În keynote-ul de deschidere al conferinței Microsoft BUILD 2014, Joe Belfiore a anunțat că update-ul Windows Phone 8.1 va veni pe toate aparatele Windows Phone 8 în lunile următoare. Odată cu aceasta a făcut și o trecere în revistă a celor mai importante funcții pe care le vom regăsi în noul update.
În afară de introducerea asistentului virtual Cortana avem foarte multe schimbări incrementale, în măsură să facă din Windows Phone: ”cel mai personalizat telefon din lume”.
1. Background pentru Live Tiles
Un element grafic ce va fi rapid adoptat și observat în Windows Phone 8.1 este facilitatea de a folosi imagini de fundal pentru Live Tiles – tile-urile primesc imagine de fundal și nu fundalul propriuzis. Utilizatorul poate să aplice pe ecran orice imagine dorește.
2. A treia coloană pentru toate aparatele Windows Phone 8
După ce opțiunea de folosire a trei coloane pe ecranul principal din Windows Phone 8 a venit pentru Lumia 1320, 1520, Microsoft anunță că ea va putea fi folosită pe toate aparatele Windows Phone, indiferent de dimensiunea ecranului, de îndată ce va fi aplicat update-ul 8.1.
3. Aplicații integrate în Lock Screen
Pe Windows 8.1 se vor putea folosi addon-ul pentru Lock Screen care să facă interacțiunea cu aparatul mai simplă. La BUILD a fost arătat un mic demo cu p aplicație care prezintă puțin altfel informațiile de notificare.
4. Action Center
Notificările generate de aplicațiile Windows Phone sunt colectate și prezentate într-un mod unitar, similar cu cel de pe Android. Soluția se numește Action Center și utilizatorul are posibilitatea să personalizeze modul în care fiecare aplicație își face cunoscute notificările. În plus, există shortcut-uri configurabile pentru setările cele mai accesate:cum ar fi Wi-Fi, Flight Mode, Bluetooth sau Rotation Lock.
5. Integrarea Skype
Noul Skype din Windows Phone 8.1 integrează mai bine funcționalitatea în sistemul de operare. De exemplu e integrat în Dialer sau în modulul de recepționare a apelurilor – dacă se dorește, se poate face trecerea rapidă de la mod voce la apel via Skype, cu video.
6. Modulul Calendar îmbunătățit
Pentru modulul Calendar există acum un layout nou în care apar și informații despre vreme, swype stânga dreapta face trecerea între listele cu activități pentru ziua precedentă sau următoare. Începe să arate tot mai similar cu Outlook de pe PC și tabletă.
7. Hub-urile People, Email sunt extinse
Se renunță la unele integrări native (Facebook) dar se va oferi posibilitatea de integrare cu aplicații terțe de îndată ce vor fi instalate pe telefon. În plus, People Hub prezintă mai clar feed-urile.
Pentru Email există acum suportul pentru criptarea/decriptarea și semnare digitală a mesajelor.
8. Photos și camera
Photos prezintă colecția de poze mai organizat, grupată după dată și locație. Ceva similar cu Nokia Stoy Teller. Se pot adăuga și albume online via aplicații terțe.
9. Data Sense, Wi-Fi Sense, Storage Sense și Battery Saver
Trei chestii care au lipsit destul de mult de pe Windows Phone 8: posibilitatea de a vedea procentual capacitatea bateriei, de a vedea cine ocupă resursele, ce trafic se face pe conexiunea de date și mai ales niște preferințe de conectare către rețele WiFi.
Wi-Fi Sense va putea să ajute utilizatorul să se conecteze rapid (fără să mai treacă prin procesul de conectare prin user/parola sau licențe) la rețele publice cu acces gratuit. Prin faptul că Microsoft oferă informații despre rețelele WiFi din jur, utilizatorul va folosi mai bine conexiunea de date.
Data Sense este extins și o să arate mai multe informații despre conexiunea de date: cine, când, ce cantitate de date a consumat.
Pentru WiFi Sense se oferă acum opțiunea de partajare a setărilor de conectare (user/parolă) pentru rețelele WiFi către acele aparate pe care le considerăm de încredere. Mai exact, dacă vin în vizită prieteni cu Windows Phone, via WiFI Sense putem să le trimitem automat setările de conectare la rețea fără să facem publică parola.
Storage Sense: aduce informații despre starea mediilor de stocare asociate smartphone-ului.
Și nu în ultimul rând, așa cum am spus deja, Battery Saver oferă informații despre aplicațiile consumatoare de resurse. Cu aceste informații utilizatorul poate să ia decizii informate în vederea optimizării autonomiei.
Dincolo de toate aceste elemente vizibile, Windows Phone 8.1 aduce și foarte multe elemente utile pentru dezvoltatori. Imediat ce vor fi puse în practică (dacă vor fi puse) de către dezvoltatori o să vedem beneficiile.
Puteți urmări și prezentarea lui Joe Belfiore despre Windows Phone 8.1:
Pe lângă elementele deja anunțate s-au mai oferit detalii și despre Windows Phone 8.1 în enterprise: suport pentru VPN și politici de securitate care pot activa/dezactiva aplicații, funcții, etc.