nu ar trebui să conteze foarte mult, știut fiind faptul că sistemul de operare Windows Phone nu necesită la fel de multe resurse ca Androidul.
Nokia a pus pe Lumia 930 un display AMOLED ClearBlack protejat cu Gorilla Glass 3, 32 GB RAM și 2 GB memorie, LTE (HSDPA 42,2 Mbps), receptor WiFi a/b/g/n/ac, dual-band, Bluetooth 4.0 cu A2DP, NFC.
Camera foto principală are un senzor de 20 MP cu PureView, senzor de 1/2.5”. Cea secundară e doar de 1,2 MP. La nivel de senzori pe Lumia 930 există aceelerometru, proximitate, compas, giroscop, senzor de lumină ambientală.
Selecția hardware se încheie cu receptorul GPS cu A-GPS, GLONASS, receptorul radio FM. Bateria este de doar 2420 mAh.
Merită să amintesc existența microfoanelor pentru sunet ambiental care împreună cu software-ul adecvat asigură filtrarea zgomotelor într-o convorbire.
Software: Windows Phone 8.1 la superlativ
Lumia 930 vine preinstalată cu cea mai nouă versiune a sistemului de operare Microsoft pentru smartphone-uri: Windows Phone 8.1. Saltul față de versiunea precedentă nu este mare, aduce însă acele finisaje necesare creșterii nivelului de utilitate și alinierii cu cerințele dictate de Android 4.4 KitKat și iOS 7.
Ecranul principal cu Live Tile-uri pe display-ul Full HD al lui Lumia 930 oferă utilizatorului accesul la o grămadă de informații utile fără ca el să fie nevoit să facă nimic: apeluri, interacțiuni cu contactele, mail-uri, prognoza meteo etc. apar automat pe ecran.
Integrarea notificărilor din rețele sociale în hub-ul people și prezentarea unificată a status-urilor personale de pe Facebook, Linkedin și Twitter diferențiază semnificativ utilitatea nativă dată de sistemul de operare Windows Phone față de iOS sau Android.
La fel, accesul unificat la pozele de pe memoria internă, OneDrive și Facebook direct din hub-ul photos e în măsură să facă mult mai simplu procesul de management al pozelor. Practic fără să facă nimic deosebit și nicio setare suplimentară, un utilizator de Windows Phone poate vedea rapid toate pozele puse de prieteni pe Facebook.
Pe Lumia 930 Nokia a încercat să contracareze mișcările din zona de healthcare introduse pe smartphone de Samsung, copiate apoi de Apple și LG, oferind o soluție proprie de monitorizare a sănătății sub forma Bing Health & Fitness. Pe scurt, Health.
Aici sunt grupate informații despre exercițiile realizate, evidența mâncării, recomandări de activități fizice etc.
E un prim pas făcut de Microsoft în această direcție și pentru cei interesați o soluție minimală de monitorizare. Trebuie să recunosc că de când am început să folosesc Lumia 930 am fost mai atent la câți pași făceam zilnic.
Windows Phone 8.1 introduce un sistem mai clar de monitorizare a energiei consumate, din Battery Saver putându-se vedea (să zicem exact) ce aplicații consumă resurse și cam în ce procente. Ca și până acum, activarea opțiunii Battery Saver va duce la optimizarea consumului și automat conservarea bateriei.
Cortana, asistentul virtual introdus de Microsoft cu Windows Phone 8.1 e prezent pe Lumia 930 și accesibil și din România cu condiția să folosiți setările regionale pe SUA. O combinație între Siri și Google Now, Cortana s-a dovedit util în prognoza rezultatelor de la World Cup 2014 unde a reușit o fantastică rată de 14:1.
Dincolo de sfaturi și monitorizare, Cortana mai poate face ceva extrem de util: activând quiet hours, Cortana se va ocupa de trecerea automată a sonorului pe modul silent atunci când suntem în vreo întâlnire (se folosește de intrările din agendă pentru a-și da seama de asta) sau automat într-un interval setat de noi (de la 23:00 la 07:00 de exemplu).
Pe Windows Phone 8.1 mai apare ceva nou: Data Sense. Este vorba despre o soluție de monitorizare a consumului de date și de activare automată de restricții atunci când limitele setate sunt atinse. E practic un modul similar cu cel existent deja de multă vreme pe Android. Îl consider util pentru cazurile în care nu se dorește depășirea limitei de trafic alocată în abonament.
Ca să închei scurta trecere prin opțiunile Windows Phone, vă mai spun că Windows Phone se poate configura și funcționează bine cu serviciul GMAIL pentru email și contacte. Și mai bine merge însă cu Outlook.com, unde există integrarea Exchange. Puteți defini mai multe conturi de email pentru ca mai apoi să setați un inbox unificat (linked) în care mesajele din conturile respective să fie prezentate agregat, listate în ordinea aleasă de noi.
