HomeFeaturedFocusPremiera: testul Turing a fost trecut de un program de inteligenta artificiala

Premiera: testul Turing a fost trecut de un program de inteligenta artificiala

image

Salut! Numele meu este Eugene Goostman și sunt un copil de 13 ani” pare-se a spune inteligența artificială dezvoltată de de Vladimir Veselov și Eugene Demchenko, doi cercetători ruși care au reușit performanța de a crea un program de calculator despre care se spune că a fost capabil să treacă Testul Turing, pentru prima dată în istoria umanității.

Testul Turing, realizat de matematicianul Alan Turing, figură marcantă a celui de-al doilea război mondial, e bazat pe un joc de întrebări și răspunsuri. ”Can Machines Think? (Pot mașinile gândi?)” este o modalitate prin care oamenii încearcă să își dea seama dacă stau de vorbă cu o mașină (prin intermediul unei console) sau cu un om, printr-un sistem de întrebări și răspunsuri. Când mai mult de 30% dintre cei cei pun întrebări consideră că stau de vorbă cu un om în cele cinci minute ale testului, se consideră că testul Turing e trecut.

În weekendul acesta citeam că Eugene Goostman a reușit să păcălească 33% dintre cei cei 30 de evaluatori prezenți la test că este un tânăr de 13 ani, din Rusia și astfel a devenit primul program de calculator ce a trecut testul Turing. O mare parte din succesul lui Eugene se datorează și faptului că logica și calitatea răspunsurilor date au fost asociate puterii cognitive a unui copil de 13 ani, despre care se presupune că nu știe orice și mai poate să și greșească la asocieri logice.

Acum doi ani, același Eugene a fost aproape să treacă testul Turing, reușind un scor de 29%, insuficient pentru a marca recordul de anul acesta. În doi ani algoritmul a fost perfecționat și a reușit o îmbunătățire a rezultatelor cu peste 10%, suficient cât să treacă testul Turing.

Cred că sunteți deja curioși: Eugene Goostman poate să vă răspundă și vouă la întrebări, dacă sunteți interesați, încercați aici. După câteva încercări o să vă dați seama că deși a trecut testul Turing, inteligența artificială din spatele lui Eugene e încă la început. Uneori și o conversație cu Siri sau Cortana ar avea răspunsuri mai concrete/corecte decât cele pe care le dă Eugene.

Totuși, e o premieră. Inteligența Artificială se dezvoltă, mai mult ca sigur că proiectele gen Siri și Cortana au un cuvânt important de spus, împreună cu toată logica folosită de Google să ne ofere răspunsuri la întrebările pe care le pune pe internet.

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălanhttps://www.mobzine.ro
Gadget enthusiast. Ruby Developer. Security addict. IT industry analyst. Reviewer & speaker.

LASA UN COMENTARIU

Scrie comantariul
Introdu numele

*

MobileDirect.ro

Comentarii recente

Recomandare

Bigstep