Indiscutabil, anunțul legat de oferirea codului sursă pentru compilatorul (Roslyn) din .NET comunității Open Source a fost unul dintre cele mai importante făcute de Microsoft la conferința BUILD 2014. Dacă ne gândim odată, demult, fostul CEO al Microsoft Steve Ballmer spunea că ”Linux-ul e un cancer” având în minte probabil ideea de open source și că noul CEO Satya Nadella a deschis acum orizonturi noi pentru companie, drumul parcurs de Microsoft în ceea ce privește adaptarea la noul trend de pe piața software e indiscutabil unul fantastic.
Sunt curios ce ar avea de spus Steve Ballmer, acum, despre noua orientare a Microsoft ”mobile first, cloud first”. Mai ales că citesc că decizia de lansare a Microsoft Office for iPad înainte de oferirea pe platforma Windows a unei soluții Office optimizate touch se pare că a fost luată încă de pe vremea lui Ballmer și nu sub Nadella.
Într-una din sesiunile la care am participat la BUILD 2014 s-a discutat intens despre noua orientare Open Source a Microsoft cu accent pe proiectul Roslyn. Inițiativa nu e una recentă, înțeleg că de mai bine de trei ani s-a început pregătirea oferirii codului .NET open source.
E firesc să ne întrebăm de ce tocmai .NET? De ce acum?
Cele două întrebări sunt legate și au același răspuns: Microsoft nu avea de ales și trebuia sa facă mișcarea asta. Într-o lume în care avem tot mai multe device-uri interconectate începe să aibă o mare importanță și zona de dispozitive Internet Of Things, în care Oracle cu Java are deja un avans considerabil. Platforma .NET ar avea mai multe șanse să fie adoptată masiv dacă ar fi cumva legată de open source. E logic.
Cum poți determina companiile și dezvoltatorii să îți folosească produsele? În primul rând prin oferirea unei licențe gratuite (ceea ce Microsoft a și făcut, împreună cu un Windows gratuit pe telefoane și alta dispozitive cu display mai mic de 9 inci). În al doilea rând prin integrarea suportului de dezvoltare și testare a programelor .NET pentru astfel de dispozitive Internet Of Things direct în instrumentele de dezvoltare Visual Studio.
Pe drumul aceasta Microsoft a pornit cu ajutorul Xamarin, cu care a ales să coopereze în loc să se lupte (deși unele zvonuri dau ca posibilă o achiziție de către Microsoft a Xamarin). Primul pas a fost să ofere codul sursă pentru compilatorul .NET (Roslyn) comunității.
Cred că următorul va fi cel în care mai multe librării din .NET vor fi oferite în același regim Open Source, inclusiv Base Class Libraries (BCL) și Common Language Runtime (CLR). Așa Microsoft ar arăta că ia în serios direcția Open Source și nu se joacă doar cu conceptul, așa cum a făcut până acum cu celelalte donații (mai mult sau mai puțin complete) făcute pentru kernel-ul Linux. Când și cum rămâne de văzut.
În sesiunea despre viitorul platformei .NET, Anders Hejlsberg a spus că Microsoft continuă să investească în .Net și să se asigure că platforma va merge înainte. Asta înseamnă că și dacă există planuri de aducere a ei mai aproape de comunitatea open source, Microsoft o consideră în continuare importantă, și pe bună dreptate.
Ar fi interesant să vedem că Microsoft sub conducerea lui Nadella găsește un drum propriu în care să își păstreze proprietatea intelectuală și totuși cooperează îndeaproape cu comunitatea open source, urmând exemplul Google și IBM.
Lucrurile sunt abia la început, dar arată că vor fi schimbate. Un prim indiciu este că după foarte mult timp, conferința dezvoltatorilor BUILD (fostă PDC) a adus o grămadă de informații pentru participanți, în contradicție cu edițiile precedente unde numărul de anunțuri importante a fost semnificativ mai mic.
Într-o anumită măsură BUILD 2014 și anunțurile Microsoft mi-au adus aminte de prima ediție de PDC la care am participat: cea din 2003 în care am văzut viziunea asupra lui Windows Longhorn (devenit apoi Vista), care promitea multe și a confirmat foarte puține. Entuziasmul era mare, la fel și așteptările.
Sper ca Microsoft să nu repete greșeala de atunci.