Pe Windows Phone 8.1 există preinstalat un browser Internet Explorer 11 mobile, bunicel aș zice. Știe să folosească tab-uri, are setări de anonimitate. Marea majoritate a site-urilor HTML 5 merg așa cum trebuie.
În paralel puteți folosi Nokia Xpress, un alt browser construit pe motorul IE 11 mobile, dar care oferă explicit funcții de compresie a datelor. Și acesta știe să lucreze cu tab-uri și elemente de anonimitate.
Din păcate, dacă înainte ca Nokia să devină parte a Microsoft se putea seta Google ca motor de căutare implicit, acum acest lucru nu mai este posibil.
Mai sunt încă foarte multe lucruri interesante pe care utilizatorul le va regăsi pe Windows Phone. Nu trec fără să amintesc de Nokia Drive, soluția de navigare asistată de GPS cu hărți gratuite la nivel mondial și care în România funcționează foarte bine. Se regăsește preinstalată pe Lumia 930, hărțile și actualizările trebuind descărcate manual.
Pentru toți cei ce folosesc Office și integrarea acestuia cu OneDrive pe Windows 8.1, Windows Phone 8.1 aduce pachetul Office Mobile direct pe smartphone, cu acces simplu și rapid la documente, plus opțiuni de editare pentru Word, Excel, OneNote, PowerPoint.
Și să nu uit: odată cu Windows Phone 8.1 e mult mai simplu pentru un utilizator să acceseze informațiile de pe smartphone. Se leagă la PC/Mac și mediul de stocare este văzut ca atare de sistemul de operare și se pot face operații de citire/scriere. Vreți să extrageți rapid pozele? Nimic mai simplu, copiați din Pictures/Camera Roll ce vă interesează.
Vreți să vă puneți filme, copiați-le direct în Videos!
Performanță: de departe cel mai rapid Windows Phone
Lumia 930 e primul smartphone Windows Phone care beneficiază de un procesor quad-core. Am spus mereu că nu văd logica pentru care e nevoie de așa ceva pe sistemul de operare Microsoft pentru telefoane și îmi mețin afirmația: orice aplicație ai avea nevoie, merge foarte bine și pe un sistem dual-core.
Decizia de a folosi o platformă quad-core pentru Lumia 930 mi se pare mai degrabă un motiv de marketing din partea Nokia. E drept că la folosirea intensivă a camerei foto o performanță mai bună se simte, totuși întârzierea legată de captura foto rămâne.
Și atunci, de ce quad-core?
În plus și consumă energie. Pe modelele noi Android, Snapdragon 801 se dovedește a fi foarte eficient, atât LG G3 cât și HTC One M8 având salturi importante de autonomie față de modelele precedente. Faptul că Nokia a folosit Snapdragon 800 și nu 801 nu a fost o mișcare deșteaptă.
În cazul lui Lumia 930, bateria de 2420 mAh abia reușește să facă față o zi într-o utilizare normală. Pe modul de lucru intens, în puține cazuri veți ajunge cu ceva energie acasă. Din ceea ce am testat eu, cu conexiunea de date activă mereu cu/sau fără WiFi, notificările push active, radio (FM sau internet) autonomia lui Lumia 930 ajunge undeva la 10-11 ore.
Fără conexiunea de date deschisă sau cu o utilizare moderată reușeam să folosesc Lumia 930 cu succes într-o zi.
Pentru cine e curios să facă niște comparații, rezultatele benchmark-urilor arată cam așa.
AnTuTu Benchmark dă un rezultat de 25961 puncte pentru Lumia 930, după cum puteți vedea și în graficul de mai jos, cu aproape 30% mai bun decât în cazul lui Lumia 1320. Prin comparație, pentru LG G3 AnTuTu da un scor de 30705 puncte, iar pentru Samsung Galaxy S5 35465 puncte.
Pentru puterea de procesare strictă în CPU, Pi Benchmark nu arată o diferență la fel de mare.
Ce vreau să mai spun este că deși la nivel teoretic Lumia 930 e mult mai puternic decât Lumia 925 de exemplu, utilizarea lui Windows Phone 8.1 e similară pe ambele modele. Aș putea chiar spune că există situații în care Lumia 930 nu se mișcă așa cum ar trebui – citind pe net am observat că și alții au ajuns la aceiași concluzie. E posibil să fie vreun bug intermediar ce va fi reparat.
Concluzie: așa cum ar trebui să fie un Windows Phone
După ce folosești Nokia Lumia 930 e greu să nu îți placă mai ales dacă ești utilizator Windows Phone (așa cum sunt eu). Lumia 930 are toate ingredientele unui produs excelent: aspect, display, putere de procesare, cameră foto. Mai puțin autonomia, care din păcate începe să fie un factor eliminatoriu pentru mulți.
Folosit și ca telefon, Lumia 930, la fel ca multe aparate high end oferă o experiență foarte bună. Microfoanele din dotare pot să scoată majoritatea zgomotului de fundal, oferind o calitate audio foarte bună. Completată și de o recepție (teoretic) mai bună, experiența de folosire ca simplu telefon recomandă Lumia 930 și celor mai cârcotași dintre noi. Toată testarea lui Lumia 930 am făcut-o în rețeaua Orange, în Brașov, unde nu am avut probleme de recepție sau convorbiri întrerupte.
Lista cu plusuri e foarte lungă și începe cu display-ul, continuă cu aspectul, camera foto excelentă, configurația hardware. Minusurile sunt și ele prezente, pentru mine cel mai important fiind autonomia.
Și totuși, chiar dacă în momentul de față Nokia Lumia 930 este fără îndoială cel mai bun Windows Phone în termeni de viteză, aspect, configurație hardware, există și un DAR. La mine acest DAR înseamnă valoarea investită versus utilitatea primită și din acest unghi am două perspective: cea a unui smartphone cu Windows Phone 8.1 care să fie rapid și cu o autonomie bună, unde alegerea e Nokia Lumia 1520 și cea a unui smartphone cu dimensiuni normale, ce face poze bune, are o autonomie comparabilă, unde recomandarea mea are merge către Nokia Lumia 925.
Acestea fiind zise, recomand Nokia Lumia 930? Bineînțeles. Cine vrea să aibă cel mai bun Windows Phone 8.1 are aici cel mai bun candidat!
Informații: nokia
Preț: aprox 539 EUR fără abonament
PRO | |
+ excelent display + cameră foarte bună pentru poze și filme + selecție de aplicații Nokia + calitate audio în convorbire + wireless charging |
– autonomie – fără HDR – se încălzește în utilizare intensă |
Specificații tehnice Nokia Lumia 930:
- Main camera sensor: 20 MP, PureView
- Display size: 5-inci
- Display resolution: Full HD (1920 x 1080)
- Processor name: Qualcomm Snapdragon 800 (2.2GHz Quad-core)
- Maximum talk time (3G): 16.4h
- Battery capacity: 2420mAh
- Wireless charging: Built-in (Qi standard)
- SIM card type: Nano SIM
- Charging connectors: Micro-USB
- AV connectors: 3.5 mm audio connector
- System connectors: Micro-USB-B
- USB: USB 2.0
- Bluetooth: Bluetooth 4.0
- Wi-Fi: WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n/ac
- Wi-Fi security modes: WPA, WEP, EAP-AKA, EAP-SIM, PEAP-MSCHAPv2, WPA-Enterprise, WPA-Personal, WPA2 (AES/TKIP), WPA2-Enterprise, WPA2-Personal
- NFC: Secure NFC for payment, Sharing, Pairing, Tagging
- Other wireless connectivity: Wi-Fi Channel bonding
Într-adevår, o realizare excepţionalå…
Caut telefon nou si oscilez intre Nokia Lumia 930 si Asus Zenfone 2 modelul cu 4 GB RAM. Pana acum am folosit doar Android , iar pe laptop am linux. Ma intereseaza sa functioneze cursiv pe browsing si in aplicatii, exclus jocuri, iar functionarea sa fie la fel de buna si dupa 1 an.
Telefonul nu are 32GB RAM 🙂
Foarte tare review-ul, felicitări
Nu pot sa-l mai pornesc, am uitat parola de deschidere .Ce fac ?
Excelent review….Dar exista in 8.1 HDR pentru foto….eu am un 625 , si sunt foarte multumit
@Roland
Imi place, doar ca autonomia e tot mai importanta pentru mine, sunt dispus sa merg pe un aparat mai mare si sa am autonomie.
@Stefan
Copiaza de pe telefon pozele cu Highres in nume.
Sincer am tot icnercat si nu reusesc sa ac poze la 5376 x 3024 …. Fac pozele pe 16:9 si le scot din telefon in calculator si ies la rezolutie 3072 x 1728 … cum fac poze la calitate maxima ?
Excelent review-ul … prea multa informatie ptr mine , de ce sa nu recunosc , multe ma depasesc , as fi ipocrita sa-i gasesc vreun cusur … eu .. personal . Felicitari ptr review .
Cumva am avut impresia ca nu iti place Lumia 930. Sunt surprins sa vad ca il declari cel mai bun Windows Phone cand totusi recomanzi Lumia 925 sau 1520.
Sunt de acord cu tine in multe privinte, mai putin aspectul. E departe de a fi deosebit sau elegant.
Oricum, bun review-ul. Felicitari.